Reklama

Návštěva u kamarádky Libušky v Německu vždycky přinese do naší kuchyně nové recepty. Tentokrát nové pomazánky a úžasnou luštěninovou polévku.

toskánská fazolová polévka

Díky Libči jsem si mohla prolistovat několik kuchařek známého německého televizního kuchaře Alfreda Bioleka. Jeho kořeny sahají do naší republiky, odkud se s rodiči přestěhoval do Německa. Tady studoval a začal také pracovat v televizi. Od roku 1994 moderoval vlastní kuchařskou show. V Německu je hodně populární, i když už v televizi nevystupuje a řada lidí podle něj dodnes vaří.

My jsme si pochutnali na toskánské fazolové polévce, kterou Libča, oproti receptu, vylepšila výbornou klobásou. Já se těším, až si polévku uvařím doma. Je totiž úžasná.

Máme pro vás i jedno urychlení, bleskovou variantu. Místo suchých fazolí, které předem namočíte přes noc do studené vody, můžete použít fazole z plechovky. Potom máte večeři za pár minut hotovou.

Suroviny

  • 250 g bílých fazolí v sáčku
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pórek
  • 3 velká rajčata nebo půl plechovky loupaných rajčat v plechovce (cca 200 g)
  • 2 větší mrkve
  • 130 g řapíkatého celeru
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1,5 l zeleninového nebo masového vývaru
  • rozmarýn
  • sůl a pepř
  • libovolně můžeme přidat asi 3 klobásky
  • bazalku a parmezán na posypání na talíři (není nutné)

Postup

Kdo zvolí variantu se suchými fazolemi, musí si je den předem namočit do studené vody.

Na druhý den osmahneme na oleji nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme mrkev, pórek, česnek, celer - nakrájené na kousky, ale klidně i nastrouhané. U rajčat, zvolíme-li čerstvá, musíme před nakrájením naříznout slupku do kříže, přelít vřelou vodou a sloupat. Až poté nakrájet na kousky, které přidáme k ostatním surovinám do hrnce. Rajčata z plechovky jen nakrájíme a můžeme přidat i se šťávou.

Promícháme a přidáme namočené fazole (fazole z plechovky). Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Můžeme přidat také rozmarýn, pár kousků. Chvilku před úplným změknutím fazolí přidáme kolečka klobásy, aby se moc nerozpadala.

Při podávání můžeme posypat parmezánem a nasekanou bazalkou.

Dobrou chuť přeje Libča a Elly.