Reklama

tunak

Steak z tuňáka je pevné maso, které zachutná i těm, kteří běžně ryby nevyhledávají. Když k němu navíc připravíte výborně dochucený bulgur s letní zeleninou, zamilují si rybu i její největší odpůrci.

Steaky z tuňáka už seženete celkem snadno, což dříve nebyla až tak pravda. Já jsem je tentokrát koupila v Lidlu a doufám, že je budou mít pravidelně.

Tuňákový steak vyndejte z lednice asi tři hodiny před samotným vařením. Opékejte nebo grilujte opravdu chviličku. Minuta z každé strany stačí. Maso by uvnitř mělo zůstat růžové. Po tepelné úpravě nechejte steak pár minut odpočívat.

Ochucovat? Není příliš potřeba. Sůl a pepř jsou ideální. Tuňák totiž chutná výborně.

tuňák steaky

Na přílohu vyžijme letní zeleniny a svěží jarní cibulku. Rajče, čerstvá máta, citron.

letní zelenina

Suroviny

  • 4 steaky z tuňáka
  • sůl
  • pepř
  • 4 jarní cibulky i s natí
  • 300 g cherry rajčat
  • 250 g bulguru (použili jsme směs, ve které je i quinoa)
  • několik lístků máty
  • 1 citron
  • kousek másla nebo trochu oleje

Postup

Bulgur propláchněte horkou vodou. Uvařte podle návodu na obalu.

Ve velké pánvi si rozehřejte trochu másla nebo oleje. Opečte na něm cibuli a rozpůlená cherry rajčata. Část zelených částí cibule si nechejte bokem. Ochuťte solí a pepřem. Opékejte tak dlouho, až cibule i rajčata lehce změknou.

máta a citron

Přidejte uvařený, scezený bulgur, promíchejte a prohřívejte asi tři minuty. Přidejte natrhanou mátu a šťávu z citronu. Ještě podle chuti můžete doladit solí a pepřem.

tuňák s vínem

Na pánvi nebo grilu opečte osolené a opepřené steaky z tuňáka. Z každé strany minutu.

Podávejte společně s letním bulgurem a dobře vychlazeným bílým nebo růžovým vínem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tuňák je prostě nejlepší!

koriandrový naan se sýrem a tuňákem

bulgur s tuňákem

grilovaný tuňák

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková