tofifee.jpg (132 KB)

Největší sláva cupcaků je sice pryč, ale pořád patří mezi oblíbené dezerty. Hlavně když si pohrajete s jejich ochucením a sladíte chutě základu i krému. Naše čtenářka Jana pečení miluje a tyhle dezerty se jí opravdu povedly.

Suroviny na čoko muffiny

  • 2 vejce
  • 170 ml mléka
  • 130 g másla
  • 220 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 20 g  kakaa
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • hrstka vlašských ořechů

Ingredience na karamelový krém

  • 250 g mascarpone
  • 1-2 lžíce zakysané smetany

Mléčný karamel - na jeho přípravu budeme potřebovat

  • 150 g cukru
  • přibližně 125 ml smetany ke šlehání
  • můžeme přidat i 60 g másla

tofifiee2.jpg (93 KB)

Postup

Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C a necháme na mírném plameni rozpustit máslo.

V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, kakao a cukr. Přidáme mléko s vychladlým rozpuštěným máslem a vajíčka.

Do hotového těsta vmícháme na malé kousky nasekanou čokoládu a vlašské ořechy. Papírové košíčky naplníme do 2/3 těstem a pečeme přibližně 15 - 20 minut.

Těsto vychází na 12 - 14 kousků.

Tip: Pokud nechcete muffiny kakaové, kakao vynechejte a přidejte o 20 gramů více mouky. 

tofifee3.jpg (158 KB)

Než se upečou muffiny, připravíme mléčný karamel.

Verze č.1  - Cukr vsypeme do pánvičky a necháme jej na mírném plameni, za občasného míchání, roztopit. U výroby karamelu je důležité hlídat jeho barvu - jakmile bude mít roztavený cukr krásnou zlatavou barvu, přidáme smetanu. Pokud se vám utvoří tvrdá placka, nelekejte se. Na mírném plameni nechejte dále roztápět, dokud nevznikne hladká, karamelová hmota. 

Verze č.2 - s máslem - Cukr vsypeme do pánvičky a necháme jej na mírném plameni, za občasného míchání, roztopit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přidáme máslo. Mícháme dokud se máslo nerozpustí. Poté vlijeme smetanu - POZOR na popálení, karamel začne hodně bublat. Cukr se srazí, ale opět se nelekejte a dále na mírném plameni vařte, dokud se všechen cukr opět nerozpustí. 

Mléčný karamel slijeme do skleničky a uchováváme v lednici. 

Příprava krému na muffiny je velmi jednoduchá. Mascarpone vyšleháme s 1-2 lžícemi zakysané smetany. Postupně zašleháme karamel dle chuti, popřípadě dosladíme cukrem. 

Pomocí cukrářského sáčku nazdobíme muffiny krémem.

Dozdobíme karamelovými bonbony, čokoládou, mátou... dle vlastní fantazie. 

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Cupcaky u nás na magazínu pečeme rádi

Dýňové cupcaky s mascarpone

cupdyn11.jpg (83 KB)

Bezlepkové vanilkové cupcakes s čokoládovým krémem

coko.jpg (23 KB)

Cupcaky s lízátkovou drtí

recept-1-18.jpg (137 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková, archiv redakce

Reklama