Jaro klepe na dveře a už za několik týdnů přijde čas odhodit silné kabáty, péřové bundy a tlusté svetry. Čas probudit se z medvědího spánku a znovu nastartovat svůj organismus, který je z dlouhé zimy unavený a bez energie. Abyste očistili svá těla a přitom ještě vypadali zdravě a fit, zkuste přivítat jaro v Trutnově bylinkovým detoxem, který vám doplní potřebnou hladinu minerálů a vitaminů a navíc tělo zbaví toxinů, jež si každý z nás po dlouhé zimě nashromáždil.

Již naši pradávní předci věděli, jaká moc se skrývá v prvních jarních bylinkách a hned jak se zazelenala první louka, vydali se do přírody objevovat magickou sílu rostlinek, které spousty lidí v dnešní době považují spíše za neškodný plevel. Které to jsou, čím pomáhají a jak je upravit do našeho jarního jídelníčku? Vydejte se s námi na bylinkovou exkurzi, při které osvěžíte nejen své tělo, ale i mysl a mlsné jazýčky. Tipy, rady a recepty naleznete v našich tradičních trutnovských gastro tipech!

RADA: Při sbírání bylinek je velmi důležitá volba místa. To musí disponovat čistou půdou a zdravým prostředím. Vynechejte tedy místa v blízkosti silnic, skládek, chemických továren a jiných znečištěných lokalit. Vždycky trhejte jen mladé zdravé listy bez známek napadení či nemoci. Nezapomeňte na louku vyrazit s košíkem, aby mohly vaše bylinky po cestě domů dýchat.
Než se pustíte do jejich přípravy, důkladně je properte ve studené vodě.

Kopřiva dvoudomá 

kopriva

Ač je to k nevíře, kopřiva je jednou z těch nejúčinnějších detoxikačních bylinek, které můžete ve svém okolí najít. Obsahuje vitamin C a A, betakaroten, vápník a železo a pomáhá s ekzémy, akné, revmatismem a chudokrevností. Navíc má močopudné účinky, takže nebezpečné látky vyvádí okamžitě z našeho těla. Nejlépe je užívat jí intenzívně po dva týdny a po měsíci zopakovat. V jarním menu ji najdeme v podobě silného čaje, výborná je i v polévkách a samozřejmě i ve velikonočních nádivkách. Skvělou variantou je i tzv. kopřivový špenát. A jak na něj?

Kopřivový špenát 

Ingredience:

Nedřevnaté vrchní výhonky mladých kopřiv (hluboký talíř), 2 celá vejce, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, sádlo, strouhanka, mletý zázvor, špetka muškátového oříšku nebo květu

Postup:

1.       Natrháme (množství dle potřeby) vrchní nedřevnaté vršky kopřiv asi tak 5 cm od špičky.

2.       Dáme vařit větší množství osolené vody (jako na těstoviny) a když se vaří, nandáme do ní kopřivy a necháme párkrát převalit. Komu nevadí specifická chuť kopřiv, tak je raději jen spařte, aby se neztratil vitamin C, který pomáhá zajistit, aby tělo železo z kopřiv řádně absorbovalo.

3.       Kopřivy scedíme a necháme okapat. Posléze je semeleme nebo velmi jemně nasekáme.

4.       Nakrájenou cibulku dáme zpěnit na trochu sádla a na ní pak dáme semleté kopřivy.

5.       Vmícháme utřený česnek, osolíme a opepříme, přidáme zázvor a muškátový oříšek (vše dle chuti).

6.       Vmícháme rozkvedlaná vajíčka a dle potřeby zahustíme strouhankou.

Kopřivový čaj

Ingredience:

1 lžička sušených kopřiv, 250 ml vody, med a citron

Postup:

1.       Kopřivy zalijeme vroucí vodou a necháme cca 10 minut vylouhovat v přikryté nádobě.

2.       Poté scedíme.

3.       Kopřivový čaj se pije 1 krát denně, vlažný a připravuje se vždy čerstvý. Pro lepší chuť dochuťte citronem a medem.

Upozornění: Užívání kopřivového čaje není vhodné pro děti!

Pampeliška - smetanka lékařská

Jarní očistu bez pampelišky už si nebudete moci představit. Má totiž nejen blahodárné účinky na naše játra a ledviny, ale v poslední době se stala i vyhledávanou specialitou, jež vesele oživuje jarní saláty. Ve Francii ji už dávno zařadili do vybraných menu, tak neváhejte i vy a zkuste jí. Bylinka obsahuje vitamíny C, A, B a betakaroten, křemík, draslík a vápníkPrávě její lehce nahořklá chuť dodá zeleninovým salátům potřebný šmrnc. Zkonzumované množství by nemělo překročit asi 1 větší hrst čerstvých listů na osobu.

Salát z pampelišek s jogurtovou zálivkou

Ingredience:

300 g mladých listů pampelišky lékařské, 150 ml bílého jogurtu, 1 lžíce pažitky, špetka soli, špetka pepře, stroužek česneku, 100g nastrouhaného eidamu

Postup:

1.       Pampeliškové listy dobře propereme a natrháme na větší kousky.

2.       Vložíme do talířů a zalijeme zálivkou vyrobenou z bílého jogurtu, nadrobno nakrájené pažitky a špetky soli a petržele, česneku a sýru

Pampeliškový salát s krevetami

Ingredience:

1 cibule, 1/2 citronu, 8 krevet, 1 lžíce másla, 50 ml bílého vína, 50 g mladé pampelišky, 2 lžíce kopru, 70 g tvarohu, sůl, pepř

Dresink: 2 lžíce oleje, 2 lžíce octu balsamica, 1 stroužek česneku

Postup:

1. Cibuli nakrájíme na kolečka, citrony na dílky a s krevetami 4–5 minut opékáme na másle. Zalijeme vínem.

2. Smícháme sekaný kopr, dresink, tvaroh a koření. Omyté listy pampelišky rozdělíme na talíře, na ně položíme krevety s rozmíchaným dresinkem.

Sedmikráska chudobka 

Krásná na pohled, vhodná i pro očistnou kůru. Její lístky a květy stimulují žlučník a aktivují funkce jater. Navíc skvěle bojují i proti nečistotám a potížím s pletí jako je akné a ekzémy, protože obsahují silici, hořčinu, třísloviny, organické kyseliny, a vitamin C. Čistí krev a doporučuje se i při dně a artritidě. V našem novém očistném menu její listy a květy můžeme jako předkrm položit na obyčejný chléb s máslem, nebo do polévky. Skvělé jsou i nasekané v omeletách v kuskuse, bramborovém salátě či míchaných vajíček Používá se také, jako pampeliška do salátů, kde nejenže dobře chutná, ale i krásně vypadá. Na jaře však dodá osvěžení i v podobě nápoje!

Sedmikrásková jarní polévka:

Ingredience:

1 hrst sedmikráskových jak květů, tak lístečků, svazek jarní cibulky, hrst sušených hub, 1 lžíce dětské, jemné krupice, 4 vejce, 1 lžíce másla, drcený kmín, mletý pepř a sůl, pažitka i zelená petrželka, 1 litr kuřecího, nebo zeleninového vývaru

Postup:

1.       Oprané houby na 3 hodiny namočíme. Potom je s kmínem uvaříme ve vývaru.

2.       Krupici na sucho opražíme a přidáme ji k měkkým houbám. Dobře promícháme a povaříme asi 10 minut.

3.       Do polévky přidáme velkou část posekaných sedmikrásek (uschováme několik kvítků na ozdobu) a necháme ji přejít varem. Ochutíme solí a pepřem.

4.       Z vajec si na másle usmažíme volská oka. Osolená je rozdělíme do každého talíře, posypeme jarní cibulkou nakrájenou i s natí a opatrně zalijeme polévkou tak, aby žloutek zůstal celý.

5.       Nahoře posypeme nastříhanou pažitkou a několika kvítky sedmikrásek.

Osvěžující sedmikráskový nápoj

Ingredience:

hrst čerstvých květů sedmikrásky, 3 polévkové lžíce květového medu, 1/4 litru převařené vody, šťáva z 1/2 citronu, šťáva z 1/2 mandarinky, 2 deci lehkého suchého bílého vína, 750 ml suchého bílého sektu

Postup:

1.       Dáme vařit čtvrt litru vody. Když vře, odebereme tři polévkové lžíce, kterými přelijeme v misce tři polévkové lžíce medu (světlého – květového) a přidáme šťávou z půl citrónu.

2.       Dobře prohněteme a promícháme, aby vznikla jednolitá kašička, kterou pak dolijeme zpět do vařící vody a vaříme, aby se med dokonale rozpustil.

3.       Čerstvé sedmikráskové květy dobře promyjeme a necháme odkapat.

4.       K sedmikráskovým květům přilijeme 2 deci suchého bílého vína, přidáme šťávu z mandarinky a vše dobře promícháme (nejlépe v šejkru, ale není to podmínkou).

5.       Vlijeme do ještě horké vody (ale nikoli vroucí) s rozpuštěným medem, počkáme, až nálev vychladne a dáme asi na tři hodiny odležet do chladu (lednička).

6.       Nalijeme (přes husté sítko či pláténko) do vhodné skleněné nádoby a přidáme vychlazený sekt (opatrně). Jemně promícháme a dle potřeby přidáme drcený led.

RADA: Do polévek a pro přípravu špenátu, pomazánek a dresinků krájíme bylinky na drobno, popř. lehce promixujeme v mixeru. Do salátů je většinou používáme celé nebo nahrubo pokrájené.

Čtěte také:

Zdroj a foto: tisková zpráva

Reklama