Vaření

Tradiční velikonoční nádivka

velikonoční nádivka

Název Zelený čtvrtek prý vzniknul omylem, špatný překladem z němčiny. Ať je to, jak chce, dodržovalo se v tento den mnoho starých zvyků. Třeba ten, že cokoliv se na Zelený čtvrtek zaseje, to dobře poroste. A také že na stůl patří zelený pokrm.

A také to, že na zelený čtvrtek by na stole měl být nějaký zelený, rozumějte bylinkový, ne plesnivý, pokrm.

Obyčejná špenátová polévka nebo špenát s uzeným masem. Nebo krémová hrachovka? Někde ještě roste medvědí česnek, tak můžete využít některý z našich receptů. Tříchodové menubylinkové máslo nebo snad quiche?

Výbornou volbou je velikonoční nádivka. Nikdy jsem nepochopila, proč se jí říká nádivka, když se nikam nenadívá a je to vlastně slaný koláč. Někdy pečený v menší formě, takže je vyšší. Já mám nádivku ráda nízkou, peču ji tedy na plechu. Pro nádivku se někdy také používá název „hlavička“. To proto, že dříve se připravovala z masa, které bylo obrané z vařené telecí hlavy.

Do velikonoční nádivky určitě patří vejce, uzené maso a „něco zeleného“. Já jsem použila špenát a hrášek. Dokonalost!

Suroviny

  • 4 vejce
  • 250 ml smetany
  • 150 g másla
  • sůl a pepř
  • 2 bílé větší bagety (z Lidlu)
  • 350 g uzené vepřové kýty nebo jiného uzeného masa (může být i kuře)
  • 250 g zeleného hrášku - třeba mraženého
  • 1 červená cibule
  • 200 g špenátu
  • česnek

velikonoční nádivka

Postup

Pečivo použijeme ideálně staré aspoň dva dny. Nakrájíme na malé kostičky, které osmahneme dokřupava na másle. Dáme stranou. Oddělíme žloutky a bílky. Do žloutků přimícháme rozpuštěné máslo a smetanu, dochutíme solí a pepřem. Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibulku, ke které přidáme hrášek a špenát, dochutíme solí a česnekem. Chvíli podusíme a necháme vychladnout.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové směsi nasypeme křupavé kostičky pečiva. Promícháme. Přidáme maso nakrájené na kostičky, vychladnutou zeleninu a ještě můžeme dochutit solí a pepřem, případně muškátovým oříškem. Promícháme. Úplně nakonec jemně vmícháme sníh a přesuneme do zapékací mísy.

Pečeme na 180 °C, asi půl hodinky až 40 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
02.04.2015 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. [18] iřka [*]

    Už se na ní těším.Sml59

    superkarma: 0 16.03.2016, 10:34:49
  2. avatar
    [17] Avosanaj [*]

    Sml16Ještě jsem nikdy nedělala ale tuhle letos vyzkouším a pak napíšujak mi chutnala Děkuji za tipSml59

    superkarma: 0 02.04.2015, 20:29:00
  3. avatar
    [16] diblice [*]

    dobrý nápad, ale s hráškem ne, to raději mrkev

    superkarma: 0 02.04.2015, 19:15:57
  4. avatar
    [15] delfi.na [*]

    nikdy jsem nádivku nedělala, je na čase to změnit Sml16

    superkarma: 0 02.04.2015, 15:33:42
  5. avatar
    [14] chanahd [*]

    Nádivka vypadá dobře. Ale úžasný je ten zajíček vedle talířeSml16

    superkarma: 0 02.04.2015, 13:53:28
  6. [13] Pavla_b [*]

    Milala — #11 také v sobotu míváme nádivkuSml22

    superkarma: 0 02.04.2015, 13:24:34
  7. avatar
    [12] denkas [*]

    Milala — #11 My zítra,V sobotu bude svíčkováSml22Sml22

    superkarma: 0 02.04.2015, 13:11:17
  8. avatar
    [11] Milala [*]

    Dnes byl na oběd špenát a na nádivku se chystám v sobotu na chatě.

    1. na komentář reaguje denkas — #12
    2. na komentář reaguje Pavla_b — #13
    superkarma: 0 02.04.2015, 13:04:51
  9. avatar
    [10] rusalka2008 [*]

    já dávám tradičně kopřivy, místo špenátu... smetanu nedávám.

    superkarma: 0 02.04.2015, 12:56:53
  10. avatar
    [9] denkas [*]

    Tak my dáváme pórekSml80Sice každý rok muž řiká,že dojde na kopřivy,....Hrášek neSml23Sml23,špenát nevim,raději zůstanu u osvědčeného receptuSml22 Smetanu tam nedávám.Na nakrájený pečivo naleji vývar z masaSml22

    superkarma: 0 02.04.2015, 12:15:43
  11. [8] alenabl [*]

    dělávám podobnou - to prostě k velikonocům patříSml67

    superkarma: 0 02.04.2015, 11:46:34
  12. [7] Lebur [*]

    Já také dávám kopřivy - ale letos nevím , nevím.

    Je zde 5 cm sněhu.

    superkarma: 0 02.04.2015, 09:01:25
  13. avatar
    [6] *modrá [*]

    Nádivku určitě udělám, hrášek je dobrý nápad, hezky to oživí. Už se těším !Sml59

    superkarma: 0 02.04.2015, 08:41:01
  14. avatar
    [5] *modrá [*]

    rostou, jen teď jsou pod sněhem :-D

    superkarma: 0 02.04.2015, 08:40:37
  15. avatar
    [4] OlgaMarie [*]

    krona — #3 ZdenaZ — #2 Zda rostou nevím, u nás je vše pod přívalem sněhu.Sml22

    superkarma: 0 02.04.2015, 08:39:36
  16. [3] krona [*]

    ZdenaZ — #2Taky dávám kopřivy, ani nevím, jestli letos už rostou.

    1. na komentář reaguje OlgaMarie — #4
    superkarma: 0 02.04.2015, 08:21:37
  17. [2] ZdenaZ [*]

    nádivku mám ráda a každoročně ji dělám ale já dávám místo špenátu kopřivy už se těším

    1. na komentář reaguje krona — #3
    2. na komentář reaguje OlgaMarie — #4
    superkarma: 0 02.04.2015, 08:10:34
  18. [1] Lenda26 [*]

    Miluju nadívku už se těšim až si jí zase doma dáme Sml16

    superkarma: 0 02.04.2015, 07:34:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme