Vaření

Toskánská fazolová polévka

Návštěva u kamarádky Libušky v Německu vždycky přinese do naší kuchyně nové recepty. Tentokrát nové pomazánky a úžasnou luštěninovou polévku.

toskánská fazolová polévka

Díky Libči jsem si mohla prolistovat několik kuchařek známého německého televizního kuchaře Alfreda Bioleka. Jeho kořeny sahají do naší republiky, odkud se s rodiči přestěhoval do Německa. Tady studoval a začal také pracovat v televizi. Od roku 1994 moderoval vlastní kuchařskou show. V Německu je hodně populární, i když už v televizi nevystupuje a řada lidí podle něj dodnes vaří.

My jsme si pochutnali na toskánské fazolové polévce, kterou Libča, oproti receptu, vylepšila výbornou klobásou. Já se těším, až si polévku uvařím doma. Je totiž úžasná.

Máme pro vás i jedno urychlení, bleskovou variantu. Místo suchých fazolí, které předem namočíte přes noc do studené vody, můžete použít fazole z plechovky. Potom máte večeři za pár minut hotovou.

Suroviny

  • 250 g bílých fazolí v sáčku
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pórek
  • 3 velká rajčata nebo půl plechovky loupaných rajčat v plechovce (cca 200 g)
  • 2 větší mrkve
  • 130 g řapíkatého celeru
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1,5 l zeleninového nebo masového vývaru
  • rozmarýn
  • sůl a pepř
  • libovolně můžeme přidat asi 3 klobásky
  • bazalku a parmezán na posypání na talíři (není nutné)

Postup

Kdo zvolí variantu se suchými fazolemi, musí si je den předem namočit do studené vody.

Na druhý den osmahneme na oleji nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme mrkev, pórek, česnek, celer - nakrájené na kousky, ale klidně i nastrouhané. U rajčat, zvolíme-li čerstvá, musíme před nakrájením naříznout slupku do kříže, přelít vřelou vodou a sloupat. Až poté nakrájet na kousky, které přidáme k ostatním surovinám do hrnce. Rajčata z plechovky jen nakrájíme a můžeme přidat i se šťávou.

Promícháme a přidáme namočené fazole (fazole z plechovky). Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Můžeme přidat také rozmarýn, pár kousků. Chvilku před úplným změknutím fazolí přidáme kolečka klobásy, aby se moc nerozpadala.

Při podávání můžeme posypat parmezánem a nasekanou bazalkou.

Dobrou chuť přeje Libča a Elly.

   
30.10.2014 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [13] carmi [*]

    delfi.na — #10 Fabada je asturijská polívka, na internetu najdeš plno receptů. Podmínkou k tomu, aby byla dobrá jsou velké bílé, masité fazole. Ostatní věci s v podstatě musí nahradit, protože u nás se nedostanou (např. "morcilla -podobná našemu jelitu). Já jezdím občas do Španělska, tak si ingredience přivážím.

    superkarma: 0 05.11.2014, 10:20:12
  2. avatar
    [12] bezinka [*]

    Sml16 vyzkouším

    superkarma: 0 30.10.2014, 23:01:57
  3. [11] trili [*]

    tu ozkouším,fazole mám ráda

    superkarma: 0 30.10.2014, 15:43:58
  4. avatar
    [10] delfi.na [*]

    carmi — #7 fabada? To slyším poprvé, tak prosím o recept ;-)

    1. na komentář reaguje carmi — #13
    superkarma: 0 30.10.2014, 13:36:24
  5. [9] Trefa [*]

    trefa:tuto polevku znam,delam ji casto

    superkarma: 0 30.10.2014, 12:26:08
  6. [8] hapehape [*]

    fazole mám ráda na jakýkoliv způsob, takže i fazolovou polévku, kterou dělám často, i když ne zrovna tuto

    superkarma: 0 30.10.2014, 11:48:28
  7. avatar
    [7] carmi [*]

    Luštěniny miluju. Zkuste fabadu, taky skvělá polívka.Sml67

    1. na komentář reaguje delfi.na — #10
    superkarma: 0 30.10.2014, 10:34:28
  8. avatar
    [6] vladka321 [*]

    Fazole jsou vynikající a ráda je vařím. Klobásku vynechám.

    superkarma: 0 30.10.2014, 09:23:31
  9. avatar
    [5] Libča [*]

    Dekuji Elly 😘

    superkarma: 0 30.10.2014, 08:50:24
  10. avatar
    [4] buldok [*]

    Fazolové polévky mám moc ráda.

    superkarma: 0 30.10.2014, 08:37:44
  11. avatar
    [3] gerda [*]

    knihovna — #1taky mám takové ráda, prostě - co dům dá. Pokaždé jinak a pokaždé to chutná.

    superkarma: 0 30.10.2014, 08:16:36
  12. avatar
    [2] Žofie [*]

    Fazole dělám na spoustu způsobů, protože je miluju. Ale přesně tuhle polévku s rajčaty neznám , takže určitě vyzkouším Sml22

    superkarma: 0 30.10.2014, 08:07:50
  13. [1] knihovna [*]

    Takové polévky vařím. Včera zrovna takovou čočkovou. Sml67 Ideální polévky do zimy,

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 30.10.2014, 07:29:42

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme