Reklama


Evropská unie zakázala prodej tresčích jater ze znečištěných moří. Zákazníci tak mají jistotu, že v obchodech zakoupené produkty neobsahují zdraví škodlivé látky.

Rybí maso je obecně považováno za velmi zdravé. Evropská unie svojí novou směrnicí přispěla k tomu, že zdravý přívlastek rybího masa bude pravdivý i nadále.

Až dosud totiž nebyl vyšší obsah dioxinů pro široké spektrum distributorů na českém trhu překážkou. „Kvalita tresčích jater závisí především na místě, kde byla ryba ulovena. Z hlediska ochrany zákazníků je toto nařízení velmi významným krokem,“ vysvětluje Radek Hovorka, zástupce King Oscar pro střední Evropu.

Nové nařízení stanovuje maximální limity pro dioxiny a PCB v rybích játrech a produktech z nich. Na základě tohoto nařízení jsou některá loviště v Baltském moři vyřazena jako zdroje tresčích jater. Naprosto bezpečnými zdroji jsou v Evropě například Norské a Severní moře, kam nyní některé firmy stěhují své filiálky.

„Zákazníci jsou většinou nedostatečně informováni o tom, co se v konzervě skrývá, a proto je podle nás tento zásah evropské komise na místě,“ říká Radek Hovorka.

I další odborníci se shodují na tom, že na rozdíl od některých absurdních evropských směrnic (zakřivení banánu apod.) dává toto rozhodnutí smysl. „Bohužel, právě o těch „nesmyslných“ nařízeních se diskutuje ve velkém, a ta podstatná jsou téměř neznámá,“ dodává Hovorka.