Domácnost

Tmavý chléb není vždy celozrnný


Odborníci na výživu doporučují konzumovat celozrnný chléb. Jak ale poznat skutečné celozrnné pečivo? Tvrzení, že tmavý chleba je celozrnný, je poměrně rozšířené, ačkoliv to není vždy pravda. Chleba často obsahuje přídavek ze sladových produktů, který je tmavé barvy.


Nejčastějšími druhy chleba jsou pšeničný, pšenično-žitný a žitno-pšeničný chléb. Názvy informují o tom, jaký druh obilí v chlebu převládá. Žitná mouka má tmavší barvu než pšeničná. Žitné chleby jsou tedy tmavší než pšeničné.

Podle barvy těsta lze rozlišit tzv. stupeň vymletosti a typ použité mouky. Čím nižší je stupeň vymletosti, tím má mouka světlejší barvu. Typ mouky ukazuje na množství obsažených minerálních látek. Pšeničná mouka typu 450 (hrubá mouka) obsahuje 450 mg minerálních látek ve 100 g mouky, zatímco pšeničná mouka typu 1 600 obsahuje 1 600 mg minerálů ve 100 g. Celozrnné mouky obsahují všechny části zrna, stupeň vymletí tak dosahuje 100 %.

Celozrnné chleby mají ve srovnání s ostatními chleby vyšší obsah popelovin v sušině a jsou bohatší na vitaminy (vitaminy skupiny B) a minerální látky (železo, vápník). Kromě toho mají vyšší obsah bílkovin.

Pšeničný celozrnný chleba je vždy světlejší než žitný celozrnný. Výživnou hodnotu mají ale obdobnou. Co se obsahu minerálních látek a popelovin týče, více záleží na stupni vymletosti použité mouky než na barvě. Spotřebitelům, kteří chtějí mít jistotu, jaký chleba kupují, doporučujeme, aby žádali vysloveně celozrnný chleba nebo se ptali na typ použité mouky.

Zdroj: Stiftung Warentest

   
13.07.2007 - Dům a byt - autor: Markéta Breníková

Komentáře:

  1. avatar
    [9] Nikusa [*]

    Holky, prosím hoďte sem některá recept na dobrý chleba (do domácí pekárny).

    superkarma: 0 16.07.2007, 21:30:48
  2. avatar
    [8] Smetanová [*]

    Opravdu nejni nad domácí pekárnu

    superkarma: 0 14.07.2007, 19:40:28
  3. avatar
    [7] Deta [*]

    My jsme kdysi v Hypernově koupili fakt tmavý chléb, strašně jsme se na něj těšili a on byl jen obarvenej... Teď už máme přehled, manžel má svůj slunečnicový cléb a já s holkama si smlsneme na celozrných rohlících

    superkarma: 0 13.07.2007, 22:19:44
  4. [4] tanecnice [*]

    je to ostuda, udaju o chlebu je hrozne malo, jak v supermqrketech, tak v norm. obchodu, zkusim se na to zeptat prima tam a zazadat o podrobnejsi popis.uplne nejvic me rozciluje, treba v Tescu, kde je 5 druhu chleba a popisky zprehazene, nebo chybeji, clovek nevi, ktery je ktery, a pritom samozrejme cena, podle naseho odhadu toho praveho zdraveho je mnohem drazsi, jen se vzdy modlim, abych ho poznala a nezaplatila 2x vic za chleba obyc.

    superkarma: 0 13.07.2007, 17:08:56
  5. avatar
    [3] femme [*]

    peču chleba v pekárně, ale čas od času si neodpustím koupit horský chleba

    superkarma: 0 13.07.2007, 10:06:58
  6. avatar
    [2] V.Nováková [*]

    to by prodavačka musela ten typ mouky vědět.....

    superkarma: 0 13.07.2007, 09:23:57
  7. avatar
    [1] Anouk [*]

    A proto je nejlepsi poridit si pekarnu, clovek aspon presne vi, co v chlebu ma

    superkarma: 0 13.07.2007, 05:46:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme