Vaření

Tuňákový salát s bulgurem a ředkvičkou

Po výborných hovězích plátcích s balsamikovým octem mi zbylo trochu bulguru. Připravila jsem z něj lehký oběd pro sebe i pro manžela do práce. Přiznám se, trochu „co lednice a spíž daly“, ale výsledek více než výborný. Kdybych měla po ruce konzervu sterilované kukuřice, přidám tam ještě tu. Protože kombinaci tuňák a kukuřice doma všichni milujeme.

salát z bulguru

Bulgur je skvělý základ pro saláty. Jeho příprava je velice snadná. Je to předvařená nalámaná celozrnná pšenice, takže jde také o velice zdravý pokrm plný vlákniny. Pokud nemáte zbytky od oběda jako já, je nejlepší zalít bulgur studenou vodou a nechat ho v klidu nabobtnat až do změknutí. Trvá to sice déle než tepelná úprava, ale zachová si všechny své minerály a vitaminy. Počkáte si na něj asi tak hodinku.

Suroviny

  • 200 g bulguru
  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě nebo olivovém oleji
  • 1 sklenice sušených rajčat v olivovém oleji
  • svazek ředkviček
  • kousek oblíbeného sýra - já jsem použila goudu

Postup

Bulgur uvaříme podle návodu na sáčku. Nenašli jste návod? Je to jednoduché. Důkladně ho propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou a vsypejte do hrnce. Do rychlovarné konvice dejte vařit vodu, jednou tolik co máte bulguru. Takže jsem použila 400 ml vody. Vroucí vodou bulgur v hrnci zalijeme, osolíme a dáme na horkou plotnu. Vaříme 2 minuty, stáhneme pryč, přiklopíme poklicí a necháme asi 15 až 20 minut bobtnat. Jednoduché, že?

Rajčata si nakrájíme na kousky, tuňáka stačí rozstrkat vidličkou. Olej z rajčat použijeme a celý nalijeme do bulguru. Salát nebude suchý a olej z rajčat výborně chutná. Přidáme tedy do bulguru i rajčata a tuňáka.

Omyté ředkvičky nakrájíme na větší kousky, které také přidáme do salátu. Můžeme přidat i zelenou petrželovou nať nebo pažitku. Nakonec zasypeme nastrouhaným sýrem.

Všechno důkladně promícháme a necháme vychladit.

Co dobrého byste do salátu přidali vy?

Dobrou chuť přeje elly.

   
21.05.2014 - Těstoviny a rýže - autor: elly

Komentáře:

  1. [9] theplana [*]

    Tak nevím, asi ne Sml23

    superkarma: 0 24.02.2015, 08:27:43
  2. avatar
    [8] enka1 [*]

    elly — #4 buldok — #2Sml30

    gerda — #1 A to já bych zas nedala rajčata vůbec - mám to s nima jako s kopremSml58

    superkarma: 0 21.05.2014, 12:04:46
  3. avatar
    [7] gerda [*]

    a mám rozhodnuto, co zítra poobědváme. Teď peču zelné vdolky, s ohledem na diabetika, kam jedem na návštěvu, jsem místo karamelového zelí udělala náplň ze zelí jen tak osmaženého na tuku a zvlášť jsem ještě usmažila dozlatova 5 velkých cibulí. Pomíchala jsem, opepřila, osolila, vdolky jsou skvělé. Ale náplň mi zbyla! Takže zítra udělám bulgur a promíchám ho s dnešní náplní, přičemž přidám zeleninové papriky. Udělala jsem si na misku rajčata + náplň a papriky budou lepší.

    superkarma: 0 21.05.2014, 09:26:51
  4. avatar
    [6] gerda [*]

    elly — #5 to vůbec nevadí, o ženách je přece známo, že dokáží udělat z ničeho něco - prý je to hlavně salát a kloboukSml30

    superkarma: 0 21.05.2014, 09:09:12
  5. avatar
    [5] elly [*]

    gerda — #1 ty rajčata sušená, naložená v olivovém oleji mají zvláštní chuť, která se právě do tohoto salátu dost hodí, fakt :-) Jarní cibulka mě napadla taky, ale přiznám se, nebyla po ruce :-D

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 0 21.05.2014, 08:01:49
  6. avatar
    [4] elly [*]

    gerda — #3 to je trochu jako v Prostřeno :-D

    1. na komentář reaguje enka1 — #8
    superkarma: 0 21.05.2014, 08:00:52
  7. avatar
    [3] gerda [*]

    buldok — #2 tuňákový salát bez tuňáka? Čtu dobře??Sml2Sml52

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 0 21.05.2014, 07:05:20
  8. avatar
    [2] buldok [*]

    Vypadá to hezky, tak dietně, akorát nejím tuňáka, takže bych to musela mít s něčím jiným.

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    2. na komentář reaguje enka1 — #8
    superkarma: 0 21.05.2014, 06:54:15
  9. avatar
    [1] gerda [*]

    Děkuju za radu s namočením bulguru, zatím ho dělám klasicky jako rýži a je pravda, že trvá trochu déle. Do salátu bych dala raději rajčata čerstvá a vynechala ředkvičky. Místo nich by mi víc chutnala paprika kapie, kvůli barvě asi žlutá. A syrová jarní cibulka.

    1. na komentář reaguje elly — #5
    2. na komentář reaguje enka1 — #8
    superkarma: 0 21.05.2014, 06:00:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme