Bulvár

Tuna masa, ledový bar a tekutý dusík čekají v Karlových Varech

Generální štáb před rozhodující bitvou připomíná v těchto dnech kuchyně slavného karlovarského Grandhotelu Pupp, ve kterém se v průběhu Mezinárodního filmového festivalu odehrají hlavní společenské akce. A s ním spojené recepce, party, bankety a slavnostní večeře.

Kuchařskému personálu vládne přísnou rukou už několik let renomovaný šéfkuchař Jan Pípal. S týmem spolupracovníků má na starost mimořádně důležitý úkol: Na nejvyšší úrovni musí nakrmit přes 1000 festivalových hostů, mezi nimiž nechybějí slavné filmové hvězdy, spisovatelé, režiséři, kapitáni českého i zahraničního průmyslu, obchodu a bankovnictví i vrcholná politická reprezentace.

Ústřice dovezou z Bretaně
Pro každý ročník filmového festivalu připravuje šéfkuchař řadu novinek, kuriozit a překvapení.
"Největším hitem letos bude show s tekutým dusíkem, která bude probíhat ve večerních hodinách. Ve speciálních nádobách bude náš personál připravovat ovocné šťávy na sorbet. Před zraky hostů budeme vyrábět čerstvé ovocné šťávy s ananasem, čerstvým zázvorem a medem. Ty pak svaříme a za pomocí tekutého dusíku, který bude mít -190 stupňů, vychladíme na sorbet. Je to velkolepá podívaná, při které jde mlha až na zem. Navíc vše nasvítíme barevnými reflektory z okolních střech. Jde ovšem i o nebezpečnou atrakci. Z tohoto důvodu musí s dusíkem pracovat speciálně vyškolený personál, který bude sorbet připravovat ve vyhrazeném prostoru, kam nikdo jiný nebude mít přístup," prozradil tiskové agentuře Korzo Jan Pípal.
Novinkou bude i pětimetrový ledový bar, na kterém bude personál Puppu podávat čerstvé ústřice z Bretaně. Bar bude sestaven z kvádrů ledu a kuchaři budou ústřice otevírat až před hosty.
"Kromě toho připravíme nerezový tál, na kterém budeme grilovat nejrůznější druhy masa a ryb. Podávat se například bude tuňák, losos, humři, krevety a slávky. Jehněčí kotletky, hovězí svíčková, z drůbeže pak kuřata, perličky, kachny či krůty," doplnil šéfkuchař.

Armáda šedesáti kuchařů v akci
Přípravy vrcholí měsíc před samotným festivalem. Jde o náročnou akci, kdy musí personál hotelu na osm festivalových dnů zajistit pokrmy pro třicet šest společenských akcí, menu na přání, rauty a další doprovodné akce.
"Každý den komunikujeme se štábem festivalu, neboť pořadatelé mají rozličné požadavky na nejrůznější schůzky, akce a podobně. Například jenom na open party připravujeme tunu jídla pro tisíc hostů. Například dvě stě kilogramů ryb a čtyři tisíce kusů sushi. K dispozici bude samozřejmě i kaviár. Používáme ovšem kaviár lososový, neboť pravý kaviár z jeseterů by v tomto množství stál astronomickou částku. Proto pravý kaviár používáme pouze na zdobení," dodává šéfkuchař.
Stravování festivalových hostů bude zajišťovat tým šedesáti kuchařů. K ruce budou mít deset studentů z odborných učilišť, sedm stážistů z kuchařských škol, mezi nimiž nebudou chybět ani jejich profesoři.

   
03.07.2008 - Společnost - autor: Korzo

Komentáře:

  1. [1] Petr Navrátil [*]

    Jo přesně vím o co jde, tyhle ledové bary udělala jedna firma z Ostravy na naši svatbu. Byli super www.ledove-sochy.cz

    superkarma: 0 15.12.2008, 21:20:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme