Zdraví

Tuky, které se vám pod kůži nedostanou


Problematika tuků je často diskutována a v této souvislosti se setkáváme s řadou mýtů a polopravd, které jsou stále ještě hluboko zakořeněny, a to bohužel i mezi odborníky.

 

Nejčastěji se setkáváme s těmito mýty:

Při redukční dietě nesmím jíst tuky.

Tuky musíme při redukční dietě omezit, ale příjem energie z tuků by neměl klesnout pod 20 % celkového energetického příjmu, tj. cca pod 45 g za den, protože jsou nositelem důležitých biologicky aktivních látek – vitaminů rozpustných v tucích, esenciálních mastných kyselin aj. Nejedná-li se o redukční dietu, optimální množství tuku ve stravě je 30 - 35 % z celkové denní energie (cca 60-80 g/den).


Omezuji tuky používané na mazání i maštění pokrmů. Zároveň jsem přestala sladit cukrem – a přesto nehubnu.

Většinu tuku (asi 2/3) přijímáme ve formě tzv. skrytého
tuku, tedy v mase a masných výrobcích, mléce a
mléčných výrobcích a pečivu, zejména trvanlivém a
jemném. Tyto výrobky jsou také hlavním zdrojem
škodlivých trans mastných kyselin. Při hubnutí
nestačí omezit pouze cukr a viditelné tuky,
ale zaměřit se i na jeho skryté zdroje,
jejichž konzumaci si mnohdy ani neuvědomujeme.

 

 


Je jedno, jestli jím máslo nebo margarín (rostlinný tuk), po obojím se tloustne.

Energetická hodnota tukových výrobků závisí na obsahu tuku. Čerstvé máslo, máslo a stolní máslo obsahují minimálně 80 % tuku, zatímco rostlinné tuky obsahují většinou tuku daleko méně, některé výrobky pouhých 25 %.


Tuky obsahují cholesterol, a proto se jim vyhýbám.

Cholesterol obsahují tuky živočišného původu. Ty jsou navíc zdrojem většího množství nasycených mastných kyselin, které zvyšování hladiny cholesterolu v krvi podporují. Rostlinné tuky naopak obsahují nenasycené mastné kyseliny, které hladinu cholesterolu snižují, navíc jejich prostřednictvím pozitivně ovlivňujeme např. tělesný vývoj a vývoj mozku.


Rostlinné tuky (margaríny) jsou náhražkou másla.

Margaríny byly vyráběny jako náhražka másla v době nedostatku surovin, zejména v období války, a proto jejich kvalita byla nízká. S těmito výrobky se současné rostlinné tuky nedají vůbec srovnávat - vyrábějí se z kvalitních surovin a svými výživovými i užitnými vlastnostmi máslo předčí.



Výroba rostlinných tuků (margarínů) je příliš průmyslová.

Průmyslové technologie se používají ve všech odvětvích výroby potravin. Výroba rostlinných tuků není ničím výjimečná a je srovnatelná s výrobou másla – liší se jen ve vstupních surovinách.

Preferuji máslo, protože margaríny (rostlinné tuky) jsou umělé.

Pro výrobu obou potravin se používají přírodní suroviny – pro máslo mléko a pro rostlinné tuky rostlinné oleje. Možnosti výběru surovin jsou u rostlinných tuků velmi široké, a proto lze vyrábět tuky, které působí preventivně proti srdečně-cévním i některým dalším onemocněním.

 

Rostlinné tuky (margaríny) jsou stále stejné a výrobci nabízejí jen „kosmetické úpravy“, např. atraktivní obal nebo více vitaminů.

Ve složení rostlinných tuků došlo k výrazným změnám, které byly iniciovány doporučeními odborníků na výživu (např. zvýšení obsahu složek snižujících hladinu krevních tuků, odstranění trans mastných kyselin apod.). Ke zlepšení došlo i v roztíratelnosti a také ke zlepšení vlastností pečiva, k jehož přípravě byly tyto tuky použity (např. upečený moučník bude křehčí a kypřejší).


 Rostlinné tuky (margaríny) se vyrábějí ztužováním za vzniku škodlivých trans mastných kyselin.

Často zmiňovaným mýtem je obsah trans mastných kyselin (TFA) v margarínech. V dnešní době je naprostá většina výrobků na našem trhu vyráběna moderní technologií, při které tyto škodlivé trans mastné kyseliny prakticky nevznikají (jejich obsah je do 1 % v tukové složce, tedy nutričně bezvýznamné množství).

 

Složení tuků na našem trhu se neustále zlepšuje, dokladem toho jsou výsledky testování
z roku 2004 a 2007. I za tuto poměrně krátkou dobu se složení jednotlivých tuků (zejména v obsahu TFA) výrazně zlepšilo. Zatímco „nejhorší tuky“ v roce 2004 měly obsah TFA až 27,5 %, v dnešní době je „nejhorší“ ten, který obsahuje 7,2 % TFA. Stále více výrobků spadá do kategorie „Prakticky neobsahuje trans mastné kyseliny“.

 

 

 10 „nejhorších“ 2004                                                        10 „nejhorších“ 2007

 

výrobek

TFA %*

výrobce

 

výrobek

TFA %*

výrobce

Lukana cukrářská

27,5

Setuza

Jedlý roztíratelný tuk nízkotučný

7,2

Elmilk Polsko

Rela

26,9

PLUS

Baking margarine 70%

5,4

pro Lidl

Stella extra

26

Setuza

EASY

4,8

Olma

Palmarin

22,7

Palma

Stella extra

3,3

Setuza

Linco Family multivitamin

18,3

Beluša

TESCO rostlinný tuk na pečení

2,6

Palma Bratislava

Jedlý rostlinný tuk

16,7

EURO Shopper

Olivia rostlinný tuk s olivovým olejem

2,5

Olma

Linco na pečení

16,7

Beluša

Jihočeské nedělní máslo

2,3

MADETA

Zlatá Haná

15,3

Olma

Máslo

2,3

PROMIL

Finea light mix

15,2

Rasio PL

Máslo se smetanovým zákysem

2,3

Olma

Roztíratelný tuk

15,0

EURO Shopper

Olé

2,3

Mlékárna Olešnice

zdroj: Výživa a potraviny 6/2004                         zdroj: Medical Tribune 26.3. 2007

* z celkového obsahu mastných kyselin

  

10 „nejlepších“ 2004                                          10 „nejlepších“ 2007

 

Výrobek

TFA %*

výrobce

 

výrobek

TFA %*

výrobce

Bertolli

0,2

Unilever

Perla Tip

0,2

Unilever

Rama Linie

0,2

Unilever

Rama

0,2

Unilever

Flora

0,3

Unilever

Rama Linie

0,2

Unilever

Rama

0,3

Unilever

Bertolli

0,3

Unilever

Veto fit

0,4

Palma

Rama Máslová

0,3

Unilever

Rama Creme Bonjour základ

0,4

Unilever

St Hubert

0,4

St Hubert, Francie

Zlaté ráno

0,4

Unilever

DELIKAT mit joghurt

0,5

NEG GmbH, Vídeň

Hera

0,4

Unilever

Flora

0,5

Unilever

Flora Light

0,5

Unilever

Flora s vlákninou

0,6

Unilever

Perla

0,5

Unilever

Hera

0,6

Unilever

Felix na pečení

0,7

Dragsbaek Dánsko

Zlatá Haná

0,6

Olma

zdroj: Výživa a potraviny 6/2004                         zdroj: Medical Tribune 26. 3. 2007

* z celkového obsahu mastných kyselin

 

Více informací se dozvíte na www.fzv.cz a www.zdravykorinek.cz.

   
12.06.2007 - Zdraví - autor: Odborný článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [76] Jasminek [*]

    Často tuky sřídám, občas si dám chleba s máslem a medem, hodně používám pomazánkové máslo, někdy koupím i margarín. Do salátů používám jedině olivový olej...

    superkarma: 0 11.12.2007, 19:48:22
  2. avatar
    [73] izis.80 [*]

    a jak z těch margarinů a Her smrdí cukroví, nepoživatelné!

    superkarma: 0 08.12.2007, 12:20:21
  3. [72] Mária [*]

    zajimave

    superkarma: 0 04.12.2007, 12:02:05

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [71] GABRUŠ [*]

    Já osobně rostlinné tuky vůbec nekupuji, nenmám k im důvěru. Raději použiji máslo, ale dám si ho prostě méně. Mnohem více chutná a když to nebudu přehánět, myslím si, že si moje tělo s máslem poradí mnohem lépe, než s různými náhražkami. 4asto dělám tvarohové pomazánky, což je bezva věc pro střídání s máslem. Mám prostě takovej pocit, že margaríny ,,zalepí" mnohem víc cévní stěny než máslo(v rozumné míře samozřejmě). takže zdar a sílu---najdeš v sýru.. a podle mě i v másle!! G

    superkarma: 0 29.11.2007, 14:43:44
  2. avatar
    [70] evadolezalova [*]

    ať i každý říká co chce, nejlepší je olivový olej

    superkarma: 0 25.11.2007, 16:43:58
  3. avatar
    [69] marcellina* [*]

    Juana: ja jsem od Vas chtela argumenty, nikde jsem nenapsala, ze si myslim to, ci ono ... nikdo jste mne nepredsvedcil

    superkarma: 0 13.06.2007, 10:13:10
  4. [67] Pavla_b [*]

    Juana: to je snad jedno, kdo co používá, ne? a právo na názor má snad každej, není to ždáná kritika, jen prostě někdo máslo nerad úoužívá a někdo jo, proč z toho dělat boj?
    a Ťapina má pravdu, máslo ze zvířat fakt nepadá

    superkarma: 0 13.06.2007, 08:39:42
  5. avatar
    [66] Juana [*]

    Ťapina: snad chápeš rozdíl ve výrobě másla a ve výrobě margarínu, přece nejsi hloupá.
    Máslo vyrobíš i s primitivními technickými prostředky, margarín těžko. Máslo v podstatě vyrobíš jednouchou mechanickou cestou, kdežto margaríny těžko.
    Chápu, že ti dělá problém mazat máslo na chleba, tak si hledáš odůvodnění, proč ho nepoužívat

    superkarma: 0 12.06.2007, 23:02:31
  6. avatar
    [65] Vivian [*]

    Ťapina: no myslím, že výroba másla je o něco jednodušší než výroba margarínu :) Neřekla bych, že je STEJNĚ umělé jako ztužené tuky.

    superkarma: 0 12.06.2007, 18:56:40
  7. avatar
    [64] Ťapina [*]

    OlgaMarie: Jelikož máslo neroste na stromě ani nepadá ze zvířat, tak je stejně umělé, jako margaríny

    superkarma: 0 12.06.2007, 17:48:59
  8. avatar
    [63] Juana [*]

    OlgaMarie: myslí si to jen Marcellina a pak možná autoři článku, ale ti píší určitě na objednávku

    superkarma: 0 12.06.2007, 17:47:33
  9. avatar
    [62] OlgaMarie [*]

    Já od rána nechápu,jak si může někdo myslet,že uměliny jsou zdravější.Zatím člověk nevymyslel nic,co by příroda neměla vychytanější a tím i lepší.Tedy nepančované máslo,sádlo a olivový olej,případně slivovice.

    superkarma: 0 12.06.2007, 17:20:56
  10. avatar
    [61] Juana [*]

    Manx: pamatuju, bylo děsně dobrý, ale už jsem ho strašně dlouho neviděla. Ale občas si ho dělám doma, ale chutná mi jen s kořením od Benkoru a ještě do toho přídám česnek a je to k užrání. Benkor v tom nemá glutamát, Kotanyi jo a není to v tom dobrý.

    superkarma: 0 12.06.2007, 16:58:37
  11. avatar
    [60] wich [*]

    Meander: Mňááááám, já taky. Na čerstvém chlebu je to jedna z největších dobrot

    superkarma: 0 12.06.2007, 16:11:40
  12. avatar
    [59] marcellina* [*]

    Manx: videla jsem v nejakym hypru toto: http://www.continentalsausage.com/mm5/merchant.mvc?Screen=CTGY&Store_Code=CS&Category_Code=BQO ... Herb (Krauter) Butter, ale je dost slany, davali jsme si ho jen na brambory

    superkarma: 0 12.06.2007, 14:59:08
  13. avatar
    [57] Ťapina [*]

    Pianistka: On si ne každý maže chleba k čaji, já prostě chci vytáhnout chleba a namazat ho, nedělám kolem toho žádné další rituály a většinou se snažím mít to hotové co nejrychleji, protože mě příprava studených jídel neskutečně deptá.

    superkarma: 0 12.06.2007, 14:49:14
  14. [56] Pianistka [*]

    Margarín mi nechutná ani nevoní, odhalím ho i v rybičkové pomazánce, ani tam se ten smrad nepřebije. Krom toho se snažím vyhýbat prefabrikovaným potravinám co jen to jde. S tuhostí másla potíže nemám, a popravdě moc nechápu jak v tom někdo může vidět problém , ráno stavím vodu na čaj a zároveň vyndám a rozbalím máslo z lednice. Než má čaj pitelnou teplotu je máslo mazací

    superkarma: 0 12.06.2007, 14:47:29
  15. avatar
    [55] Meander [*]

    Miluju irské slané máslo

    superkarma: 0 12.06.2007, 14:35:20
  16. avatar
    [52] marcellina* [*]

    Kadla: rostlinné tuky a nenasycené mastné kyseliny
    Pro lidský organismus jsou prospěšné nenasycené mastné kyseliny, obsažené především v rostlinných tucích. Tyto pak dělíme na mononenasycené a vícenenasycené ( nebo-li polynenasycené ) mastné kyseliny.


    napr: Flora:
    Tuk 70 g z toho tvoří:
    - nasycené mastné kyseliny 14,7 g
    - mononenasycené mastné kyseliny 19,6 g
    - polynenasycené mastné kyseliny 35,7 g
    z toho omega 3 4,5 g
    z toho omega 6 31,2 g

    superkarma: 0 12.06.2007, 14:11:45
  17. avatar
    [51] cmelda [*]

    ja bych sem stolete babicky vyrostle na sadle netahala, mely ponekud jiny zivotni styl a jinou stravu, nez mame my. nicmene to nic nemeni na tom, ze sadlo a maslo jsou zdravejsi nez margariny. ale kdyz je vseho moc, tak to skodi, at je to zdravy nebo nezdravy.

    superkarma: 0 12.06.2007, 14:08:59
  18. avatar
    [50] stasha [*]

    Zatím jsem nejedla margarín, který by mi chutnal.A když se můžu rozhodnout mezi potravinou s konzervanty nebo bez, vyberu si bez. A rostliné tuky mám z olivového nebo slunečnicového oleje, ze kterých vařím. Máslo mi chutná, s cholesterolem nemám zdravotní problémy a s mazáním problém taky nemám. Většinou než nachystám na stůl ostatní věci k snídani a uvařím čaj nebo kafe, tak je máslo k mazání. Nebo se dá máslo seškrábat, když ho potřebuje hned. Tím změkne.

    superkarma: 0 12.06.2007, 14:08:54
  19. avatar
    [49] Vivian [*]

    Jinak tvrzení o 'zdravých' ztužených pokrmových tucích je imho jen reklamní trik... a i kdyby nebyl, tak to chutná tak odporně, že si stejně dám radši to máslo Předminulý týden jsem byla u babičky, která si kupuje Ramu, a já si to neprozřetelně mázla na vánočku - bléé...

    superkarma: 0 12.06.2007, 13:59:57
  20. avatar
    [48] Gabi [*]

    Jo, není nad nedělní máslo

    superkarma: 0 12.06.2007, 13:59:12
  21. avatar
    [47] Kadla [*]

    Lékařka, ke které jsem před asi 15 let chodila hubnout (specialistka na metabolismus) říkala, že máslo a sádlo obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které jsou nesmírně zdravé a v margarínech nejsou. Jen v zastudena lisovaných olejích.

    superkarma: 0 12.06.2007, 13:58:21
  22. avatar
    [46] Vivian [*]

    když rostlinný "tuk" obsahuje jen 25% tuku, tak co je ten zbytek?

    superkarma: 0 12.06.2007, 13:55:30
  23. avatar
    [45] Kadla [*]

    Moje babička ze Slovenska se dožila 98 let. Celý život jedla všechno na sádle, špek, slaninu, husy, kachny a tak. Kromě toho hodně rajčat, paprika a melounů, prostě to, co na jižním Slovensku roste. Posledních deset let svého života k tomu pila půl litru pálenky denně a byla do poslední chvíle jako řípa :-)

    superkarma: 0 12.06.2007, 13:51:32
  24. avatar
    [44] OlgaMarie [*]

    Moje babička nikdy nic neošidila.Posvícenská husa v sádle plavala,na koblihy jsme museli chodit pro mléko na statek,placky nám pekla na plotně a pak také mazala sádlem.Do šedesáti kouřila,pila 3 hrnky kafe denně a umřela v 88letech,protože se jí v noci zdálo,že se jí děda přišel zeptat,jak dlouho na ni bude ještě čekat.

    superkarma: 0 12.06.2007, 13:45:48
  25. avatar
    [43] Ťapina [*]

    Juana: No ale nepřesvědčují nás o tom másle.

    superkarma: 0 12.06.2007, 13:28:43
  26. avatar
    [42] Juana [*]

    Ťapina: Jakto, že se nesnaží? Výrobci másla přece kromě toho vyrábějí i jiné mléčné výrobky, a na ty přece reklamy vídáme naprosto běžně (a taky nás přesvědčují, jak jsou zdravé....)

    superkarma: 0 12.06.2007, 13:24:05
  27. avatar
    [41] Ťapina [*]

    Juana: A proč se teda víc nesnaží výrobci másla?

    superkarma: 0 12.06.2007, 13:06:42
  28. avatar
    [40] Juana [*]

    Proč se (skoro) všude tvrdí, že margarín je zdravější než máslo? Nestojí za tím náhodou hlavně sami výrobci, kteří ve snaze nám margaríny prodávat, nás budou bombardovat studiemi šitými na míru, ze kterých vyplývá, jak jsou máslo a živočišné tuky škodlivé? Stokrát opakovaná lež se stává pravdou a kdo oponuje, je blázen, laik, atd.
    Doporučuji si přečíst na tomto odkazu článek "Tučná lež": http://www.mwm.cz/index1.php?make=rubrika&idr=63&pjmeno=&p1=&kredit=&list=2
    je to přímo na této stránce

    superkarma: 0 12.06.2007, 13:03:30
  29. avatar
    [38] marcellina* [*]

    paníliška: oooo pani chytra

    superkarma: 0 12.06.2007, 12:59:04
  30. avatar
    [37] paníliška [*]

    marcellina*: Na to jsi přišla sama?

    superkarma: 0 12.06.2007, 12:54:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme