Reklama

tvarohové noky s jahodovou omáčkou

Je úžasné mít ve svém okolí mléčnou farmu. Lahodné kravské mléko, žádná odtučněná voda bez chuti. Jemné domácí máslo, tvarohové krémy, velký výběr sýrů. Kdo by si rád nepřiplatil za kvalitu. Já tyhle dobroty nakupuju v malém obchůdku farmy Zdeňka. Už z přístupu prodávajících poznáte, že jde o rodinný podnik, a každý se podle toho snaží.

Nedávno jsem se nechala zlákat čerstvým tvarohem. Hned vedle prodávali české jahody, takže oběd byl naprosto jasný! Děti už dlouho žadonily o jahodové knedlíky. Jenže mně se nechtělo plnit, a tak jsem připravila noky, přelité jahodovou omáčkou

Suroviny

500 g tvarohu
100 ml mléka
4 vejce
300 g hrubé krupice
špetka soli

jahody
trocha cukru
smetana

Postup

Tvaroh, mléko, špetku soli a hrubou krupici smícháme. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme k tvarohové směsi. Bílky ušleháme na tuhý sníh a opatrně vmícháme do zbytku surovin.

Do širokého hrnce dáme vodu, kterou osolíme špetkou soli a přivedeme k varu. Pomocí dvou lžic odkrajujeme kousky těsta, ze kterých tvarujeme noky. Ty házíme do vroucí vody a vaříme asi 4 až 5 minut. Hotové noky plavou na povrchu.

Scedíme a podáváme přelité jahodovou omáčkou. Díky bílkovému sněhu jsou noky krásně nadýchané, jakoby pěnové.

Tu vyrobíme jednoduše. Jahody nakrájíme na kousky, vsypeme do hrnce, trochu ocukrujeme a chvíli povaříme. Přidáme smetanu. Tuto směs můžeme podávat s většími kousky jahod, nebo rozmixovat.
Můžeme si připravit také studenou omáčku. Jahody se smetanou a trochou cukru pouze rozmačkat, nevařit.

Dobrou chuť přeje elly.