tvarohové koblihy

Masopust je tradiční období, které začíná svátkem Tří králů a končí popeleční středou. Protože je to období, které předchází dlouhému půstu před Velikonocemi, býval a stále bývá považován za svátky jídla.

I když je masopustem označováno dlouhé období, hlavní sláva probíhá poslední víkend před popeleční středou. Letos připadá popeleční středa na 22. února, hlavní masopustní slavnosti tak proběhnou o víkendu předtím. Pokrm, který k těmto oslavám neodmyslitelně patří, jsou koblihy. My jsme na ně doma dostali chuť, tak jsem vyzkoušela tvarohovou variantu od kamarádky Aleny.

Měli byste použít tvaroh z kostky, ne z vaničky. Těsto by nemělo být ani moc husté, ani řídké. Já jsem měla těsto řidší, takže místo kulatých koblížků jsem usmažila spíše placičky. Ale byly výborné! Skvělé jsou pomazané jahodovou marmeládou nebo povidly, dozdobené šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Suroviny

250 g tvarohu
250 - 300 g hladké mouky (podle hustoty těsta)
4 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
špetka soli
6 lžic mléka
4 lžíce rumu
50 g cukru

Postup

Suroviny umícháme na hladké těsto a lžící děláme kopečky do rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran dozlatova.

Dobrou chuť přeje elly a Alena :-)

Reklama