Vaření

Třešňová zmrzlina s čokoládou

třešňová zmrzlina

Zapomeňte na obyčejnou vanilkovou, čokoládovou nebo jahodovou zmrzlinu. Stačí trochu přemýšlení, propojení chutí a využití sezonního ovoce. Třešně podušené s trochou rumu nebo griotky, základ ze smetany a mascarpone a sladká čokoláda na závěr. To přece musí chutnat dokonale, nemyslíte?


Suroviny

200 ml smetany ke šlehání
100 g čokolády 60%

500 g třešní
cukr podle chuti
rum nebo griotka

200 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
moučkový cukr podle chuti

Postup

Příprava této zmrzliny zabere maličko více času než zmrzliny z minulého článku. Musíte si všechny tři složky připravit zvlášť a zvlášť je také přimíchávat dohromady. Nejdříve začneme vařit třešně.

Všechny třešně omyjeme a vypeckujeme. Polovinu odložíme stranou a druhou polovinu vsypeme do nerezového hrnce a zasypeme a dvěma lžícemi cukru. Nejlépe třtinového. Zapneme naplno, hlídáme a mícháme. Třešně začnou pouštět šťávu, měknout a vonět. Dusíme je doměkka a potom rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme zbylou polovinu třešní a alkohol. Rum nebo griotku. My jsme použili dokonalý rum, ve kterém se macerovaly višně. Výborné!!!

Opět dusíme, než přidané třešně změknou. Necháme úplně vychladnout.

Mezitím co se nám dusí třešně, si připravíme čokoládu. V hrnci přivedeme k varu smetanu. Stáhneme ji z plotny a nalámeme do ní čokoládu. Vymícháme a také necháme vychladnout.

Ruční metličkou smícháme smetanu a mascarpone. Dochutíme trochou cukru, ale nepřeháníme to, protože budou sladké i třešně a čokoláda.

Směs smetany a mascarpone dáme do zmrzlinovače a necháme mrazit. Až je zmrzlina hotová, přidáme vychlazenou třešňovou směs, kterou jen velice lehce promícháme. Nahoru na zmrzlinu nalijeme vychlazenou čokoládu a velkou lžící jen několikrát projedeme směsí, aby do ní čokoláda vtekla.

Hotovou zmrzlinu dáme ještě na dvě hodiny ztuhnout do mrazáku.

Dobrou chuť přeje elly.

   
10.07.2013 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [18] misak80 [*]

    Recept není náročný. Vyzkouším doma taky udělat, višnovou zmrzlinu miluju :-) a děti moje taky. Měla jsem výbornou kopečkovou zmrzlinu višňovou v Praze na výletě. Když slyším o zmrzce, hned si na ní vzpomenu. Mňam Mňam

    superkarma: 0 23.07.2014, 09:59:23
  2. [17] simaj [*]

    simaj — #16 tedy nahradíme

    superkarma: 0 28.07.2013, 18:13:57
  3. [16] simaj [*]

    Visně miluji, ale višňovou zmrzlinu neznám. Vyzkoušíme jí, dle složení bude dobrá, jen to mascarpone asi nehradíme.

    1. na komentář reaguje simaj — #17
    superkarma: 0 28.07.2013, 18:13:47
  4. avatar
    [15] nelysek [*]

    Byla dobrá, děcka měla boule za ušima Sml67

    superkarma: 0 25.07.2013, 21:09:49
  5. avatar
    [14] dasena [*]

    višňový nemám rádaSml23

    superkarma: 0 19.07.2013, 09:25:41
  6. [13] balsda [*]

    Určitě bude dobrá, ale zmrzlinový strojek nevlastním.

    superkarma: 0 12.07.2013, 18:09:42
  7. [12] Margery [*]

    Mám obrovskou chuť na zmrzlinu Sml16

    superkarma: 0 12.07.2013, 02:48:00
  8. [11] Aine [*]

    Musí bý dobrá. Letos jsem si udělala jahodovou zmrzku, ale jen jednoduše, rozmačkala jsem jahoda, přidala trochu cukru, dala do mrazáku a hotovo Sml16

    superkarma: 0 11.07.2013, 16:30:26
  9. [10] V19 [*]

    zmrzlinky mám rada všetky ovocnéSml22

    superkarma: 0 11.07.2013, 08:59:47
  10. avatar
    [9] arminka [*]

    Sml80 třešňovou zmrzku zrovna nemusím Sml16

    superkarma: 0 11.07.2013, 00:11:53
  11. avatar
    [8] Léthé [*]

    elly — #6 dyť ti to neberuSml80....zkoušej a dělej si zmrzliny od rána do večera, mě je to šumák. A pokud já si dám zmrzlinu tak maximálně tak 4 krát za rok.....moc jí nemusímSml23, tak určitě sáhnu po té s těmi stabilizátory, abych byla stabilizovanáSml37

    superkarma: 0 10.07.2013, 20:12:04
  12. [7] free [*]

    Ještě tak domácí zmrzlinový strojek... Sml58

    superkarma: 0 10.07.2013, 16:45:00
  13. avatar
    [6] elly [*]

    Léthé — #1 ano. Je jednodušší si zmrzlinu koupit v obchodě. Plnou náhražek, stabilizátorů a umělých chutí. Stejně tak si jde koupit hotové jídlo, které jen ohřeješ v mikrovlnce. Nebo se dát zajít si na meníčko do restaurace. Ale jsou lidi, které vaření baví :-) A takoví chodí na stránky s recepty, čtou si je a zkoušejí... :-)

    1. na komentář reaguje Léthé — #8
    superkarma: 0 10.07.2013, 10:46:02
  14. avatar
    [5] marde [*]

    Dala bych siSml16

    superkarma: 0 10.07.2013, 08:17:52
  15. [4] akčak [*]

    TA MUSÍ BÝT DOBRÁ

    superkarma: 0 10.07.2013, 06:47:23
  16. avatar
    [3] lenig [*]

    už se tu oblizuju Sml30

    superkarma: 0 10.07.2013, 06:13:09
  17. avatar
    [2] bleblemcy [*]

    Léthé — #1 To je asi jednodušší, ale když si ji sama doma vyrobím tak už nebude tak obyčejně pitomá, ale bude to moje vlastní zmrzlina Sml30

    superkarma: 0 10.07.2013, 02:32:59
  18. avatar
    [1] Léthé [*]

    A není jednodušší si tu pitomou zmrzlinu koupit ?Sml80

    1. na komentář reaguje bleblemcy — #2
    2. na komentář reaguje elly — #6
    superkarma: 1 10.07.2013, 01:24:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme