Tiramisu se většinou dělá do větší obdelníkové nebo čtvercové formy. Dnes pro vás máme nápad jak udělat jednotlivé porce do menších misek.

tiramisu

Oblíbený italský dezert zdomácněl i u nás. Doba, kdy jsme se všichni snažili nahrazovat mascarpone pomazánkovým máslem nebo lučinou, je už téměř pryč. Dnes v obchodech seženete kvalitní a chutné mascarpone za cenu, která je velice příjemná. Já osobně nepoužívám jiné mascarpone než to, které prodává Lidl. Bývá v balení 250 g, často ho najdet v akci a občas (když jsou italské týdny) můžete koupit půlkilové balení.

Amaretto kupuji také tam - cena mírná, chuť dobrá. Kávu používám Roma od Nespresso. Je silná a velice voňavá. Do dnešní verze tiramisu jsem nepoužila vajíčka, a naopak jsem kromě italských „cukrářských“ piškotů savoiardi použila také obyčejné dětské piškoty.

Takže suroviny tradiční, výsledek netradiční.

Suroviny

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml smetany ke šlehaní
  • cukr podle chuti
  • 50 g dětských piškotů
  • italské piškoty savoiardi (podlouhlé, cukrářské)
  • Amaretto
  • 1 šálek silného espressa
  • kakao na posypání

Postup

Jednotlivé vrstvy mascarpone budeme prosypávat směsí dětských piškotů a likéru amaretto. Tuto piškotovou drť si tedy připravíme jako první. Do mixéru si dáme dětské piškoty, které několika stisky přístroje rozmixujeme na drť. Přidáme panáka nebo dva amaretta a opět promixujeme. Směs se krásně provoní a rozmixuje.

Směs mascarpone a smetany ochutíme cukrem a vyšleháme šlehačem. Než začneme šlehat, tak si uvaříme silnou kávu - espresso, kterou necháme vychladnout. Krém rozdělíme na dvě části. Jednu necháme bílou a do druhé zašleháme po troškách espresso.

Do misek vrstvíme nejdříve trochu piškotové drti s amarettem, potom bílý krém, opět piškotovou drť a nahoru zdobičkou naaranžujeme kávový krém. Zapíchneme italský piškot.

Necháme vychladit v lednici, stačí hodinu.

Před servírováním posypeme kakaovým práškem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Reklama