velikonoční nádivka

Název Zelený čtvrtek prý vzniknul omylem, špatný překladem z němčiny. Ať je to, jak chce, dodržovalo se v tento den mnoho starých zvyků. Třeba ten, že cokoliv se na Zelený čtvrtek zaseje, to dobře poroste. A také že na stůl patří zelený pokrm.

A také to, že na zelený čtvrtek by na stole měl být nějaký zelený, rozumějte bylinkový, ne plesnivý, pokrm.

Obyčejná špenátová polévka nebo špenát s uzeným masem. Nebo krémová hrachovka? Někde ještě roste medvědí česnek, tak můžete využít některý z našich receptů. Tříchodové menubylinkové máslo nebo snad quiche?

Výbornou volbou je velikonoční nádivka. Nikdy jsem nepochopila, proč se jí říká nádivka, když se nikam nenadívá a je to vlastně slaný koláč. Někdy pečený v menší formě, takže je vyšší. Já mám nádivku ráda nízkou, peču ji tedy na plechu. Pro nádivku se někdy také používá název „hlavička“. To proto, že dříve se připravovala z masa, které bylo obrané z vařené telecí hlavy.

Do velikonoční nádivky určitě patří vejce, uzené maso a „něco zeleného“. Já jsem použila špenát a hrášek. Dokonalost!

Suroviny

  • 4 vejce
  • 250 ml smetany
  • 150 g másla
  • sůl a pepř
  • 2 bílé větší bagety (z Lidlu)
  • 350 g uzené vepřové kýty nebo jiného uzeného masa (může být i kuře)
  • 250 g zeleného hrášku - třeba mraženého
  • 1 červená cibule
  • 200 g špenátu
  • česnek

velikonoční nádivka

Postup

Pečivo použijeme ideálně staré aspoň dva dny. Nakrájíme na malé kostičky, které osmahneme dokřupava na másle. Dáme stranou. Oddělíme žloutky a bílky. Do žloutků přimícháme rozpuštěné máslo a smetanu, dochutíme solí a pepřem. Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibulku, ke které přidáme hrášek a špenát, dochutíme solí a česnekem. Chvíli podusíme a necháme vychladnout.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové směsi nasypeme křupavé kostičky pečiva. Promícháme. Přidáme maso nakrájené na kostičky, vychladnutou zeleninu a ještě můžeme dochutit solí a pepřem, případně muškátovým oříškem. Promícháme. Úplně nakonec jemně vmícháme sníh a přesuneme do zapékací mísy.

Pečeme na 180 °C, asi půl hodinky až 40 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Reklama