Vaření

Trochu z Valašska v každé domácnosti

Mlékárna Valašské Meziříčí, tradiční výrobce čerstvých mléčných a kysaných výrobků, přináší několik tipů, jak obohatit letošní Velikonoční stůl.

 Velikonoční bábovka s Kysanou smetanou z Valašska

bábovka

Suroviny

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 3 ks vejce 
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 1 ks Kysané smetany z Valašska
  • 1 ks prášku do pečiva
  • Kakao    
  • Čokoládová mléčná poleva

Postup

Všechny výše uvedené přísady smícháme v míse a jako poslední vmícháme kypřící prášek. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy a do druhé poloviny vmícháme 3 lžíce kakaa a přilijeme do formy. Pečeme na 180 °C asi 45 minut. Po upečení bábovku lehce pocukrujeme a ozdobíme rozehřátou čokoládovou polevou.

Velikonoční mazanec

mazanec

Suroviny

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody (nebo prášku do pečiva)
  • kůra z jednoho citronu a z jednoho pomeranče
  • šťáva z 1 citronu
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 2 PL rumu nebo rumové tresti
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 70 g másla
  • 2 ks vejce
  • 2 ks Bílé jogurty z Valašska á 150 g
  • 1 ks vejce na potření

Postup

Nejprve si smícháme hladkou mouku se sodou a nastrouhanou kůrou z omytého ovoce. Poté si ušleháme máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem, vejci, šťávou z ovoce a rumem. Přidáme Bílý jogurt z Valašska. Tuto směs smícháme s moukou a vypracujeme těsto. Pokud se nám těsto zdá řídké, přidáme mouku. Vytvarujeme bochánek, který přikryjeme plátýnkem a necháme odpočinout asi 20 minut. Bochánek nařízneme do kříže a potřeme rozšlehaným vejcem. Posypeme plátky mandlí a potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do remoskové nádoby a pečeme cca 40 minut v předehřáté troubě do zlatova. Po dopečení necháme bochánek chladnout na mřížce. Posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Velikonoční pomazánka s mrkví a pórkem

pomazánka

 

 

 

 

 

 

Suroviny

  • 1 ks pórek
  • 2 ks vejce natvrdo 
  • 1 špetka sůl
  • 1 ks tavený sýr 
  • 1 ks větší mrkev 
  • 150 g Bílý jogurt z Valašska
  • 1 špetka mletý černý pepř

Postup

Syrovou mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vejce oloupeme a nakrájíme nadrobno. Čerstvý pórek nakrájíme také na drobné kousky. Mrkev, vejce a pórek promícháme, přidáme jogurt, tavený sýr, okořeníme a osolíme. Velikonoční pomazánku s mrkví a pórkem necháme 1 den odležet. Velikonoční pomazánka s mrkví a pórkem je výborná na jednohubky či chlebíčky, ale chutná i běžně s pečivem, takže si ji můžeme připravit celoročně.

www.mlekarna-valmez.cz

   
15.03.2016 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [7] risina [*]

    Nikdy mazanec nedělám, protož eneumím kynoté těsto - no vida, a tady je z nekynutého Sml16.

    superkarma: 0 15.03.2016, 18:42:14
  2. avatar
    [6] Lídy [*]

    Určitě zkusím bábovku Sml16

    superkarma: 0 15.03.2016, 14:02:24
  3. [5] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 15.03.2016, 10:01:50
  4. [4] zzandaa [*]

    A kde jsou v mazanci rozinky? Vím, že je ne všichni mají rádi, ale já dávám namočené v rumu :-)

    superkarma: 1 15.03.2016, 09:24:38
  5. avatar
    [3] gerda [*]

    Ve Velikonoční pomazánce bych vynechala tavený sýr a nahradila třeba mozzarelou.

    superkarma: 0 15.03.2016, 08:58:01
  6. [2] pajakr [*]

    Sml59

    superkarma: 0 15.03.2016, 08:18:55
  7. [1] Darmovzalova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 15.03.2016, 07:20:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme