polévka z medvědího česneku

Medvědí česnek pro naše menu jsme si donesli z lesa, natrhali na zahrádce nebo koupili na trhu. Před sebou máme krásně zelené, voňavé a šťavnaté listy, které nejen chutnají, ale také léčí. O tom jste si mohli přečíst ve včerejším článku.

Dnes si uvaříme velice jednoduché menu a v každém chodu se objeví medvědí česnek. Polévka, salát a steak.

Polévka z medvědího česneku

  • 800 ml silného zeleninového nebo masového vývaru
  • hromada listů medvědího česneku
  • trocha smetany
  • sedmikrásky na ozdobení
  • sůl a pepř na dochucení

Předem připravený vývar si přivedeme k varu. Odstavíme z plotny a nasypeme do něj nasekané listy medvědího česneku. Záměrně neuvádíme přesné množství. To závisí na chuti každého i na tom, jak hustou polévku chcete. Někdo snese více ostrou chuť, někdo chce polévku jemnější. A přesně podle toho si množství přizpůsobíme.

Listy už doporučuji v polévce nevařit, případně jen chviličku prohřát. Dlouhým varem se totiž ztrácí jejich chuť i vůně, stejně tak i léčebné účinky.

Nyní si vezmeme tyčový mixér a polévku rozmixujeme dohladka. Kdo chce, může ji maličko zahustit jíškou, ale tento krok mi připadá zbytečný.

Na talíři nalijeme trochu smetany pro zjemnění a ozdobíme listem medvědího česneku a sedmikráskou. Do polévky se také výborně hodí krutony z celozrnného pečiva.

salát s medvědím česnekem

Salát s medvědím česnekem

  • asi 10–15 kousků cherry rajčat
  • trochu polníčku
  • trochu rukoly
  • trochu medvědího česneku
  • vlašské ořechy
  • parmezán nebo kozí sýr
  • olivový olej, sůl a bílý vinný ocet na zálivku

Nejprve si připravíme zálivku. V octu rozšleháme sůl, můžeme přidat i pepř. Přilijeme olej a opět prošleháme, až se všechny suroviny spojí. Ochutnáme a můžeme přisolit, případně můžeme přidat maličko cukru, pokud se nám zálivka zdá kyselá.

Medvědí česnek nasekáme na menší kousky a smícháme v míse s očištěným polníčkem a rukolou. Přidáme cherry rajčata nakrájena ná poloviny nebo čtvrtiny. Do salátu nadrobíme čerstvý kozí sýr nebo nastrouháme parmezán. Při použití různých sýrů získáme různé chutě, obě velice zajímavé.

Vlašské ořechy opražíme na suché pánvi, nasekáme a přidáme také do salátu. Přelijeme zálivkou, promícháme a ihned podáváme.

steak s medvědím česnekem

Steak s medvědím česnekem

  • kvalitní vyzrálé hovězí maso na steaky, množství podle počtu strávníků
  • několik listů medvědího česneku
  • sůl a pepř
  • trochu silného vývaru
  • kousek vychlazeného másla

Maso vyndáme z lednice asi půl hodiny až hodinu před tepelnou úpravou. Musí mít pokojovou teplotu a nesmí zůstat vevnitř studené, protože by se rovnoměrně nepropeklo. Omyjeme, osušíme a z obou stran ochutíme solí a pepřem.

Na pánvi si rozehřejeme trochu oleje a na něm maso osmahneme. Vždycky z každé strany nejdříve velice prudce, asi půl minuty až minutu. Poté teplotu stáhneme trochu níže, aby se nám maso nepřipalovalo. Z každé strany osmahneme asi 5 minut. Záleží na tom, jak moc chcete mít maso propečené.

Hotový steak odložíme na nahřátý talíř, na kterém máme jeden vedle druhého rozprostřené listy medvědího česneku. Ty položíme i nahoru na steaky a přiklopíme nahřátou miskou nebo hlubokým talířem. Takto necháme maso odpočívat asi 10 minut.

Mezitím si vyrobíme snadnou a chutnou omáčku. Do výpeku po smažení masa nalijeme trochu silného vývaru. Asi tak 150 ml. Prudce necháme vyvařit a můžeme ještě dochutit solí a pepřem. Většinou to však nebývá potřeba, protože připečené kousky po smažení steaku jsou většinou hodně dochucené.

Až má omáčka téměř tu správnou hustotu, vyvaří se asi na polovinu objemu, tak sundáme pánev z plotny a přidáme pár kousků vychlazeného másla. Velice rychle zamícháme vařečkou, až se máslo rozpustí a omáčku nám lehce a příjemně zahustí.

Na talíři steak položíme na pár kousků medvědího česneku a přelijeme omáčkou.

Dobrou chuť přeje elly.

Čtěte také:

Reklama