Zdraví

Trendem podzimu jsou kořeněné nápoje  

Podzim buď nenávidíte, nebo zbožňujete. Příroda se sice nádherně zbarvuje, ale venku se ochlazuje, boty máte věčně špinavé od bláta a účes vám hned při cestě do práce rozhází vítr. Nejdůležitější je však v tomto období nezanedbat své zdraví. Každý volí jiný způsob toho, jak se zahřát a neprochladnout. Někdo se zabalí do pletené šály, někdo raději nevychází z domu a někdo si udělá horký nápoj. Právě na podzim by si lidé měli teplých tekutin dopřávat více než v jiných obdobích. A pokud si chcete svůj čaj nebo kávu užít ještě více, zkuste nějaké koření.

Podzim je pro naše zdraví zvýšeně rizikový. Evropou na přelomu listopadu a prosince prochází chřipková vlna, je tedy dobré posilovat svou imunitu. Posloužit k tomu mohou kořeněné nápoje. Nejen že tělo prohřejí, ale mohou i zvyšovat obranyschopnost lidského organismu proti tradičním podzimním virózám nebo chřipkám. Správná směs koření totiž udělá z nápoje hřejivý lék. Ve starých kulturách používaly různé kořeněné směsi v nápojích zcela běžně. Dodnes se například v Indii servíruje nápoj nazývaný masala chai nebo yogi, který obsahuje směs koření složenou z pepře, kardamomu nebo zázvoru.

drink

V asijských kulturách často do léčivých nápojů přidávají chili. Stejně jako zázvor, má i chili antibakteriální a protizánětlivé účinky. A tyto dvě rostliny, respektive koření z nich vzniklé, používají lidé po celém světě k léčbě rýmy, nachlazení nebo chřipky. Inspiraci v těchto nápojích začínají hledat i čeští kavárníci a restauratéři. „Rádi našim zákazníkům nabízíme novinky, které jsou originální. Do speciální podzimní nabídky jsme proto zařadili například Café latte pumpkin spice, které je obohaceno jemně kořeněným sirupem. Jeho složení si necháme jako své tajemství, ale věřte, že vás tato zajímavá kombinace dokáže krásně zahřát a navíc ochutnáte velice netradiční kombinaci chutí. Ve stálém menu dále nabízíme netradiční Chai latté s kořením masala nebo Moštrůdl provoněný drcenou skořicí,“ dodává k trendu majitel CrossCafe Jan Janák.

Mezi běžné koření užívané do nápojů můžeme zahrnout i sušený česnek nebo cibuli, zní to nelibě, ale i naše prababičky z cibule a česneku svařeného s mlékem a medem připravovali sice ne moc chutný, ale velice účinný lék. Dalším příkladem může být kmín, respektive semena z kmínu kořenného. Je to jedno z nejstarších koření, jež se používá na evropském kontinentu a dodnes je hojně užívané nejen v pekárnách a likérkách, ale i ve farmaceutickém průmyslu. Za tradiční byliny pak můžeme označit mátu nebo skořici.

drink

O CrossCafe

CrossCafe je největší česká síť moderních nekuřáckých kaváren. Posláním CrossCafe je vytvářet příjemný prostor pro nejrůznější kavárenské aktivity hostů. Mohou se zde potkávat s přáteli, stejně jako být sami, studovat či pracovat, vzít si kávu s sebou nebo jen tak posedět. Každý návštěvník tento originální prostor využívá jinak, podle svých představ. Samozřejmostí kaváren CrossCafe je kvalitní prémiová káva vlastní směsi, originální domácí zákusky, čerstvé sendviče a  Wi-fi zóna zdarma. CrossCafe má nyní 22 poboček a najdete ho v Praze, Plzni, Hradci Králové, Chomutově, Havířově a Olomouci.

logo

   
30.10.2015 - Zdraví - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [1] bobani [*]

    zázvor je 1

    superkarma: 0 30.10.2015, 18:10:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme