Vaření

Tradiční Valašská kyselice s Kysanou smetanou z Valašska

Valašská kyselice je tradiční polévka z východní Moravy, jejímž základem je kysané zelí. Další suroviny se liší podle krajových zvyklostí. Přidávají se brambory, smetana nebo mléko, klobása, hříbky či sušené švestky. Setkáme se i s variantami s uzeným masem, vejcem, mrkví, fazolemi, česnekem i paprikou.

V dřívějších dobách se tato valašská polévka z kysaného zelí snídávala, aby chlapi měli dost síly na práci v lese. Jeden talíř je tak vydatný, že stačí místo oběda. Na Slovensku se vaří obdoba kyselice, a to kapustnica. Rozdíl je patrný již na první pohled kyselice je bílá, kapustnica má načervenalý odstín díky přidané paprice.

kyselice

Valašská kyselice se zakysanou smetanou z Mlékárny Valašské Meziříčí

Tato polévka je vhodná například na Silvestra či Nový rok, ale záleží na každém kdy na ní dostane chuť. Polévka ze zelí, brambor, klobásy, slaniny a Kysané smetany z Valašska zasytí a zároveň výborně chutná. Recept na opravdu sytou polévku, která se může podávat místo hlavního jídla.

Použité suroviny:

Podle chuti:

Postup:

Připravíme si větší hrnec, do kterého si dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody. Brambory pokrájené na kostky dáme vařit do druhého hrnce s osolenou vodou a kmínem. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí.

Poté orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V trošce mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme vařit asi 15minut. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme Kysanou smetanou z Valašska, případně solí a pepřem.

Můžeme podávat samostatně, ale také s chlebem.

Více na http://www.mlekarna-valmez.cz/

Mlékárna Valašské Meziříčí

 

   
18.12.2015 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [12] jolka07 [*]

    Ale na Valašsku vždycky kyselica....

    superkarma: 0 13.06.2016, 13:32:05
  2. [11] Bláža [*]

    Určité vyzkouším🙌

    superkarma: 0 26.12.2015, 20:21:34
  3. avatar
    [10] bonda [*]

    Kadla — #2Souhlasím, ne kysaná, ale sladká smetana.

    superkarma: 0 20.12.2015, 21:02:28
  4. avatar
    [9] kosík [*]

    Tu máme moc rádi Sml67

    superkarma: 0 18.12.2015, 21:43:50
  5. [8] Boros [*]

    Manžel ji miluje

    superkarma: 0 18.12.2015, 21:27:40
  6. [7] bábovka [*]

    Mňam!Sml59

    superkarma: 0 18.12.2015, 19:54:00
  7. [6] MmarieM [*]

    bobani — #5S houbama je výborná.

    Jinde jsem jedla dokonce se sušenými švestkami.

    superkarma: 0 18.12.2015, 17:11:17
  8. [5] bobani [*]

    Cibuli dávám celou syrovou vařit se zelím a k bramborám přidávám ještě sušené houby předem namočené, aby dříve změkly .

    1. na komentář reaguje MmarieM — #6
    superkarma: 0 18.12.2015, 13:48:19
  9. avatar
    [4] Milala [*]

    Cibulku ne, ale zakysanku anoSml30

    superkarma: 0 18.12.2015, 08:24:47
  10. [3] magic11 [*]

    jiný kraj - jiný mrav. Každý to má trošku jinak, já jsem z Vysočiny a u nás se taky dělá malinko jinak Sml16

    superkarma: 0 18.12.2015, 08:16:27
  11. avatar
    [2] Kadla [*]

    Cibulku do kyselice rozhodně ne.... a že by se tam dávala zakysaná smetana, to slyším taky poprvé... Zásadně se tam dává smetana na šlehání, a to poctivá 33%.

    1. na komentář reaguje bonda — #10
    superkarma: 0 18.12.2015, 08:04:34
  12. avatar
    [1] bonda [*]

    O přidávání osmažené cibulky jsem nikdy neslyšela.

    superkarma: 0 18.12.2015, 00:19:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme