Vaření

Tvarohové knedlíky s ovocem

tvarohové knedlíky s malinami

Tvarohové knedlíky jsou nadýchané jako obláček a doslova se rozplývají na jazyku. Když k nim přidáte letní ovoce, jako jsou maliny, ostružiny nebo klidně švestky či meruňky, určitě si připravíte to nejdokonalejší sladké jídlo pod sluncem.

Jana Florentýna Zatloukalová, autorka mnoha výborných kuchařek, je člověk, který mě neskutečně inspiruje. A to nejen ve vaření. Její knihy jsou vhodné jak pro kuchařské začátečníky, tak si v nich najde to své i pokročilý kuchař. Jsou psané s láskou, to jde prostě cítit. Jana do nich dává spoustu ze sebe samé a její texty se čtou samy. Nejsou to prostě obyčejné kuchařky. Mají svou duši.

Ani její recepty nejsou obyčejné. Jsou často snadné, popsané do posledního detailu. Když se jimi budete řídit, nic nepokazíte. Mám radost, že Janě vychází další kuchařka. Tentokrát je večerní - Večeře u Florentýny.

Večeře u Florentýny

Suroviny

Na těsto

  • 350 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 100 g strouhanky
  • 1 žloutek
  • 2 celá vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetka soli

Na dokončení

  • 700 g mražených malin
  • 8 lžic cukru krupice
  • 4 lžíce másla

Postup

Všechny přísady na těsto promíchejte v misce, nejlépe to jde lžící. Misku s těstem překryjte fólií a nechte ji aspoň hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si připravte maliny. Já jsem použila mražené, protože byly první po ruce. Můžete však použít jakékoliv letní ovoce, protože teď je ho všude dost.

Na velkou pánev nasypejte cukr. Zapněte plotnu a nechejte ho rozpustit, a jen lehce zkaramelizovat. Přidejte do něj máslo, mražené maliny a opatrně míchejte. Stačí prohřívat jen chvíli, než se karamel rozpustí a propojí s ovocem.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu asi tři litry vody. Z odpočinutého těsta utvořte mírně navlhčenýma rukama knedlíčky velikosti o něco menší, než jsou pingpongové míčky, z této dávky jich budete mít zhruba 20. Opatrně je vhoďte do vody, ztlumte výkon plotýnky a nechte knedlíčky táhnout (nikoli viditelně vařit) deset minut. Maliny ohřejte, pokud mezitím zchladly.

Maliny nalijte do talíře a na ně naskládejte knedlíčky. Můžete ozdobit opraženou strouhankou a snítkou máty.

Dobrou chuť přeje Elly.

Sladká jídla na našem magazínu

žemlovka

tvarohové knedlíky s ovocem

palačinky z ovesných vloček s jahodami

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
03.08.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [6] Andreadornova [*]

    Mňaaaaaam Sml59

    superkarma: 0 03.08.2016, 20:14:50
  2. avatar
    [5] gerda [*]

    Kadla — #3To není vůbec nic těžkého. Tvarohové kynuté těsto dělávám od oka - napíšu základní recept a sama uvidíš, že to nic není. Navíc, když máš těsta víc než ovoce, dá se vykynuté těsto zamrazit a nechat na příště!

    Takže: 1 vanička měkkého tvarohu, 400 g polohrubé mouky, 2 žloutky, rovná čajová lžička soli, asi 10 lžic teplého mléka (nebo vody), 1 kostku droždí. Postupuješ jako u běžného kynutého těsta - do mísy vsypeš mouku s promíchanou solí, uděláš do toho důlek, dáš teplé mléko (já ale dávám vodu, poněvadž bílkoviny jistí právě ten tvaroh a když nemám mléko načaté, je to zbytečné), nadrobíš kvasnice, pocukruješ aby rychleji vyběhly a všecko pak dohromady vařečkou vypracuješ. Těsto ať neteče ani není tuhé, musí být měkké - čím měkčí, tím líp. Necháš cca hodinu kynout - teď v teple kyne rychleji. No, a pak lžicí nabíráš kousky těsta, dáš na pomoučený vál, zabalíš do toho třeba švestky, uzavřeš. Vaří se ve vroucí vodě asi 20 minut - obracej - uvařený knedlík zkusmo natrhneš, těsto se nesmí táhnout. V tom případě hodíš zpátky. Z této dávky je asi 20 knedlíků jako tenisáky. Po vytažení z hrnce je propíchej, aby vyšla pára a nesrazily se. To je všecko. Napsala jsem traktát, ale je to raz dva.Sml30

    superkarma: 0 03.08.2016, 11:58:18
  3. [4] bobani [*]

    dala bych si

    superkarma: 0 03.08.2016, 09:39:33
  4. avatar
    [3] Kadla [*]

    gerda — #1Hele, ty jsi taková zkušená kuchařka. Já dělám kynuté těsto často a bez problémů, ale ovocné knedlíky jsem vždycky dělala jen tvarohové nebo bramborové. Přítel si vymyslel, že by rád borůvkové, tak mu chci udělat radost. Je něco specifického na kynutém na ovocné knedlíky? Řidší nebo tak něco..? Děláváš?

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    superkarma: 0 03.08.2016, 08:50:27
  5. [2] Boros [*]

    Tvarohové ne, raději kynuté

    superkarma: 0 03.08.2016, 08:32:12
  6. avatar
    [1] gerda [*]

    Jé, to je skoro to těsto, co dělávám i já. Opravdu je výborné, kypré. Já tam ještě přidávám dětskou krupičku.

    4-5 dg dětské krupičky, 12-15 dg bílé strouhanky, 3 celá vejce, 4-6 lžic mléka (pokud vezmeme vaničkové tvarohy, není třeba), 3 dg másla, 2 tvarohy jedno jaké. A špetka soli. Všecko uhňácat dohromady. Těsto( a jednotlivé knedlíčky) se může dělat dopředu a až je čas na jídlo, rychle zavařit do vody. Tohle dělávám hodně často, teď jsem přišla na to, že jsou vynikající i ke špenátu.

    1. na komentář reaguje Kadla — #3
    superkarma: 0 03.08.2016, 07:03:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme