Domácnost

Topinky a sendviče

Když se mi před pár měsíci pokazil můj starý dobrý sendvičovač, tak to byla taková malá kuchyňská tragédie. V košíku na pečivo u nás totiž nikdy nechyběl toastový chleba, v lednici byly po ruce vždycky nějaké dobroty, které se daly na sendviče použít. Naštěstí jsme si už pořídili nového pomocníčka a s výběrem mi poradil pan Vývoda z kuchyňského studia.

"Kuchyňské topinkovače i sendvičovače jsou velice oblíbené v mnoha domácnostech. Splňují naše požadavky na teplé, ale přitom rychle připravené jídlo. Topinky a sendviče se snídají, obědvají, svačí i večeří. A nahrává jim i ten fakt, že existuje nekonečno variací na jejich přípravu. Fantazii se v tomto případě meze nekladou."

Začněme povídáním o topinkovačích. Když jsem byla v roce 1997 v Anglii, byl pro mě topinkovač naprostou novinkou. A toastový chleba, který jsme v něm připravovali, namazaný lehce máslem a marmeládou, to byla ta největší snídaňová lahůdka.

"Dnes je na trhu samozřejmě výběr z mnoha druhů topinkovačů, od mnoha firem. Liší se tím, co umí, materiálem, ze kterého jsou vyrobeny, a také cenou. Zapomeňte na smažení topinek v přepáleném oleji. V topinkovači se připraví bez tuku a nemůžou se vám ani připálit. Jakmile je totiž topinka opečena, přístroj se automaticky vypne, některé přístroje topinku samy "vyhodí" ven." 

Když budete topinkovač vybírat, určitě si zvolte ten, který má vyjímatelnou nádobu na drobky. Některé topinkovače navíc umí i rozpékat starší pečivo, které umístíte na výsuvnou mřížku nad topinkovačem. Lepší topinkovače mají šiřší štěrbinu na pečivo, do které se pohodlně vejde třeba i bageta.      

Hotové topinky můžeme pomazat máslem, marmeládou, medem, sýrem nebo je obložit šunkou a zeleninou. Každý podle své chuti.

Podobným pomocníkem je také sendvičovač.

"Sendvičovače jsou chytré mašinky, které nám pomohou nejen s přípravou sladkých i slaných sendvičů, ale můžeme díky nim připravovat také omelety, vajíčka, zeleninu nebo grilované masové pochoutky.

Nejčastěji se v nich ale připravují právě sendviče. Můžete si vybrat z mnoha variací, jak sladkých, tak slaných. Nemusíte používat jen toastové chleby, ale spotřebujete i starší rohlíky nebo housky, do kterých dáte, co vám zrovna přijde pod ruku nebo k chuti. Klasickou kombinaci sýra a salámu můžete doplnit nejrůznější zeleninou, houbami nebo můžete zkusit sladké varianty. Stačí jen mezi dva toastové chleby vložit plátky jablka, trochu tvarohu a to vše prosypat cukrem a skořicí. Někdo si zase oblíbí sendviče namazané čokoládovou pomazánkou a proložené plátky banánů."

Sendvičovače seženete v cenové relaci už od necelých tří set korun až do po dva tisíce.

"Dražší modely bývají vybaveny například akustickou signálkou, která nás upozorní, když je sendvič hotový nebo když je plocha dostatečně rozpálená. Liší se také výkonem, rychlostí pečení a také kvalitou povrchu. V souvislosti s kvalitou povrchu bych chtěl upozornit, že právě z tohoto důvodu není příliš vhodné vybírat mezi příliš levnými modely sendvičovačů. Ty bývají mnohdy vybaveny nepřilnavým povrchem spíše horší kvality."

Kdo chce svůj sendvičovač využívat opravdu naplno, může si pořídit model, který má vyměnitelné plochy. Můžete si zvolit, jestli využijete plochu na přípravu sendivčů, waflovač nebo grilovací plochu. Tento druh se také lépe čistí, protože se plochy dají vyjímat a mýt v myčce nádobí.   

         
   
11.08.2004 - Dům a byt - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [96] KamcaPol [*]

    Kdo by odolal této teplé úpravě. Je to geniální, když si můžete sendvič dopřát teplý a křupavý. Sendvičovač 3v1 je bez chybičky. Můžete si udělat i vafli.

    superkarma: 0 17.10.2016, 15:15:51
  2. avatar
    [95] petul [*]

    Kromě klasických sendvičů se salámem a spol. děláme ještě tuňákové - namažu trošku hořčicí, na to tuňáka z konzervy, cibuli eventuelně olivy na plátky

    superkarma: 0 13.08.2004, 10:24:37
  3. avatar
    [94] werka [*]

    *daisy*: Je to lepší než žemlovka - tu já nerada, kdežto tousťák s jablky a rozinkami . S nutelou a banánem to zas rádi a ( zbylé dávám i na sváču do školy druhý den).
    Na slano ještě děláme paprikový salám a krenex a hořčice (horčicí mažu chleby, krenex dávám aqž na salám jako "prostřední" vrstvu

    superkarma: 0 12.08.2004, 15:47:15
  4. avatar
    [93] *daisy* [*]

    Žábina: me to prijde jako takova...variace na zemlovku

    superkarma: 0 11.08.2004, 15:54:08
  5. avatar
    [92] Žábina [*]

    Ťapina: já dělala prvně s jablky - ale jen z toho světlého chleba - pomazala jsem toust máslem, na to nastrouhala jablka, pocukrovala, posypala skořicí a rozinkami...pak jsem je ještě pocukrovala i horké na talíři....chutná to zvlášť dětem...

    superkarma: 0 11.08.2004, 15:22:53
  6. avatar
    [89] Pajinka [*]

    Lissa: Já mám wafle nejradši s pomerančovou marmeládou (dovezenou z Anglie) a oslazenou kysanou smetanou. Někdy ještě přizdobím rozpuštěnou čokoládou. Jé, já bych si je dala.

    superkarma: 0 11.08.2004, 14:51:03
  7. avatar
    [88] evusche [*]

    JEŽIŠ!!! VyZkouším!!! Já jsem ale střevo!!

    superkarma: 0 11.08.2004, 14:45:15
  8. avatar
    [87] evusche [*]

    Žábina: zuleika: AHA, tak to jo, já myslela, že to vyskouším, ale mám doma akorát toustovač...

    superkarma: 0 11.08.2004, 14:36:35
  9. avatar
    [86] Ťapina [*]

    Žábina: Tak sendviče na sladko by mě v životě nenapadly, ale může to být dobrý

    superkarma: 0 11.08.2004, 14:20:54
  10. avatar
    [83] Žábina [*]

    evusche: ne, na ty je právě speciálně ten vaflovač...

    superkarma: 0 11.08.2004, 14:02:21
  11. avatar
    [82] Žábina [*]

    já dřív ten sendvičovač vymazávala olejem, pak jsem ho musela drhnout...teď to tam mrskám na sucho a poté ho utřu jen ubrouskem....
    používám buď tmavý toust.chleba - ten dělám na slano-salám-sýr-cibule nebo světlý toust.chleba a to pak dělám na sladko - jablíčka se skořicí, banán s nutelou...

    superkarma: 0 11.08.2004, 14:01:06
  12. avatar
    [81] sunnynka [*]

    Lissa: a tady na vaření je recept na jablečné vafle, který mi kdysi dala kolegyně a ty jsou taky výborné....takové šťavnaté

    superkarma: 0 11.08.2004, 14:00:16
  13. avatar
    [78] evusche [*]

    a v čem se ty vafle dají udělat? V toustovači?

    superkarma: 0 11.08.2004, 13:31:37
  14. avatar
    [75] Pajinka [*]

    Vera1: Dietnější určitě.
    zuleika: To by bylo něco pro mého , určitě mu to doporučím.

    superkarma: 0 11.08.2004, 13:19:00
  15. avatar
    [72] Vera1 [*]

    Pajinka: mě tos tím medem příjde dietnější ...ale ono je to vážně dobrý, zkusili jsme to testnout na kámoších, nejprve nedůvěra a pak jsme letěli přikoupit tousťák
    gerda: já tak do 1cm.)

    superkarma: 0 11.08.2004, 13:17:23
  16. avatar
    [67] Pajinka [*]

    Olina: Cibulka je fakt dokonalá.
    Vera1: Taky jsem to kdesi četla, tam do sendviče s banánem dávali nutelu - to taky nemusí být špatné, ale ještě jsem to nezkoušela, "sladký" chleba nemusím , ale věřím, že našemu by to chutnalo.

    superkarma: 0 11.08.2004, 12:46:36
  17. avatar
    [66] Luciš [*]

    Jednou mi zbylo uzený, tak jsem ho najemno nakrájela a s krenexem do sendvičů

    superkarma: 0 11.08.2004, 12:46:30
  18. avatar
    [65] Olina [*]

    Já v sendvičích můžu rajčata a musí tam bejt sejra. A máslem mažu tence vnější stranu obou plátků chleba, jak to bylo v návodu u sendvičovače. to jednou obrátil a tu namazanou dal dovnitř a ta vnější byla taková divně suchá, ale i tak byli moc dobrý. Hlavně mi na sendvičích vyhovuje to, že se tam dá dát cokoli, co je po ruce a že se dají jíst i druhej den klidně studený. Jo a taky pórek mi v nich chutnal, ale to už je skoro jak ta cibulka, to musím vyzkoušet.

    superkarma: 0 11.08.2004, 12:40:23
  19. avatar
    [64] risina [*]

    My doma milujem sendviče s cihlou + uzeným sýrem (+šunkovým salámem) + pórkem. Chutná to trochu jako římská pizza.

    superkarma: 0 11.08.2004, 12:31:48
  20. avatar
    [61] Vera1 [*]

    mám opravdu na mysli sendvič...tak tedy po pokladení banánu na krajíc, připlácnu druhým krajícem a zapíkám v sendvičovači, úžasně to voní

    superkarma: 0 11.08.2004, 12:13:22
  21. avatar
    [60] Eva_CZ [*]

    Toast je jeden kousek opeceneho chleba.
    Sendvic jsou 2 k sobe priplacnute a uprostred necim nacpane.

    superkarma: 0 11.08.2004, 12:04:02
  22. avatar
    [59] Kacule [*]

    Sendvičovač vymazávám ubrouskem pokapaným v olivovém oleji - takže toho není moc a chleby se nepřipalují .

    superkarma: 0 11.08.2004, 11:59:58
  23. avatar
    [58] Vera1 [*]

    a dětem a mě dámy nejvíc chutnají bananové sendviče...stačí potřít každý krajíček zevnitř máslem(né margarín není to pak ono)..namáznout na máslo lžičku medu a přidat nakrájený banán na kolečka....je to dokonalé, a to jsem masová a k prvnímu jsem měla docela odpor, ale dneska už nechci jiné než babánovo-medové

    superkarma: 0 11.08.2004, 11:53:06
  24. avatar
    [57] Luciš [*]

    Sendviče jsou ňam, na slano se sýrem šunkou a rajčetem s bazalkou a taky na sladko s nutelou a banánem
    Ale nikdy nezapomenu, jak jsme s tatou doma skoro co týden kuchtili klasické topinky s česnekem, navrchu volské oko. Topinka vymačkaná v ubrousku není takový šok, ale stejně mi bylo dycky tak blllbě
    Teď ji dělám jen mému , dost mu zachutnala, dřív to neznal.

    superkarma: 0 11.08.2004, 11:52:41
  25. avatar
    [56] revka [*]

    gerda: Ten falešný tatarák děláme taky, ale tam se dává o hodně víc různého koření, taky kečup, no prostě aby to vypadalo jako syrové maso, i když pravý tatarák....mňáááám

    superkarma: 0 11.08.2004, 11:40:54
  26. avatar
    [55] Pajinka [*]

    Lissa: Já dělám toto:
    2 vejce
    2 šálky kysané smetany
    2 šálky hladké mouky
    2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
    špetka soli

    superkarma: 0 11.08.2004, 11:37:07
  27. avatar
    [52] revka [*]

    U nás letí obyčtousty s měkkým salámem, ale po upečení je otevřu a do nich dám hustě pomazánku: nastrouhané uvařené brambory smíchané s česnekem- čím víc, tím líp a jogurt s majolkou

    superkarma: 0 11.08.2004, 11:31:37
  28. avatar
    [49] Ťapina [*]

    gerda: Já namažu lehounce každý krajíc z venku, aby se to nepřilepilo.

    superkarma: 0 11.08.2004, 11:23:27

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [46] bookcase [*]

    Aja: člověk si popapká i očima.Hodně věcí jsem už vyzkoušela, nejvíc se mi osvědčila pizza z jogurtového těsta a žemličky dobré mysli. MŇAM

    superkarma: 0 11.08.2004, 11:21:05
  2. avatar
    [43] Aja [*]

    Bodejď by to nebyla dobrá stránka, když ji dělá Ladia!

    superkarma: 0 11.08.2004, 11:14:20
  3. avatar
    [42] bookcase [*]

    Lissa: vafle nedělám, nemám vaflovač, ale zkus zabrousit na www.recepty.cz, možná něco najdeš. Je to dobrá stránka

    superkarma: 0 11.08.2004, 11:06:50
  4. avatar
    [41] *daisy* [*]

    JitkaM: ale me to fakt taky nedela problem, protoze to tim ubrouskem taky v pohode setru U nas to navic resime tim, ze si kecup mazeme az nahoru

    gerda: ja treba nemazu vubec zvenku, ani nevymazavam Proste namazu jednu stranu zevnitr, druhou uz ne, sunka, syr, zelenina

    superkarma: 0 11.08.2004, 11:05:25
  5. avatar
    [36] bookcase [*]

    medved: jak si to tak pročítám... já mám ráda toasťák pokapaný maggi a potom si na něj dám co mám doma.

    superkarma: 0 11.08.2004, 10:39:59
  6. avatar
    [35] Pajinka [*]

    JitkaM: Nevymazávám.

    superkarma: 0 11.08.2004, 10:33:07
  7. avatar
    [34] Pajinka [*]

    gerda: Taky mažu jen jeden krajíček máslem, druhý někdy malinko hořčicí. Zvenku nemažu vůbec. Sýra dávám jen třetinu taveného plátku křížem ke směru čáry (máme trojúhelníkové), on se pěkně rozteče a množství stačí, aspoň nevytéká ven. Cibulku půl kolečka do každého trojůhelníčku, aby se pak nemusela překrajovat.

    superkarma: 0 11.08.2004, 10:31:58
  8. avatar
    [31] bookcase [*]

    u nás se využívá obojí. Můj malý miluje "skákací chlebíček se sýrkem kravičkem" (toast se sýrem veselá kráva) a my s zase sendviče ze sýrem a rajčetem nebo paprikou. Oba přístroje jsou super a dost pomůžou, když už nevím co dělat k jídlu. Jinak klasické "mastňácké" topinky s česnekem jsou taky fajn, ale tak jednou do roka a po ruce musím mít heřmánek nebo žaludeční směs, protože mi to nedělá moc dobře

    superkarma: 0 11.08.2004, 10:25:52
  9. avatar
    [30] medved [*]

    gerda: ja treba mazu jen jeden krajicek, druhy ne...nekdo maze oba...je to pak mastnejsi, je to hodne o chuti...zvenku namaznu jen ten prvni a to zcela lehce, aby se to jakoze nepripalovalo, ale ono se to nepali ani tak...nekdy na to zapomenu...obcas treba syr tece ven, to je jasny, hlavne kdyz toho tam nacpu moc...hlavni je dat vsechno pokud mozno mezi ty dva krajice...no ale kdyz treba syr vytece ven, tak se taky nic moc nedeje, seskrabnu to z toho pri vyndavani pryc a jedu dal

    superkarma: 0 11.08.2004, 10:25:30
  10. avatar
    [29] *daisy* [*]

    medved: ale tak, mit doma par hladovych krku, ktery tam jsou, tak mozna jo, jenze ja fakt tyden co tyden vyhazovala plesnivy chleba, az jsem se nastvala a poresila to takto
    A jinak: taky nemuzu mastny topinky, je mi z nich ...

    superkarma: 0 11.08.2004, 10:19:59
  11. avatar
    [26] Pajinka [*]

    gerda: Cibulku klasicky na kroužky, je výborná, slaďoučká. Pak dávám taky papriky jako medved a hlavně různé kořenící směsi (z mlýnků). Pak taky hořčici či kečup. Sýra jen kousek, používám tavený plátkový.

    Když je moc cukíny, tak dělám i směs, kterou pak do toustů lze dát taky.

    superkarma: 0 11.08.2004, 09:59:40
  12. avatar
    [25] medved [*]

    gerda: do kombinace sunka syr davame i ananas a mame hawai
    jinak ja davam dovnitr pokazde i nejakou zeleninu, nejcasteji papriku...taky jsou dobre ruzne jine syry...niva, hermelin a tak...stridam mazani cesnekove maslo a maslo s krenem a tak ruzne

    superkarma: 0 11.08.2004, 09:50:28
  13. avatar
    [24] medved [*]

    *daisy*: presne tak to mame my...kdo ma mit doma furt cerstvej chleba
    mame topinkovac i sendvicovac a oba drou jak barevny
    a teflonovy povrch se fakt jen po vychladnuti otre ubrouskem, jakepak velke cisteni
    topinky na oleji fakt nemuzu ...zato suche jen tak na plechu s cesnekem jsou super....z toustovace je ani tak nejak neberu jako topinky proste jako rozmrazenej rozpecenej chleba

    superkarma: 0 11.08.2004, 09:49:00
  14. avatar
    [21] Sonne [*]

    Sasa: Ano, chvíli to trvá, ale výsledek je skvělý ne? Myslím takovou dobrou snídaňku třeba o víkendu...
    Jinak to, co říká daisy, myslím, že ta údržba ani nestojí za řeč - bezproblémová.

    superkarma: 0 11.08.2004, 09:42:30
  15. avatar
    [20] Pajinka [*]

    Já mám v sendvičích (my jim teda říkáme tousty, ale v článku jsou to sendviče ) nejradši cibulku, je výborná, bez ní je nedělám.
    Waflovač máme od Ježíška - využitý je méně často, ale příprava pohoštění pro návštěvu je u obojího ideální, rychlá a originální.

    superkarma: 0 11.08.2004, 09:40:43
  16. avatar
    [19] Ťapina [*]

    Tak já zrovna ty nacucané moc nemiluju, takže uvažuju o koupi toustovače. Sendvičovač už máme a nemůžu si ho vynachválit.

    superkarma: 0 11.08.2004, 09:35:53
  17. avatar
    [18] *daisy* [*]

    Ja topinkovac pouzivam na rozmrazovani chleba Protoze se doma vyskytuju relativne malo (spis uz tak vecer, ze nejim), tak chleba by mi plesnivel, tudiz krasne soupnutej v mrazaku, z topinkovace je na to tata a mnam. A vyborny je potrit maslem a treba posypat skorici nebo vanilkovym cukrem (i kdyz je to teda kaloricka bomba s tim cukrem )

    JitkaM: hmm..my mame doma sedvicovac s teflonovym povrchem, a to je v podstate jen trosku nechat vychladnout pretrit papirovym ubrouskem a je uklizeno, i pripeceny syr a salam se daji bez namahy odstranit

    superkarma: 0 11.08.2004, 09:12:30
  18. [13] Sasa [*]

    Já bysem dělala vafle na snídani, vaflovač májm, ale jak s těste? Chvíli to trvá a ráno moc čas není. A ještě jsem nenašla těsto, co se dá udělat večer....

    superkarma: 0 11.08.2004, 08:49:44
  19. avatar
    [12] Žábina [*]

    snad bych jen doplnila, že topinkovače jsou dost nebezpečné v případě, že vám tam ten chleba uvízne.... začne totiž hořet...
    stalo se mi, že jsem dala toust.chleba do topinkovače, šla do jiné místnosti a když jsem se vrátila, v kuchyni plno kouře a i když mám ten dražší typ topinkovače, který hotový chleba vymrští - nestalo se tak - uvízl tam a stačilo málo a vyhořeli jsme....takže POZOR...

    superkarma: 0 11.08.2004, 08:49:12
  20. avatar
    [11] Žábina [*]

    i když vlastním obojí - topinkovač i toustovač - topinky mám stejně radši klasicky ...
    ale pozor - pro děti je topinkovač dobrá věc - mýmu moc chutná opečený toust.chleba jen potřený máslem...

    superkarma: 0 11.08.2004, 08:47:09
  21. avatar
    [10] Sonne [*]

    U nás se moc topinky nejedí. Před lety jsme si koupili toustovač, teď už máme druhý i v kombinaci s waflovačem. Tousty máme moc rádi, plněné vším možným . Nebo teplý wafle s marmeládou a tvarohem, mňááám! Co má taky pořád člověk vymýšlet na snídaně. A má to i jinou výhodu, tousty hravě zvládnou i děti!!!

    superkarma: 0 11.08.2004, 08:37:50
  22. avatar
    [9] Aja [*]

    Kacule: Já si dělám topinky na suché teflonce. Pak chlapům udělám ty mastňácký na tuku...

    superkarma: 0 11.08.2004, 07:51:56
  23. avatar
    [8] Olina [*]

    Taky mám ráda ty mastné topinky s česnekem. Ale stejně tak mi hodně chutnaly ty z toustového chleba, čerstvě vytažené z topinkovače, pomazané máslem a marmeládkou nebo i se sýrem či salámem.

    Ale ty sendviče s tvarohem nebo čokoládou a banány, to bych mohla někdy vyzkoušet

    superkarma: 0 11.08.2004, 07:44:04
  24. avatar
    [7] Kacule [*]

    Topinky na pánvičce mi dělají blbě na žaludek - ještě dva dny cítím ten olej . Máme topinkovač i sendvičovač a musím říct, že u nás teda nezahálí ani jeden . Stačí mít doma kousek sýru, nivy, a je dobrůtka na stole

    superkarma: 0 11.08.2004, 07:43:22
  25. avatar
    [6] Petique [*]

    A nejlepčí jsou u babičky na chalupě z pece.

    superkarma: 0 11.08.2004, 07:36:35
  26. avatar
    [5] skolacka [*]

    Naši si pečou topinky v topinkovači a pak je potřou sádlem, aby je němli tak suchý

    superkarma: 0 11.08.2004, 07:25:00
  27. avatar
    [4] revka [*]

    Souhlasím s článkem, topinky z topinkovače to je něco úplně jiného než ty nacucané omastkem z pánvičky. A přišla jsem ne nové chuti, nejraději mám potřít česnekem, pak máslem a rybízovou marmeládou, mňam

    superkarma: 0 11.08.2004, 06:39:02
  28. avatar
    [3] Eva_CZ [*]

    *Kotě*: presne tak...
    Mistni ,,chleba" se da jedine opect, jinak je k nepozreni uplne. Nastesti ho resim max.2x do roka, kdyz neni skoro ceskej...

    superkarma: 0 11.08.2004, 02:18:22
  29. avatar
    [2] *Kotě* [*]

    Náhodou, s takovou čerstvou topinkou opečenou na pánvi a pomazanou suchým česnekem se nějaký suchý toust z toustovače nedá srovnávat ani omylem.

    superkarma: 0 11.08.2004, 01:08:51
  30. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Sendvicovac, topinkovac, waflovac, troubovac, zehlickovac, mandlovac...

    superkarma: 0 11.08.2004, 00:29:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme