Vaření

Tři barvy rýže

UNcle bensZáklad jídelníčku většiny lidí na celém světě tvoří rýže, která představuje asi dvacet procent celkové kalorické spotřeby lidské populace a která nabízí více než sto tisíc možností přípravy. V jihovýchodní Asii se rýže pěstovala již před více než 6 000 lety. Do Evropy ji přivezli arabští obchodníci – nejdříve se dostala do starověkého Řecka, odkud ji Alexandr Veliký dovezl do Indie. Odtud se už začala šířit po tradičních obchodních cestách na další kontinenty. V 8. století se rýže objevila ve Španělsku, na začátku 16. století byla v Itálii založena první rýžová pole. Do Čech byla rýže dovezena asi v 16. století.

„Rýže je sacharidová potravina, tzn. že většinu její energie tvoří sacharidy (hlavně škroby), vhodná pro běžné, ale i dietní stravování. Neobsahuje totiž žádný cholesterol, má pouze stopové množství tuku a díky absenci lepku se skvěle hodí pro osoby s celiakií, které musí dodržovat zásady bezplepkové diety,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová a dodává: „rýže natural navíc obsahuje větší množství vlákniny, v celozrnné rýži je zase více tuku, z 65 % složeného ze zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Rýže, zejména natural nebo parboiled, je však zdrojem i dalších důležitých látek – některých vitamínů skupiny B, vitamínu E, železa, draslíku nebo hořčíku.“ Nespornou výhodou rýže je také její obrovská variabilita v kuchyni. Protože má neutrální chuť, může být základem slaných i sladkých pokrmů. Hodí se skvěle jako příloha k hlavním pokrmům, na přípravu salátů, nádivek, ale také moučníků.

Jednou z nejkvalitnějších rýží na světě je rýže Uncle Ben´s. Její příprava je velmi snadná, po uvaření zůstává nelepivá a krásně bílá, jednotlivá zrníčka nejsou polámaná, mají vynikající chuť a jsou velmi dobře stravitelné. Značka Uncle Ben´s klade velký důraz na kvalitu, a proto proces výroby rýže podléhá rozsáhlému procesu kontroly – každé zrníčko je 215x kontrolované v několika fázích od sběru až k zákazníkovi, a to například na přítomnost cizích elementů nebo polámaných zrn. Výrobce zároveň klade důraz i na výběr kvalitních odrůd, které jsou sice dražší, ale zato výrazně chutnější.

NOVINKA Uncle Ben´s Tricolo  

Tříbarevná rýže Uncle Ben´s Tricolo obsahuje tři druhy rýže z celého světa – bílou dlouhozrnnou rýži z jižní Evropy, divokou rýži z Maďarska nebo USA a červenou rýži z Asie. Tmavá zrnka divoké rýže a zrnka červené rýže dodávají rýži Uncle Ben´s Tricolo lahodnou oříškovou příchuť, která tak představuje výbornou alternativu bílé rýže pro zpestření jídelníčku.

Tato novinka je k dostání ve varných sáčcích v klasickém půlkilovém balení za doporučenou maloobchodní cenu 55,90 Kč.

Značka Uncle Ben´s nabízí také dlouhozrnnou rýži sypanou nebo ve varných sáčcích, celozrnnou sypanou a Basmati ve varných sáčcích. Všechny rýže Uncle Ben´s včetně novinky Uncle Ben´s Tricolo jsou upraveny procesem parbolizace, což znamená, že je rýže předem upravena horkou parou – nedochází k omílání tmavé slupky broušením jako u běžných rýží, ale slupka se napaří horkou parou a pak stáhne. Rýže si tak zachovává více vitamínů a minerálních látek (běžně odstraněné broušením), které jsou těsně pod slupkou. Zároveň tato technologie zabraňuje rozptýlení škrobů při vaření ve vodě, a proto rýže Uncle Ben´s nelepí.

Studený salát s pomerančovými kapustičkami a zázvorem

UNcle bens

pro 4 osoby

příprava 30 minut + chladnutí rýže 30 minut

  • 3 varné sáčky rýže Uncle Ben´s Tricolo (tj. 375 g)
  • 300 g růžičkové kapusty
  • 4 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 malá nadrobno nasekaná cibulka (nejlépe šalotka)
  • panenský olivový olej
  • sůl

Rýži uvaříme podle návodu, tj. 20 minut v osolené vodě. Růžičkovou kapustu očistíme,  vhodíme do vroucí vody a vaříme 5 minut. Poté scedíme, vhodíme do hrnce s ledovou vodou (nejlépe s kostkami ledu) a po pár minutách opět scedíme. Spolu s rýží necháme zcela vychladnout. Kapustičky překrojíme napůl, smícháme s rýží, zázvorem, pomerančovou kůrou a cibulkou. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí. Podáváme jako lehký salát,
který můžete ozdobit hoblinkami pomerančové kůry, vytvořenými pomocí speciální škrabky na citrusovou kůru.

Krůtí rýže s celerem, brynzou a chilli

UNcle bens

pro 4 osoby

příprava 30 minut

  • 2 varné sáčky rýže Uncle Ben´s Tricolo (tj. 250 g)
  • 200 g oloupaného celeru
  • 1 menší chilli paprička
  • bylinky (libeček nebo petrželka)
  • 800 g krůtího masa
  • sůl
  • pepř
  • panenský olivový olej
  • 200 g brynzy

Rýži uvaříme podle návodu, tj. 20 minut v osolené vodě. Celer pokrájíme na drobné kousky a pět minut před koncem varu přihodíme k rýži, poté vše scedíme. Chilli papričku posekáme na tenké plátky, bylinky obereme na drobné lístky. Maso rozkrájíme na velikost soust, osolíme, opepříme a dozlatova opečeme na pánvi s rozehřátým olivovým olejem (asi 5 lžic). Smícháme s rýží a celerem, chilli papričkou a rozdrobenou brynzou (část můžeme použít na ozdobu). Zlehka promícháme s dalšími 4 lžícemi olivového oleje a rozdělíme na talíře. Podáváme zdobené bylinkami.

Více o rýži Uncle Ben´s a další recepty na www.unclebens.cz

   
06.11.2012 - Těstoviny a rýže - autor: Komerční článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [57] Lanolinka [*]

    rýži mám moc ráda, určitě koupím a vyzkouším

    superkarma: 0 24.07.2013, 09:55:37
  2. [56] planda0 [*]

    Sml67

    superkarma: 0 20.03.2013, 09:38:09
  3. [55] rendac [*]

    vypadá to býborně, rýži mám moc ráda i jen samotnou opečenou na olivovým oleji

    superkarma: 0 25.02.2013, 10:55:52
  4. avatar
    [54] nelysek [*]

    Rýži mám ráda, ale tříbarevnou jsem ještě neměla. Když jí někde uvidím, určitě ji koupím na vyzkoušení.

    superkarma: 0 09.12.2012, 04:05:42
  5. avatar
    [53] dasena [*]

    dobré receptySml22

    superkarma: 0 22.11.2012, 16:24:30
  6. avatar
    [52] Šidlinka [*]

    Tříbarevnou rýži jsem ještě neměla, musím vyzkoušet.

    superkarma: 0 21.11.2012, 12:18:23
  7. [51] V19 [*]

    ryža u nás "letí" viac ako iná prílohaSml22

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:49:02
  8. avatar
    [50] datura [*]

    Rýži kupuji jen bílou loupanou v kilovém balení, v pytlíkách nemusím Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:16:49
  9. avatar
    [49] Jindriska8 [*]

    Dneska se chci podívat,jestli už u nás v obchodě rýži seženu.Sml22

    superkarma: 0 14.11.2012, 09:01:20
  10. avatar
    [48] gerda [*]

    black.bird.third — #32 neboj, jíst se dá i "zrní". Jen se musí předem namočit, jako luštěnina. Polévka z pšenice, tedy jejího zrna, je překvapivě dobrá. Já ji dělávám s kadeřávkem.

    superkarma: 0 09.11.2012, 18:39:12
  11. avatar
    [47] gerda [*]

    mám ráda každou rýži, ale nepoužívám sáčky. Rýži před dušením peru v několika vodách a ty sáčky se mi proto moc nezdají. Navíc je to zbytečně drahé.Sml80

    superkarma: 0 09.11.2012, 18:38:06
  12. avatar
    [46] Myškomedvídek [*]

    vypadá to velice jedleSml59

    superkarma: 0 09.11.2012, 17:13:21
  13. [45] Evuš [*]

    Zase nová inspirace pro vaření. Vařím každý den a často přemýšlím, co? To je někdy nejhorší.

    superkarma: 0 08.11.2012, 17:32:08
  14. avatar
    [44] vmarta [*]

    vyskouším...vypadá to chutněSml22

    superkarma: 0 07.11.2012, 11:59:32
  15. avatar
    [43] trili [*]

    rýži mám ráda,určitě recepty vyzkouším

    superkarma: 0 06.11.2012, 22:36:38
  16. [42] Roland [*]

    daska59 — #35 Tak tu já zase naopak kupuji nejčastěji.

    superkarma: 0 06.11.2012, 22:24:38
  17. avatar
    [41] Kytinkak [*]

    rýži miluji, určitě něco vyzkouším

    superkarma: 0 06.11.2012, 22:06:23
  18. [40] Trefa [*]

    Trefa:ja mam strasne rada ryzi.vyskousim nove recepty.

    superkarma: 0 06.11.2012, 21:59:11
  19. avatar
    [39] arminka [*]

    rýži se nebráníme Sml16

    superkarma: 0 06.11.2012, 20:13:24
  20. avatar
    [38] kapkamore [*]

    Rýži mám ráda a hodně ji v jídelníčku používám..

    superkarma: 0 06.11.2012, 19:41:22
  21. [37] jukl [*]

    rýži moc nemusím...

    superkarma: 0 06.11.2012, 19:09:38
  22. avatar
    [36] Jitullinka [*]

    Rýži mám moc ráda, určitě koupím a vyzkouším, až ji uvidím v obchodě Sml22

    superkarma: 0 06.11.2012, 18:54:36
  23. avatar
    [35] daska59 [*]

    Rýži miluju. Ale nesnáším pytlíkovou.

    1. na komentář reaguje Roland — #42
    superkarma: 0 06.11.2012, 18:15:05
  24. [34] Lydia001 [*]

    Vypadá to skvěle!

    superkarma: 0 06.11.2012, 15:35:54
  25. [33] doginka [*]

    Zatím neznám,poohlídnem se

    superkarma: 0 06.11.2012, 15:10:05
  26. avatar
    [32] black.bird.third [*]

    Vypadá to úžasně. Nedávno jsem uvařila neloupanou rýži a manžel prskal, že je to tvrdé. Byla sice tvrdší než loupaná bílá rýže, ale jíst to šlo.

    1. na komentář reaguje gerda — #48
    superkarma: 0 06.11.2012, 14:39:00
  27. avatar
    [31] xx-b [*]

    určitě vyzkouším - rýži mám moc ráda Sml67

    superkarma: 0 06.11.2012, 14:20:23

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] LudPa [*]

    Rýži mám ráda, zvládnu jednobarevnou, tříbarevnou jsem ještě neviděla.

    superkarma: 0 06.11.2012, 13:21:44
  2. avatar
    [29] delfi.na [*]

    hm .. zní to dobře, jsem ještě neviděla trojrýži Sml16

    superkarma: 0 06.11.2012, 13:19:24
  3. avatar
    [28] ekleinovka [*]

    Rýži určitě vyzkouším

    superkarma: 0 06.11.2012, 13:13:47
  4. [27] jithule [*]

    znám a používám

    superkarma: 0 06.11.2012, 13:02:06
  5. [26] tetička25 [*]

    Tříbarevnou rýži znám a používám od jiné firmy. Recept krůtí rýži s celerem určitě vyzkouším, vypadá lákavě.

    superkarma: 0 06.11.2012, 12:39:37
  6. [25] V19 [*]

    ryžové pokrmy varím často, takúto som zatiaľ nevidela v obchode

    superkarma: 0 06.11.2012, 12:01:24
  7. avatar
    [24] hubajda [*]

    carmi — #8 ja take

    superkarma: 0 06.11.2012, 11:03:46
  8. avatar
    [23] ladouch [*]

    Určitě jí vyzkouším, ale zatím jsem jí nikde v obchodě neviděla.Sml58

    superkarma: 0 06.11.2012, 10:55:58
  9. avatar
    [22] Judo [*]

    Rýži mám ráda,,tříbarevnou jsem ještě neměla.Vypadá zajímavě a určitě i chutnáSml30

    superkarma: 0 06.11.2012, 10:46:14
  10. avatar
    [21] Yannize [*]

    rejži zbožňuju!

    jenže pytlíkové nekupuju, tak mi asi i tahle "lahoda" unikne..Sml80

    superkarma: 0 06.11.2012, 10:28:22
  11. avatar
    [20] margot [*]

    u nás nejvíc frčí jasmínová, natural, arborio, basmati - a pak samozřejmě nishikiSml16

    divoká rýže z Maďarska? mnoSml30 ale jo, na talíři to vypadá fajn, ale víc mi chutnají jiné varianty. a bylinkovou rýži si mohu připravit z neochucených variant...

    superkarma: 0 06.11.2012, 10:08:33
  12. avatar
    [19] tajnostii [*]

    Taky jednou vyskoušímSml22

    superkarma: 0 06.11.2012, 09:53:04
  13. avatar
    [18] Žofie [*]

    Občas si rýži dám (jsem bramborová) a tyhle nové bych vyzkoušela ráda Sml22

    superkarma: 0 06.11.2012, 09:17:57
  14. avatar
    [17] zsuzsika [*]

    vypadá moc pěkně na talířiSml22

    superkarma: 0 06.11.2012, 09:06:08
  15. avatar
    [16] Hanula [*]

    Sml16rýži nějak zanedbávám

    superkarma: 0 06.11.2012, 09:00:08
  16. avatar
    [15] Makynka [*]

    Ještě jsme neměli, ale mohla bych ji vyzkoušet.

    superkarma: 0 06.11.2012, 08:28:48
  17. avatar
    [14] danap [*]

    tu jsem ještě v obchodě neviděla...

    superkarma: 0 06.11.2012, 08:19:55
  18. [13] magic11 [*]

    pro zpestření ano Sml22Sml67

    superkarma: 0 06.11.2012, 07:38:26
  19. [12] musilovahana [*]

    Ještě jsem ji nevyzkoušela.

    superkarma: 0 06.11.2012, 07:38:09
  20. avatar
    [11] saruz [*]

    Tříbarevnou rýži už jsme měli, je dobrá a na talíři pěkně vypadá.

    superkarma: 0 06.11.2012, 07:26:06
  21. [10] Ivushka12 [*]

    Rýži mám ráda (jasmínovou, divokou i natural). Záleží na tom, do čeho ji budu dávat....

    superkarma: 0 06.11.2012, 07:10:01
  22. avatar
    [9] blesksoft [*]

    rýži máme rádi teď jsem koupila ochucenou s bylinkami už se těším

    superkarma: 0 06.11.2012, 07:02:19
  23. avatar
    [8] carmi [*]

    Červenou rýži teda neznám. Poslední dobou dělám basmati, ta je skvěláSml67

    1. na komentář reaguje hubajda — #24
    superkarma: 0 06.11.2012, 06:42:58
  24. [7] step1 [*]

    Rýži používám různou, ale divokou a červenou jsem ještě neměla.

    superkarma: 0 06.11.2012, 06:03:01
  25. avatar
    [6] lenig [*]

    vím o nich, ale stále nějak používám jen klasickou dlouhozrnnou rýži od jiné firmy Sml80

    superkarma: 0 06.11.2012, 05:55:34
  26. [5] lidicka [*]

    Tříbarevnou rýži jsem ještě nemělaSml23

    superkarma: 0 06.11.2012, 05:48:25
  27. avatar
    [4] Eva_CZ [*]

    Sml28 pul kila podelany ryze za 55 Kc? Zlata Amerika!

    superkarma: 0 06.11.2012, 02:32:29
  28. avatar
    [3] Eva_CZ [*]

    Pro diabetiky naprosto nevhodna potravina, moc ji nejim. Sml23

    superkarma: 0 06.11.2012, 02:31:09
  29. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    Jíme k omáčkám hodně rýži místo knedlíků,tak se po ní v obchodě podívám.Sml22

    superkarma: 0 06.11.2012, 01:11:25
  30. avatar
    [1] hubajda [*]

    hm kouknu po ni a udelam si ju ja ryzu muzu vic jak brambory

    superkarma: 0 06.11.2012, 00:17:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme