Bulvár

Tři čtvrtiny Čechů nerozeznají muchomůrku tygrovanou od růžovky!

Pomalu končí prázdniny a začíná druhá vlna houbařské sezóny, která potrvá až do poloviny října. Houbová exploze probíhá v tomto období především na Šumavě v severních Čechách, na Vysočině a na Brněnsku, nejhorší situace je podle mykologa Vladimíra Antonína ve středních Čechách. Jsme skutečně národ vášnivých houbařů? Výzkumná agentura NMS Market Research s.r.o. se zaměřila na houbařské zvyklosti české populace a přináší několik zajímavých poznatků.

houby

Houby a houbaření jsou doménou Čechů - nejen, že je rádi jíme, ale s oblibou je i sbíráme

grafHouby jsou potravinou, která se alespoň jednou za čas objeví na talíři snad každého člověka. Pouze 7% Čechů uvádí, že houby vůbec nejí, naopak pochoutkou jsou pro bezmála dvě třetiny z nás.

„Drtivá většina Čechů (76%) houby také ráda sbírá. Pouze 8% lidí tvrdí, že na houby do lesa vůbec nechodí,“ uvedl Kamil Kunc, Account Manager společnosti NMS Market Research.

graf2Čeští houbaři se dají rozdělit na dvě téměř stejně velké skupiny. Jedna chodí sbírat houby pravidelně na „svá místa“, druhá naopak hledá tzv. „naslepo“. „Těžko soudit, která z těchto skupin má v houbaření větší úspěchy, jelikož jsme výzkum realizovali pomocí internetu,“ s úsměvem dodává Kamil Kunc. A vedoucí mykologické poradny Vladimír Antonín k tomu dodává: „Lidé, kteří jsou z malých vesnic, chodí spíše na vytipovaná místa, zatímco houbaři z velkých měst většinou žádné své „místečko“ nemají.“

Čtvrtina houbařů uvádí, že s naprostou jistotou rozezná muchomůrku růžovku neboli masáka

Dvě třetiny lidí uvedly, že znají více jak 5 druhů hub. Za experty se považuje 16 % lidí, kteří uvádí, že znají více jak 15 druhů hub. V rámci výzkumu jsme se zeptali, zda houbaři sbírají a zda také správně rozeznají muchomůrku růžovku. Tato houba, lidově zvaná masák, je výtečná jedlá houba z čeledi štítovkovitých, nicméně ji lze velmi snadno zaměnit za prudce jedovatou muchomůrku tygrovanou. Pravděpodobně z tohoto důvodu ji také zhruba polovina houbařů raději vůbec nesbírá. S naprostou jistotou ji pozná ale jen čtvrtina houbařů.

Přitom rozeznat růžovku od muchomůrky tygrované není vůbec složité. Znaků je hned několik. „Rozdíl najdeme především v prstýncích. Masák má prstýnek z vrchu dolů jemně rýhovaný, kdežto muchomůrka ho má hladký. Odlišnosti můžeme najít i v barvě. Růžovka bývá ve spodu na nožičce temně vínová, ale muchomůrka zůstává krásně bílá,“ informuje mykolog.

Největší pochoutkou jsou houbové řízečky a smaženice

pochoutkyHoubové řízky, smaženice, houbová omáčka či polévka – tato jídla z hub jsou v českých domácnostech stále nejžádanější. Pokud si pak lidé mají vybrat jedno svoje nejoblíbenější jídlo, na první dvě místa se dostávají houbové řízky a smaženice (33% a 29%). Na třetím místě je houbová omáčka s 18 % hlasů.

Průzkum také odhalil, že ženy dávají přednost zmiňovaným řízkům a muži spíše smaženici. „4 z 10 mužů uvedlo, že raději konzumují smaženici, tři z deseti žen dává přednost houbovým řízkům,“ připouští Kamil Kunc z NMS Market Research.

Co se nesní, usušíme, zavaříme nebo rozdáme známým či příbuzným

foto1Houbaři většinou svoje úlovky okamžitě spotřebují. Pokud jim nějaké houby zbydou, obvykle je skladují usušené, případně je zavařují. Téměř 20% svoje houbové přebytky rozdá svým známým a přátelům.

Co se týká samotného houbaření - mykolog doporučuje, abychom do košíku skládali pouze houby, které bezpečně známe a dbali na to, jak naše úlovky sbíráme a zpracováváme. „Většina houbařů si myslí, že pokud sbírá určitou houbu, že v okolí půl metru houba, která vypadá podobně, je ta samá, ale to může být velký omyl,“ varuje mykolog.

Výzkum byl realizován on-line na reprezentativním vzorku populace ČR, velikost vzorku dotázaných n=691.  Sběr dat probíhal v srpnu 2014.

Zdroj: tisková zpráva, foto: Artushfoto

   
16.09.2014 - Společnost - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [20] kareta [*]

    Co s růžovkou, s bedlou jsem si je spletlaSml52 Nakosila jsme celý košík smrtelné směskySml57. Ještě jsmesi libovala, jaké pěkné masité bedle jsem našla...než mi došlo, že to nebudou bedlySml15

    superkarma: 0 17.09.2014, 11:17:31
  2. avatar
    [19] gerda [*]

    lenig — #15ano, minutka je nejlepší. Houba je velice křehká - proto je tak dobrá - ta se musí nosit v košíku docela navrchu.

    superkarma: 0 17.09.2014, 05:51:29
  3. avatar
    [18] gerda [*]

    rendvo — #16no vidíš - a bedel je víc druhů a některé z nich jsou i jedovaté. Třeba...bedla vlnatá, bedla zahradní - to jsou ty špatné. Můchomůrka tygrovaná je jedovatá, ale nikoliv smrtelně. Horší je muchomůrka zelená nebo její albinotická forma. Ta je opravdu smrtelně jedovatá a zákeřná v tom, že se otrava projeví až za hodně dlouho. Kdežto po té tygřici lítáš hned.

    superkarma: 0 17.09.2014, 05:48:44
  4. [17] Samík97 [*]

    Jarmila56 — #9Může být ze zlata, ale bez ní se obejdu.

    superkarma: 0 17.09.2014, 00:44:27
  5. avatar
    [16] rendvo [*]

    růžovek se bojím i po přečtení tohoto článku, raději se jim vyhnu, ale např. bedle sbírám od mala takže to si fakt věřím že je poznám. Tak sbírám bedle a ty mi stejnak přijdou chutnější jak růžovky zvlát ty velké luční mňam. Nevím proč, ale když jím růžovku tak mi připomíná rybí maso.

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 16.09.2014, 21:55:53
  6. avatar
    [15] lenig [*]

    tak u nás jsem to naučila manžela já, protože jsem taky houbař asi od 5.ti let, co si pamatuju a vždy jsme je sbírali...

    Manžel ne, ale přesvědčila jsem ho tím, že když je sbírám skoro 50 let a pořád jsem tu, tak asi je poznám. Dneska je sbírá i on a má je rád na pánvi osmaženéSml59Sml59Sml59

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 0 16.09.2014, 19:15:46
  7. [14] Maryene [*]

    Teď už to snad rozezná každý, v tomto týdnu vyšel stejný článek na kdejakém webu, v kdejakém deníku. Když si zadáš název do vyhledavače, asi je to opravdu téma, které si redakce tento týden přehazují jako horký brambor .Sml30

    superkarma: 0 16.09.2014, 18:19:03
  8. [13] gabuna [*]

    Znám, táta nás trénoval od mala a řízky z růžovky jsou nejlepší Sml67

    superkarma: 0 16.09.2014, 18:18:35
  9. avatar
    [12] LudPa [*]

    manžel pozná, řízečky jsou moc dobré

    superkarma: 0 16.09.2014, 17:47:51
  10. avatar
    [11] kobližka [*]

    helikoptera — #1 No,to je takový laický názor,ale proč ne.Lépe se ho držet,než se něčím,co neznám,přiotrávit.

    superkarma: 1 16.09.2014, 17:39:00
  11. avatar
    [10] kobližka [*]

    Řadím se k těm,kteří jí poznají,minulý týden jsme z ní měli řízky.Ale nesbírám jí často.

    superkarma: 0 16.09.2014, 17:38:01
  12. avatar
    [9] Jarmila56 [*]

    Růžovku máme moc rádi, sbírám houby od mala, takže tuhle houbu poznám velmi dobře

    1. na komentář reaguje Samík97 — #17
    superkarma: 0 16.09.2014, 17:36:23
  13. avatar
    [8] marianaant [*]

    Já to necháván na manžela, on se v houbách vyzná, já ne. Tak to taky nesbírám.Sml16

    superkarma: 0 16.09.2014, 17:16:17
  14. avatar
    [7] vladka321 [*]

    Rozeznám a zatím jsem neměla problém.

    superkarma: 0 16.09.2014, 17:14:59
  15. [6] Jane1 [*]

    Nerozeznám a ani to nepotřebuji umět rozeznat, nesbírám!

    superkarma: 0 16.09.2014, 16:43:37
  16. avatar
    [5] gerda [*]

    já ji poznám naprosto bezpečně, a stejně se ji bojím jíst. Takže ji nechám pro jiné.

    superkarma: 0 16.09.2014, 16:25:34
  17. avatar
    [4] Jindriska8 [*]

    Růžovky radši nesbírámSml23

    superkarma: 0 16.09.2014, 16:09:28
  18. [3] Klára Křížová [*]

    Taky jí nepoznám, proto ji nesbírám Sml16

    superkarma: 0 16.09.2014, 15:42:18
  19. avatar
    [2] lenig [*]

    houby rozpoznám, minimálně jedlé od nejedlých a znám i jedovaté. Sbíráme i růžovky, nemám s nimi nejmejší problém Sml80

    superkarma: 0 16.09.2014, 14:59:07
  20. avatar
    [1] helikoptera [*]

    podle mě je to jednoduchý, co má ze spodu "radiátory" nesbíráme...

    1. na komentář reaguje kobližka — #11
    superkarma: 2 16.09.2014, 14:53:30

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme