Vaření

Tradiční masopust neztrácí na oblibě, stejně jako dobrá jitrnice nebo tlačenka

Období do Velikonoc je typickým pro pořádání zabíjaček a tradičních masopustních a karnevalových akcí. Ačkoli některé tradice se z našich končin vytrácejí, právě masopust a akce s tímto svátkem spojené na své oblibě neztrácejí. V obchodech Tesco navíc nejen po tuto dobu mohou zákazníci nalézt bohatý sortiment typických zabijačkových produktů, od křupavých škvarek až po kvalitně zpracované jitrnice nebo tlačenky od prověřených dodavatelů.

Víme ještě vůbec, co je to masopust?

Masopustem se podle definic nazývá třídenní lidový svátek, který se slaví ve dnech předcházejících Popeleční středě. Zatímco začátek masopustu je přesně daný a nastává po svátku Tří králů, jeho konec je závislý na datu Velikonoc. V některých regionech je součástí masopustních oslav obřadní průvod masek a mnohde se dodnes vybírají do košíku alkoholické nápoje, uzeniny, vejce nebo sladké pečivo jako například koblihy nebo Boží milosti, které účastníci oslav konzumují v rámci večerních tanečních nebo karnevalových zábav.

Zabijačkové hody jako nedílná součástí masopustní doby

A nebyli bychom Čechy, pokud bychom období hodování a hojnosti nepojali po svém a nespojili ho se zabijačkami a výrobou zabíjačkových produktů. Ty se těší i v dnešní době stále velké oblibě.  „Nejprodávanějším produktem ze zabijačkového sortimentu jsou jednoznačně jitrnice,“ upřesňuje František Hlavatý, nákupčí uzenin ve společnosti Tesco.

Pokud nemáte možnost ochutnat či přivézt si různé speciality přímo z klasické české zabijačky, zamiřte třeba do obchodní sítě Tesco. Najdete tady velký výběr zabijačkových delikates od prověřených dodavatelů.

Zabijačkové menu - symfonie chutí a vůní

Typickými ingrediencemi a nedílnou součástí při přípravě studených jídel se zabíjačkovými produkty jsou sůl, pepř a ocet. Nesmí pochopitelně chybět ani kvalitně upečený chléb, případně kyselá okurka.

RECEPTY

Jitrnice s vařenými brambory a kysaným zelím

Česká klasika, které málokdo odolá. Jitrnice ohřejeme na pánvi na lžičce másla nebo sádla. Kdo má rád křupavou kůrku, může je dát zapéct do trouby vyhřáté na 160-170 °C. K lahodně propečené jitrnici pak můžeme podávat zelí kysané nebo dušené. V druhém případě zelí propláchneme, vložíme do hrnce, zalejeme trochou vody a krátce podusíme. Najemno nakrájíme cibuli a necháme ji na tuku zpěnit. Zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku. Tu poté přidáme k zelí a dusíme doměkka, nakonec dochutíme solí a cukrem. V osolené vodě uvaříme ještě brambory a můžeme servírovat.

Tesco Jaternice 2 ks (380g)

Běžná cena: 49,90 Kč

 

Tlačenka s cibulí a křupavým chlebem

Osvědčenou volbou z českých masových specialit je tlačenka s cibulí a octem. Tlačenku nakrájíme na plátky silné asi 1 centimetr, okořeníme čerstvě umletým pepřem a obložíme plátky cibule. Vše zalijeme trochou kvalitního octa a doplníme krajícem křupavého chleba.

Tlačenka světlá

Tesco, běžná cena: od 10,90 Kč za 100g

 

Zabíjačková polévka s čerstvým chlebem

V období masopustu si nenechte ujít ani oblíbenou zabijačkovou polévku. Asi 100g krup propláchneme a uvaříme doměkka. Připravíme si vývar z ovaru, do kterého vymáčkneme jednu jitrnici nebo přidáme trochu prejtu. Nakonec vsypeme uvařené kroupy a nakrájené ovarové maso. Polévku ochutíme solí, mletým pepřem, majoránkou a dvěma stroužky česneku. Vydatnou pochoutku servírujeme s nasekanou petrželkou a čerstvým chlebem. A pokud vám příprava polévky přijde příliš složitá, doporučujeme ji koupit hotovou v obchodní síti Tesco.

Zabijačková polévka

Tesco, běžná cena: od 7,20 Kč za 100g

 

Chléb se sádlem nebo škvarky

Voňavý chléb potřený vrstvou sádla a posypaný škvarky a pažitkou je opravdovou lahůdkou, na které mnozí z nás vyrostli a i v dospělosti se k ní rádi vrací. V případě, že samotnému sádlu příliš neholdujete, můžete škvarky jednoduše připravit na prkénko s nakrájeným chlebem. Pokrm pak skvěle doplní nakládaná okurka a čerstvá cibule.

Tesco Škvařené vepřové sádlo 250g

Tesco, běžná cena: 24,90 Kč

Křupavé vepřové škvarky 200g

Tesco, běžná cena: 55,90 Kč

Sádlo se škvarky 200g

Tesco, běžná cena: 39,90 Kč

 

Více informací na www.tescocr.cz

   
12.02.2016 - Vaření - autor: Tiskový materiál

Komentáře:

  1. [7] Rikina [*]

    Dostala jsem strašnej hlad. Teď. Farmářské trhy budou až na jaře... takže to Tesco je jaksi příhodnější, tam mají otevřeno i právě teď... Sml57

    superkarma: 0 13.02.2016, 12:06:46
  2. avatar
    [6] gerda [*]

    Pokud bych na tohle dostala chuť, tak bych si to koupila na farmářských trzích. Tesco je poslední místo, které by mě napadlo.Sml68

    superkarma: 0 12.02.2016, 19:10:09
  3. [5] bobani [*]

    domácí zabíjačka to je něco

    superkarma: 0 12.02.2016, 14:54:49
  4. [4] magic11 [*]

    jitrnice a jelita jsou výborná věc, ale do tesca bych pro ně určitě nešla Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 12.02.2016, 11:55:08
  5. [3] Ferdicek [*]

    Mnam,dobrůtky.

    superkarma: 0 12.02.2016, 10:56:08
  6. [2] Darmovzalova [*]

    Jitrnice jsme jedli před týdnem a škvarky máme ještě v lednici .Dostali jsme čerstvou zabijačku od rodičů.Moc jsme si pochutnali.

    superkarma: 0 12.02.2016, 10:24:28
  7. [1] maxipes [*]

    Všechno je moc dobré.Sml67

    superkarma: 0 12.02.2016, 09:35:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme