Novinky

Tři fotky z průvodu i večeře

Teď jsou na pořadu další dva příspěvky a také fotky, nad nimiž se sbíhají sliny. Přečtěte si, jak slaví dnešní den čtenářka Kristina a jakou krásnou husu peče čtenářka secret. Máte tady i recept!

Martinská slavnost i pečená husička, obojí vypadá moc pěkně. Děkuju vám, že jste napsaly, milá Kristino i secret, a přeju krásný den.


Dobrý den, milá redakce a ženy-in,

na sv. Martina jsme u nás nikdy žádné zvyky nedodržovali. Spíš jsme se jako malí těšili na ten sníh, který měl Martin přivézt. Někdy to vyšlo, někdy ne.

S přítelem to je něco jiného, tomu se ta tradice líbí, ale zřejmě jen proto, že z toho čouhá ta zmíněná svatomartinská husa :) Takže jsme si zvykli chodit svatomartinské hody do nedaleké restaurace, včerejšek nebyl výjimkou. Sama husu moc nemusím, ani jsem si ji nedala, ale kdo ji měl, chrochtal blahem.

A jestli je u nás v okolí nějaká martinská slavnost? Inu je. Stájová kolegyně má široko daleko jediného bílého koně a v nedaleké vesnici už mají zajetou tradici svatomartinského lampionového průvodu pro děti i dospělé, na konci na všechny čekají martinské rohlíčky, víno, svařák apod. Před pár lety ji požádali, jestli by byla ochotná jim Martina s bílým koněm zahrát. Kývla, a od té doby tam jezdí pravidelně. Zrovna se včera chystala, když jsem do stáje dorazila. Tak snad se jim to i letos povedlo a večer dojeli zpátky domů bez úhony.

Ještě posílám fotografii z loňského martinského lampionového průvodu.

kristi

Hezký den všem!

Kristina


Svatého Martina jsme nikdy nijak neslavili.

Loni jsem ale neodolala a zkusila pomalu pečenou svatomartinskou husu, zakoupila svatomartinské víno a musím říct, že to mělo úspěch.

Letos jsem to vylepšila ještě dvojím zelím a vývarem s knedlíčky z husích jater, ale bohužel jsem to nestačila nafotit. Talíře mizely pod rukama.

Proto posílám fotografie z loňského roku.

Pokud Vás zajímá recept na pomalu pečenou husu, je zde:

Ráno den předem husu nasolíme a pokmínujeme (zvenku i zevnitř) a dáme do pekáče do chladu.

Večer kolem 21 hod. zapneme troubu na 90 °C. Tuto teplotu necháme na troubě nastavenou a jdeme klidně spát. Troubu neotvíráme, husu nekontrolujeme, nepodléváme, neotáčíme. V 7 hodin ráno se můžeme na husu mrknout, příp. ji polít výpekem či odebrat část vypečeného sádla. Teplotu zvýšíme na 120 °C a pečeme další 3-4 hodiny. Sundáme víko pekáče, husu polejeme výpekem a dopečeme při teplotě 180 °C do krásné zlatohnědé barvy. Samozřejmě přizpůsobíme časy pečení velikosti husy.

Dobrou chuť

secret

secret

secret

Pozn. red.: Texty neprošly redakční korekturou.

Tématem dneška je: Svatý Martin

  • Znáte tuto tradici?
  • Co o ní víte?
  • Jaké zvyky dodržujete na svatého Martina?
  • Koná se u vás v okolí nějaká martinská slavnost?
  • Chutná vám pečená husa?
  • A těšíte se na sníh?

Prosím, další příspěvky už neposílejte. Zanedlouho se dozvíte, kdo za odměnu získá dárek: Kolekci zelených čajů, Kolekci čajů PIGI, obojí od firmy Jemča, a dva balíčky kávy Nescafé 3 v 1.

martin

   
11.11.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Lucie Paličková

Komentáře:

  1. [10] murat [*]

    kobližka — #9 já za ni dala 270.-. za celou cca 3,5kg

    superkarma: 0 11.11.2013, 20:15:36
  2. avatar
    [9] kobližka [*]

    secret — #8 No,tak u nás teda rozhodně porce husy nestojí 250,- a jednou za rok mě to taky nezruinuje.Já vůbec nemám tucha,kolik stojí taková chlazená (čerstvá,mražená) husa (teda,pokud jí nedostanu),ale letam světem na gůglu,se v obchodě prodávají tak 4,5kg husy,bratru za 160Kč = a dostanu se na cenu nad 600Kkč za kus...navíc nejsem na pečení hus zařízená,takže si na ní fakt zajdu.

    1. na komentář reaguje secret — #10
    superkarma: 0 11.11.2013, 20:10:26
  3. [8] murat [*]

    kobližka — #6 Sml24 ono to na těch 90 zas tak moc nežere. to mě fakt nezruinuje. a dát někde za porci husy 250.-Kč je dobrý možná pro jednoho, pro dva, ale ne pro celou rodinu. za ty prachy bych měla husy tři. a pečený celou noc Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #9
    superkarma: 0 11.11.2013, 19:39:46
  4. avatar
    [7] emkop [*]

    no nazdar,já ale dostala hlad,raději tu nedudu nakukovatSml23

    superkarma: 0 11.11.2013, 18:36:26
  5. avatar
    [6] kobližka [*]

    Vypadá to sice nádherně,ale troubu zapnutou přes noc bych teda nenechala ani náhodou.A co spotřeba alektřiny? To si raději na tu husičku někam zajdu.

    1. na komentář reaguje secret — #8
    superkarma: 0 11.11.2013, 17:18:39
  6. avatar
    [5] LudPa [*]

    teď do sebe cpu chleba s paštikou,jéje, ráda bych vyměnilaSml30

    superkarma: 0 11.11.2013, 16:48:15
  7. avatar
    [4] Ivásek [*]

    jéžiši, jsem teda dostala chuť!!!!

    superkarma: 0 11.11.2013, 15:48:14
  8. avatar
    [3] denkas [*]

    Sem asi divná,ale mě to nic neřikáSml80   Jo,vepřo,knedlo,zelo,to je jiná

    superkarma: 0 11.11.2013, 15:48:13
  9. avatar
    [2] rusalka2008 [*]

    hmm, to vypadá náramně Sml67

    superkarma: 0 11.11.2013, 15:41:40
  10. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    husička je úžasnááááááááááááSml59Sml67

    superkarma: 0 11.11.2013, 15:41:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme