Domácnost

Tonoucímu házejte jablka!

Co jíme, víme. Ale co o tom, co jíme, víme? To není jazykolam. Víte například, že burákem můžete vyhodit nepřítele do vzduchu?

 

Půlka planety se živí rýží

Zatímco my denně přemýšlíme, jak vymyslet své rodince pestrou stravu a jestli je oblažit bůčkem či jahodovými knedlíky, více než polovina obyvatel planety v tom má jasno. Celý život požírá převážně rýži.

 

A pak, že je citron kyselý

Citrony obsahují více cukru než jahody nebo ananas. Jahody jsou pak zase jediným ovocem, jehož semena si můžeme prohlédnout zvenku.

 

Nikdy neříkej nikdy

V případě medu toto pravdivé úsloví neplatí. Med je totiž jediná přírodní potravina, která se nikdy nezkazí. Konzervuje dokonce i to, v čem je obsažen, tedy například perníčky. U medových řečiček je to sporné. :-)

 

Košíková v lese?

Zralou brusinku poznáme podle toho, že odskakuje doslova jako basketbalový míč. No nevím, jak by se s ní pinkalo o mech.

 

Proč jablko plave?

Protože je z celé jedné čtvrtiny naplněno vzduchem. Kdo ví, na co je to dobré, ale je dobré to vědět, kdyby se někdo náhodou topil, můžeme záchranný kruh suplovat pytlem jablek a netrefit ho při tom do hlavy. Otázkou je, zda pytel jablek bude plavat tak jako jablko jednotlivé. V případě, že tomu tak není, neb jsme to v praxi nevyzkoušeli, je možné navléknout jablka na šňůrku, a tu pak tonoucímu hodit. V tomto případě si nejsme jistí, zda by nestačila podaná šňůrka bez zmíněných malvic. :-)

 

Rybí kost v krku rozpustí citron

Plátek citronu se k rybě přikládal již před tisíci lety. Nebylo to ovšem kvůli eliminaci rybího zápachu, ale proto, že se věřilo, že citrónová šťáva dokáže rozpustit případné spolknuté kosti. Vyzkoušejte, uvidíte. Když to nevyjde, máme v záloze lékařskou ambulanci.

  

Pepřovou pusu haste mlékem

Pálivou chuť pepře „uhasí" mléko. V pepři se nachází kapsaicin, který nejlépe zneutralizuje kasein obsažený právě v mléku.

 

A přece nejsou kyselá

Vejce kromě vitaminu C obsahují celou paletu vitaminů. Najdeme zde vitaminy B, E a A, i minerály jako vápník, hořčík a fosfor. No a také strašák cholesterol, který ovšem také potřebujeme, nikoli však po kilech. 

 

Celer jako rotoped

Po celeru se hubne. Na jeho strávení totiž spotřebujeme více kalorií, než sám obsahuje. Nemusíme tedy ládovat touto kořenovinou pouze své muže, aby nám zajistili zdravý pohyb a emotivními zážitky obohacený večer, neb o jeho účincích na některé specifické mužské orgány už víme. Můžeme to pěkně zkombinovat a nemusíme na rotoped.

Ovšem pozor, po celerových placičkách s celerovým kompotem, zapitých celerovou šťávou, se spíše pozvracíme oba.

  

Jídlo za pochodu znal už Caesar

Podle archeologů mohl o restauracích typu „fast food" psát již Sokrates. Za dob starého Řecka se jinak jmenovaly a sortiment se parně také lišil, ale obdoby rychlého občerstvení již spolehlivě existovaly.

 

První zmrzlináři byli Číňani 

Do Evropy z Číny přivezl recept na studený mléčný krém Marco Polo koncem 13. století. Tedy jestli byla tak kvalitní jako čínské hračky, pak vynalezli evidentně také salmonelu.

 

Vši jsou dietářky

Majonézou, kterou naneseme na vlasy, údajně zneškodníme vši. Vyzkoušené to nemáme, ale věřme odborníkům. Prostě zřejmě i vši si hlídají linii.  

 

Pijeme živou vodu

Přesto, že se úpravě pitné vody věnuje vysoká pozornost, zůstává v jednom litru kolem statisíce bakterií. Tedy, ještě že nejsou vidět!

 

Vyhodit do vzduchu nepřítele lze i burákem

Arašídy lze totiž s úspěchem použít na výrobu výbušnin. 

 

Indiánské děti mlsaly čokoládu už před než třemi tisíci let

Středoameričtí indiáni, podle objevu kalifornských archeologů, vynalezli čokoládu před více než třemi tisíci let omylem, když vyráběli pivo.

 

Zbytky čokoládového nápoje byly identifikovány na nádobách, starých 1100 až 800 před Kristem.

 

Indiáni používali z bobů slupku a kvasili nápoj podobný pivu, který byl ovšem mnohem silnější. Při tom náhodou vznikla pramáti čokolády.

 

 

 

 

 

 

Co myslíte, plave pytel jablek, plavou-li jablka jednotlivě? A věříte, že citron dokáže rozpustit v krku rybí kost? Už jste někdy hubili vši majonézou?

   
27.06.2008 - Dům a byt - autor: Michaela Kudláčková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [60] Eva_CZ [*]

    Ťapina: ale vim. Do Ceska jsem si odsud privezla neco, co mi zpusobilo tritydenni prujmy takovyho kalibru, ze si to nikdo neumi predstavit. A 1.svaba jsem videla v USA, teda nejednoho, asi milion najednou, v hotelu v NJ.

    superkarma: 0 29.06.2008, 15:06:00
  2. avatar
    [59] Mánička [*]

    Ťapina: no taky proto Eva bydlí tam, kde bydli. Každá veš tam padne vedrem

    superkarma: 0 29.06.2008, 14:39:15
  3. avatar
    [58] Ťapina [*]

    Teda blechy, jsi mě zblbla - vši Jinak je ovšem americký kontinent co se týče parazitů podstatně bohatší, ty buď jedině ráda, že nevíš, co všechno existuje

    superkarma: 0 29.06.2008, 13:26:47
  4. avatar
    [57] Ťapina [*]

    Eva_Fl: My jsme neměli jedinýho cigoše ve třídě a blechy jsme na základce měli

    superkarma: 0 29.06.2008, 13:23:01
  5. avatar
    [56] Eva_CZ [*]

    Jeeee, ja jsem vedela, ze vas nadzvednu.

    Nikdy jsme doma nemeli vsi - a to moje mama ucila cigose. Asi jsme meli velkou kliku. Zato mama dotahla domu blechu a ZAMKLA ji v koupelne. Dodnes tomuto pocinu nerozumim.

    Ale stejne se mi zda, ze ceska rozvojova zeme je nejak moc zavsivena.

    superkarma: 0 29.06.2008, 13:05:49
  6. avatar
    [55] Suzanne [*]

    Moc hezký článek

    superkarma: 0 29.06.2008, 10:57:22
  7. avatar
    [54] Petunie [*]

    Přidávám odkaz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jahoda

    superkarma: 0 28.06.2008, 14:27:15
  8. avatar
    [53] Petunie [*]

    Ťapina: Vivian: nám to vtloukala do hlavy učitelka biologie na gymplu

    superkarma: 0 28.06.2008, 14:26:34
  9. avatar
    [52] Vivian [*]

    Petunie: a ta žlutá zrníčka jsou semínka.

    superkarma: 0 27.06.2008, 23:02:35
  10. avatar
    [51] Ťapina [*]

    Petunie: Zdužnatělé okvětí je v zásadě u rostlin definice pro plod, ne?

    superkarma: 0 27.06.2008, 22:12:11
  11. avatar
    [50] Petunie [*]

    Jahody nemají zvenčí semínka . Červená část jahody není plod, ale zdužnatělé okvětí. Plody jsou ta malá žlutá zrníčka.

    superkarma: 0 27.06.2008, 21:00:51
  12. avatar
    [49] Michaela Kudláčková [*]

    shb: To víte, čerpala jsem všude možně z dobových receptů babiček a podobně. Med je patrně myšlen jako konzervant čistý, tedy bez másla a podobně. Citronek jsem nevyzkoušela, mám vyzkoušený chleba slabě sežvejkaný. Umí kostičku sešoupnout krkem do bezpečí žaludečních šťáv, které ji rády sežerou . P.S. Během psaní jsem si představila sebevražedného atentátníka s odhodlaným výrazem a burákama kolem pasu

    superkarma: 0 27.06.2008, 18:05:23
  13. avatar
    [48] shb [*]

    michaela.kudlackova: Paní Míšo, nevím kde jste čerpala ale:
    med - obecně cukr od 60% obsahu konzervuje proto má i med dlouhou výdržnost, není ale pravda, že se nezkazí, když např. budeme med nabírat ze sklenice třeba nožem od másla nebo lžičkou od čaje, tak med rychle "zkysne", prostě jakýmkoliv zanesením nečistot, což je obdobné pravidlo jako třeba u marmelády apod.
    citrony- tak to bych se možná hádala s tím cukrem, každopádně jahody třeba obsahují velké množství vitamínu C- srovnatelné s citronem...
    myslím že jabka plavou
    no ta šťáva z citronu protékající krkem s kostičkou...to by jí asi muselo být hodně

    superkarma: 0 27.06.2008, 17:47:56
  14. avatar
    [47] Vivian [*]

    No pochybuju, že indiánské děti pily ty zkvašené kakaové boby... To chlastali spíš indiánští fotříci

    superkarma: 0 27.06.2008, 16:20:46
  15. [46] Samík97 [*]

    michaela.kudlackova: smažený celer dělám léta,je ho ale potřeba rozkrájený na plátky posolit a dost okořenit/pepř,mletý kmín,provensál.koření/,aby ztratil sladkost.Do celerových placiček totéž.je pravda,že má dost vlákniny,proto to WC!

    superkarma: 0 27.06.2008, 15:22:37
  16. avatar
    [45] wich [*]

    michaela.kudlackova:

    superkarma: 0 27.06.2008, 14:13:22
  17. avatar
    [44] Michaela Kudláčková [*]

    wich: Miluji bobkové listy kolem krku! Ó díky Anděli .

    superkarma: 0 27.06.2008, 13:58:35
  18. avatar
    [43] wich [*]

    michaela.kudlackova: vedete

    superkarma: 0 27.06.2008, 13:51:46
  19. avatar
    [42] Michaela Kudláčková [*]

    wich:ˇMyslím, že si toho Číňané ani nevšimnou

    superkarma: 0 27.06.2008, 13:48:14
  20. avatar
    [41] ToraToraTora [*]

    O pálivé chuti a mléku je to fakt, je to odzkoušeno...funguje

    superkarma: 0 27.06.2008, 13:31:11
  21. [40] kuzelinka [*]

    Tak to je opravdu velmi vtipné. A taky na zamyšlení...

    superkarma: 0 27.06.2008, 12:50:10
  22. avatar
    [39] Ťapina [*]

    Aja: Já ho v obchodě kupuju. Ta jedna lžička medu za dva až tři měsíce mi zdraví nepoškodí, a ani ten se nikdy nezkazil.

    superkarma: 0 27.06.2008, 12:29:07
  23. avatar
    [38] wich [*]

    michaela.kudlackova: Přišlo mi to nespravedlivé vůči Číně

    superkarma: 0 27.06.2008, 12:23:52
  24. avatar
    [37] Aja [*]

    Ťapina: Mně taky ne. Mám svůj zdroj a nikdy by mne nenapadlo koupit med v obchodě...Nedávno byl někde článek od ČOI a tuším, že minulou středu o tom byla řeč i Pod pokličkou

    superkarma: 0 27.06.2008, 11:55:43
  25. avatar
    [36] Ťapina [*]

    Aja: V životě mi med nezkysnul a při mojí spotřebě ho mám doma několik let.

    superkarma: 0 27.06.2008, 11:37:25
  26. avatar
    [35] Michaela Kudláčková [*]

    svetluszka: Doporučuji to celé zabalit do vepřového řízku, případně podávat pouze ten řízek

    superkarma: 0 27.06.2008, 11:29:51
  27. avatar
    [34] Michaela Kudláčková [*]

    Dimsy:

    superkarma: 0 27.06.2008, 11:28:42
  28. avatar
    [33] Dimsy [*]

    svetluszka: Ne k tomu,obal jen kus masa.

    superkarma: 0 27.06.2008, 11:24:15
  29. avatar
    [32] svetluszka [*]

    michaela.kudlackova: Dimsy: ....zrovna jsem se chystala některej den to uvařit...smaženej celer .....sestřenka mi to líčila jako výborný a prej to chutná podobně jako smaženej sýr
    tak rači k tomu obalím i kus masa

    superkarma: 0 27.06.2008, 11:16:41
  30. avatar
    [31] Dimsy [*]

    michaela.kudlackova: To nebylo ze spořivosti,jen jsem chtěla obohatit jídelníček o novou pochoutku.Ještě,že děti to zavrhly u při pouhém pohledu na to a daly si radši krupičnou kaši.

    superkarma: 0 27.06.2008, 11:14:41

Další příspěvky

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme