treska s quinoou

Víte, že byste měli jíst jednou týdně ryby? Která je vaše nejoblíbenější? My jsme dnes připravili jednu snadnou, velice chutnou, tresku. Jako příloha se k ní hodí třeba quinoa, s teplými rajčaty, kukuřicí a červenou cibulí.

Štěstí je, že kvalitní chlazené rybí maso už dnes seženete i v menších marketech. Klidně však sáhněte i po mražených rybách. Náš dnešní recept berte jako inspiraci především na zajímavou a chutnou přílohu. Bude se k ní totiž hodit nejen treska, ale i losos, pstruh nebo klidně kus kuřecího masa.

Surovin

  • 4 filety z tresky (jeden asi 150 - 200 g)
  • 250 g quinoi
  • 500 g cherry rajčat
  • 150 g kukuřice
  • 2 červené cibule
  • sůl
  • pepř
  • kousek másla
  • trocha slunečnicového oleje

Postup

Quinou dejte vařit podle návodu na obalu.

Tresku osolte a opepřete, z obou stran. Opečte na rozehřáté směsi oleje a másla. Stačí jen trochu, na dně pánvičky. Použijte kvalitní pánev, na které se ryba nebude přichytávat.

Tresku opékejte jen chvilku, aby z obou stran pěkně zbělela. Ještě ji budeme prohřívat, tak ať není vysušená.

Větší část rajčat nakrájejte na kousky, nechejte si pár koleček na ozdobu. Cibuli nakrájejte na větší kostičky. Připravte si kukuřici.

Do pánve po tresce, i s tukem a výpekem, vhoďte cibuli, rajčata i kukuřici. Opékejte společně, dokud rajčata nezměknou. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte uvařenou, scezenou quinou. Promíchejte. Nahoru opatrně položte kousky tresky, přiklopte pokličkou, snižte teplotu a nechejte ještě chvíli prohřát.

Podávejte se syrovými rajčaty.

Dobrou chuť přeje Elly.

Quinoa je super surovina. Co s ní?

mrkev s quinoou

losos v sezamové krustě

ham

Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková

Reklama