Vaření

Tradiční i netradiční třešňové džemy

sladké třešně

Sladké a šťavnaté třešně jsou opravdickou peckou těchto dní. Pochutnejte si na nich přímo ze stromu, natrhejte si košík na koláče a bublaniny, ale nezapomeňte si uvařit zásoby na zbytek roku. Jaké? No přece džemové. Malé skleničky se voňavým pokladem vám budou ještě dlouho připomínat léto.

Uvařit si domácí džem není nic těžkého. Určitě to zvládnete i vy, stačí jen ty nejlepší suroviny, které můžete sehnat. K ztuhnutí džemu můžete použít přírodní pektin z citrusových plodů a mít tak úplně přírodní pochoutku. Kdo se raději spolehne na klasický želírovací cukr nebo jiné přípravky, určitě může.

Přírodní pektin koupíte v některých prodejnách se zdravou výživou nebo v e-shopech. Stačí do googlu zadat spojení „přírodní pektin“. 10 g vyjde zhruba 25 až 30 Kč a vystačí na 1 kg ovoce.

Základní „obyčejný“ třešňový džem je skvělý. Není potřeba nic jiného než cukr a pektin. Jenže když k němu přidáte ty správné suroviny, vykouzlíte úplný chuťový požitek. Dnes pro vás mám pár tipů co se k třešním hodí a jaké džemy jsem vyzkoušela já.

třešně

Základní třešňový džem

  • 1 kg zralých třešní
  • 500 g cukr krupice
  • 10 g přírodního pektinu

Třešně vypeckujte a dejte do hrnce, na plotnu, kterou jste zapnuli na mírnou teplotu. Kdo má strach, že se mu třešně budou připalovat, může přidat maličko vody, ale opravdu jen 50 - 100 ml.

Přikryjte hrnec poklicí a nechejte bublat asi 20 minut. Sundejte poklici. rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo rozmixujte tyčovým mixérem. Podle toho jestli chcete v džemu kousky ovoce nebo ne.

Cukr promíchejte s pektinem a rychle vmíchejte do ovocné směsi. Důkladně promíchejte a vařte dalších pět až deset minut. Džem začne hned houstnout a vy jej nalijte do připravených, důkladně vyčištěných a nahřátých sklenic. Zavíčkujte a nechejte vychladnout, případně ještě zavařte v hrnci nebo troubě.

třešňový džem s čokoládou

Třešňový džem s čokoládou

  • základní třešňový džem
  • 200 g kvalitní čokolády Lind s vysokým obsahem kakaa

Uvařte džem jako v předchozím receptu a těsně před plněním do sklenic do něj zamíchejte nahrubo nasekanou čokoládu. Část čokolády se rozpustí a část zůstane vcelku. Úžasná pochoutka!

třešňový likér

Třešňový džem s likérem Thibarine

  • základní třešňový džem
  • 80 ml datlového tuniského likéru Thibarine

Já jsem pracovala s úžasným likérem, který jsem si přivezla z Tuniska. Vy můžete použít třeba griotku nebo jiný oblíbený likér. Ten vmíchejte do džemu opět těsně před plněním.

Pozor! Tahle verze není vhodná pro děti.

třešnový džem

Třešňový džem s tonka fazolemi

  • základní třešňový džem
  • 1/4 tonka fazole - nastrouhané

Co jsou to TONKA FAZOLE?
Aromatické koření, které se strouhá do sladkých pokrmů a dodá jim velice zvláštní chuť. Ve skutečnosti nejde o fazole, ale fermentovaná semena kvetoucího stromu Dipteryx odorata. Využívají se nejen v gastronomii, ale take v parfumerii a farmacii. Pro obsah látky kumarin, která může mít ve vyšší koncentraci negativní vliv na zdraví, je v některých zemích jejich použití v gastronomii zakázáno.

My však použijeme pouze špetku, k dochucení kila třešní, takže nemusíte mít strach. Kousíček tonka fazole nastrouhejte do džemu zároveň s vsypáním cukru a pektinu. Povařte.

třešňový džem

Třešňový džem s barevným pepřem a tymiánem

  • základní třešňový krém
  • několik snítek tymiánu
  • 1 lžička mletého barevného pepře

Pikantní kořeněná verze džemu se bude skvěle hodit především do zajímavých dezertů. Zkuste ním potřít třeba čokoládový dort nebo přidat pár lžiček do jogurtové zmrzliny. Základní třešňový džem dochuťte pepřem a tymiánem asi pět minut předtím, než vsypete cukr s pektinem.

Napadají vás další zajímavé chuťové kombinace? Nebo máte raději tradiční chutě?

Čtěte také

Jahodové džemy - s limetou, pepřem i vanilkou
Třešňová zmrzlina s čokoládou

   
22.06.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [25] manma [*]

    vypadají lákavě

    superkarma: 0 22.06.2015, 21:28:21
  2. avatar
    [24] Jandywoman [*]

    ToraToraTora — #14To zní perfektně, myslím, že u nás doma by to mělo větší ohlas než džem s čokoládou. Třešňový se chystám právě dělat, takže díky za tip!Sml16

    superkarma: 0 22.06.2015, 14:32:00
  3. avatar
    [23] denkas [*]

    Já to mám nejjdnodušíSml80džem,marmeládu nejím,tak ani nedělám a ani ovoce nečesámSml80 Mě ani na ten s čokoládou nenalákáteSml23. Dám si jen tu čokoláduSml22

    superkarma: 0 22.06.2015, 14:21:38
  4. [22] Rikina [*]

    misa.35 — #19 ... a koukám, že podle tohoto odkazu je to všecko ještě dál než těch 100 km Sml57 já teda ráda cestuju, ale vesměs motivace k tomu je jiná, než česání ovoce. Sml80 Tuhle jsem sice četla v nejmenovaném časopise reportáž o tom, jak mladá dvojice jela česat třešně na Nový Zéland, což bylo docela zajímavé, no ale zas nemusím zkusit úplně všechno.

    superkarma: 0 22.06.2015, 13:36:45
  5. [21] Rikina [*]

    elly — #20 Sml79 Ale no jo. Jsem holt líná, a než bych jela někam 100 km kvůli třešním, a pak si s tím ještě doma dala tu práci, upatlala nádobí, tak si radši koupím pikslu džemu na Andělu v Delmartu. Vyjde to levněji, nezabiju tím fůru času, a výsledek je stejný. Sml80

    superkarma: 1 22.06.2015, 13:31:36
  6. avatar
    [20] elly [*]

    Rikina — #16já bych to i okomentovala, ale raději mlčím Sml58 Jak píše misa.35 — #19 misa.35.... A já k tomu jen napíšu, že kdo chce, hledá způsob a kdo nechce, hledá důvod Sml24

    1. na komentář reaguje Rikina — #21
    superkarma: 4 22.06.2015, 13:17:00
  7. avatar
    [19] misa.35 [*]

    Rikina — #16 Kdo hledá najde http://www.mebio.cz/clanky/173-samosber-tresni-kam-na-tresne

    1. na komentář reaguje elly — #20
    2. na komentář reaguje Rikina — #22
    superkarma: 1 22.06.2015, 12:38:07
  8. avatar
    [18] RenataMor [*]

    hmmm, to s čokoládouSml22

    superkarma: 0 22.06.2015, 12:13:49
  9. avatar
    [17] elly [*]

    ToraToraTora — #14mňam! Přesně takhle voňavě chutná ten třešňový džem s Thibarinem...

    superkarma: 0 22.06.2015, 12:08:35
  10. [16] Rikina [*]

    Suzanne — #6 To se ještě někde dělá? Sml80 Tam, kam jsme před 15 lety jezdili na samosběr, je dneska oplocený sad, hlídaný bezpečnostní agenturou, a ani náhodou tam žádný samosběr neprovozují. Další sad, kam jsme jezdívali, před cca 10 lety vykáceli a nasázeli tam jiné stromy. U známého na severu Čech, který měl v zahradě tři vzrostlé stromy a nechával lidi trhat třešně za směšný peníz, spadla půlka jednoho stromu po bouřce na barák, následně všechny stromy porazili, a teď má jednu malou višeň, která zatím skoro nerodí. Kolem silnic jsou lípy, topoly, kaštany, výjimečně sem tam nějaká švestka, jabloň nebo hrušeň. Já fakt nevím, kam bych šla na třešně za dvacku. Sml80

    1. na komentář reaguje misa.35 — #19
    2. na komentář reaguje elly — #20
    superkarma: 0 22.06.2015, 12:01:42
  11. avatar
    [15] Hanula [*]

    ToraToraTora — #14Sml16mňamSml59Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 22.06.2015, 11:27:41
  12. avatar
    [14] ToraToraTora [*]

    Prtávě včera jsem dělala druhou várku džemů a okořenila jsem třěšňový sklenkou whisky. Alkohol se vyvaří a zůstane příjemná vůně, která nijak neruší a dělá džem voňavějším a pikantnějším.

    1. na komentář reaguje Hanula — #15
    2. na komentář reaguje elly — #17
    3. na komentář reaguje Jandywoman — #24
    superkarma: 0 22.06.2015, 10:43:29
  13. [13] manislava [*]

    tak to vypadá na luxus-hmmmmmSml67

    superkarma: 0 22.06.2015, 10:04:13
  14. [12] bobani [*]

    nejlepší džem je višňový

    superkarma: 1 22.06.2015, 09:35:43
  15. avatar
    [11] delfi.na [*]

    s tou čokoládou to nezní špatně

    superkarma: 0 22.06.2015, 09:17:25
  16. avatar
    [10] Kadla [*]

    Rikina — #5Mám třešeň na zahradě a protože jsem jediná, kdo u nás doma třešně jí, nestíhám spořádat celou úrodu, takže třešňový džem dělám každý rok.. je fakt výborný. Z kupovaných bych to taky nedělala...

    superkarma: 0 22.06.2015, 09:04:43
  17. avatar
    [9] elly [*]

    Rikina — #5většině lidí z mého okolí rostou třešně zadarmo na zahradě :-) Taky jsou u nás všude kolem cest. Nikdo o ně nemá zájem, nikdo je netrhá...Anebo jak píše Suzanne, samosběr v sadech...když se chce, všechno jde Sml24

    superkarma: 0 22.06.2015, 08:50:51
  18. [8] ZdenaZ [*]

    letos jsem děla z višní džem ale klasiku ničím nemíchám,třešňový jsem letos nedělala ještě jsou od loňska ve sklepě.ale džemy mám ráda nejen na palačinky ale i jen tak na chlébSml67

    superkarma: 0 22.06.2015, 08:47:51
  19. [7] Míra 54 [*]

    Také jsem dělala když jsme měli třešeň ,ale nechávala jsem půlky ,aby to bylo dobroučké.

    superkarma: 0 22.06.2015, 08:45:10
  20. avatar
    [6] Suzanne [*]

    Rikina — #5 Co samosběr za dvacku? Sml80

    1. na komentář reaguje Rikina — #16
    superkarma: 2 22.06.2015, 08:40:41
  21. [5] Rikina [*]

    Hm. Třešně zahraniční stojí 399,- Kč/kg, a třešně tuzemské 99,- Kč/kg (ty nejlevnější, které jsem zatím potkala, ovšem viděla jsem je i za 159,- Kč/kg). Vážně z toho někdo dělá džem? Sml80 Není to luxus?

    1. na komentář reaguje Suzanne — #6
    2. na komentář reaguje elly — #9
    3. na komentář reaguje Kadla — #10
    superkarma: 1 22.06.2015, 07:42:41
  22. [4] hada [*]

    mám raději tradiční džemy, v sobotu jsem zrovna dělala ze 4 kil jahod Sml16

    superkarma: 0 22.06.2015, 07:29:27
  23. [3] Breberka456 [*]

    Marmelády a džemy jsou fajn, ale já tyhle novinky - přidávání čokolády a alkoholů nějak nemusím. Radši jen ovoce, klidně i namíchat více druhů ale bez těch přísad co do toho podle mě nepatří

    superkarma: 1 22.06.2015, 06:52:34
  24. [2] kimil [*]

    Loni jsem dělala třešňový džem s banánem a byl také moc dobrýSml22

    superkarma: 0 22.06.2015, 06:46:33
  25. avatar
    [1] renda4141 [*]

    Už brzy budu dělat z rybízu a pak malinovaj a ostružinovej. Už se těšim až si namažu paličinky Sml16

    superkarma: 0 22.06.2015, 06:42:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme