Vaření

Tiramisu - italský zázrak

Tiramisu je snad nejznámější italský dezert. A také, řekla bych, ten nejchutnější. Pokud je tedy správně připravené.
Kdo jednou ochutnal pravé tiramisu, určitě mi dá zapravdu, že se do něj hned zamiloval.

A protože je to italský dezert, jeho název pochází samozřejmě z italštiny. V překladu znamená něco jako "životabudič". Je to proto, že tiramisu je vyrobené ze samých energeticky nabitých potravin a také povzbuzující silné kávy.

Nejdůležitější na tiramisu není ani žádná speciální technika vrstvení nebo přípravy. Nejdůležitější jsou samotné ingredience. Kvalitní silné espreso, mascarpone, jemné piškoty, krémová smetana.
A kdo tvrdí něco jiného... :-)

V dnešní době jej najdete téměř v každé restauraci. Existuje mnoho nejrůznějších variací na pravé italské tiramisu. Některé jsou k nerozeznání od originálu, jiné mají do tohoto populárního dezertu velice daleko. Nejrůznější domácí "tiramisu" si můžete také připravit doma, z běžně dostupných ingrediencí. I když pravé tiramisu je opravdu jen jedno.

Na všech debatách, které jsou na našich stránkách o vaření, alespoň jednou probíhal nelítostný souboj mezi těmi, kterým nahrážky v tiramisu nevadí a těmi, kteří uznávají tiramisu připravený pouze se sýra mascarpone. Vítěze tento souboj pochopitelně nemá, protože každému chutná něco jiného. Někdo tvrdí, že třeba lučina namísto mascarpone je levnější a také méně tučná. Jiný zase, že tiramisu z pomazánkového másla mu chutná mnohem více než z mascarpone. Tak si vyberte :-)  

Tiramisu - tak jak má být 
8 vajíček
50 - 100 g cukru
450 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání
2 šálky vychlazeného silného espresa
podle chuti brandy (nebo amareto)
30 ks cukrářských piškotů
hořké kakao
50 g hořké čokolády (nastrouhat najemno)

Žloutky oddělíme od bílků a pořádně je promícháme s cukrem. Postupně přidáváme mascarpone a mícháme tak dlouho, až vymícháme hladký krém. V další nádobě ušleháme tuhý sníh z bílků a v další ještě šlehačku. Když máme všechny tři hmoty hotové, smícháme velice opatrně šlehačku se žloutky a poté přimícháme sníh z bílků. Důkladně promícháme, aby se nám hmoty spojily.
1/3 krému rozetřeme do větší skleněné hranaté misky nebo do servírovacích misek.
Smícháme espreso a brandy (nejlépe v hlubším talíři). V této směsi namáčíme opatrně piškoty (nenecháme je moc nasát, aby se nerozmočily) a pak je klademe do misky, na připravený krém, až jimi celý krém pokryjeme.
Posypeme nastrouhanou hořkou čokoládou, znova přelijeme 1/3 krému a znova klademe piškoty. Posypeme čokoládou a dáme poslední vrstvu krému. Tu znova posypeme nastrouhanou čokoládou a tím vrstvení zakončíme. Posypeme ještě hořkým kakaem.

Necháme minimálně dvě hodiny chladit a podáváme, posypené kakaem.

Tiramisu na Vaření
I u nás mezi recepty najdete několik variací na oblíbené tiramisu...
Jahodové tiramisu
Takzvané Tiramisu - z tvarohu
Tiramisu Slunce - z lučiny a smetany
Tiramisu po česku - z pudinku a kysané smetany, s BEBE sušenkami a banánem

Jeremisu je dezert, který vznikl díky sporu na diskuzi O jídle. Podle některých se totiž tomu, co připravuje Jeremi (a vlastně všemu ostatnímu v čem není mascarpone) nedá říkat tiramisu.
A co o Jeremisu říká sama stvořitelka?

"Nemám váhu, takže zásadně vařím stylem "přiměřeně". Navíc sladké u nás nikdo nejí, takže dělám porci v podstatě jen pro sebe. Což znamená, že nejsem schopná odhadnout množství surovin potřebných na "jeremisu" rodinné.

Piškoty kupuju ty dlouhé cukrářské, polévám je kávou se lžící koňaku, metaxy nebo rumu (prostě toho, co mi z domácího baru zrovna padne pod ruku) a vrstvím na střídačku s krémem - utřu žloutky s cukrem (zhruba na jeden kelímek rodinného balení lučiny jeden žloutek), přimíchám lučinu a nakonec jemně vmíchám sníh ušlehaný z bílků.
Zpravidla mi to vyjde tak na dvě vrstvy, horní lučinovou sypu hořkým kakaem.

Někdy (a nepodařilo se mi vypozorovat na čem to závisí) je krém strašně řídký (asi jako piškotové těsto) - zřídne to okamžitě po přimíchání lučiny. To pak místo vrstvení na mísu dělám pohárky do mističek. Chutná to stejně dobře."

Sousedčino tiramisu (jak jej děláme u  nás doma)
2 smetany ke šlehání (cca 400 - 500 ml)
2 pomazánkové másla
10 - 20 dkg cukru moučka (podle toho jak kdo rád sladké)
cukrářské piškoty (můžou být i obyčejné)
silná káva (vystydlá)
holandské kakao

Ušleháme dohromady šlehačky a pomazánková másla. Postupně všleháme taky cukr.
Piškoty namáčíme ve vychladnuté silné kávě a vrstvíme do hranaté nádoby. Ničím nádobu nevymazávám, ani nepoužívám žádné folie. První vrstva jsou piškoty, potom rozetřeme polovinu krému, znova piškoty a druhá polovina krému.
Uhladíme povrch a dáme vychladnout do lednice (minimálně 12 hodin). Před podáváním sypeme kakaem.

Dobrou chuť přeje 

   
03.06.2005 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [133] jithule [*]

    ivory — #132 já taky ne

    superkarma: 0 24.12.2012, 23:19:02
  2. avatar
    [132] ivory [*]

    ještě jsem ho nezkoušela...

    1. na komentář reaguje jithule — #133
    superkarma: 0 14.11.2012, 13:09:05
  3. avatar
    [131] hubajda [*]

    to delam mame ho moc radi

    superkarma: 0 07.11.2012, 23:58:09
  4. [130] holčice [*]

    dělám dost častoSml30Sml59Sml16

    superkarma: 0 12.07.2012, 22:20:00
  5. [129] lucsej [*]

    tiramisu máme rádi:)

    superkarma: 0 18.07.2009, 22:07:20
  6. [128] Fofo [*]

    Já mám recept přímo od Italky a taky tam nedávala žádnou šlehačku, jen Mascarpone. Povrch sypala kakaem.

    superkarma: 0 04.09.2007, 11:06:12
  7. [127] bewuskar [*]

    Já zatím dělala tiramisu z mascarpone, ale nedávám šlehačku, koupím 2 krabičky mascarpone a na jednu dávám dvě vejce. Utřu žloutky s cukrem, dle chuti, vmíchám mascarpone, trochu amareta a nakonec sníh z bílků. Pak začnu namáčet piškoty v presu s likétem, z kterých udělám spodní část dezertu, po té potřu krémem a udělám druhou vrstvu, kterou opět potřu krémem a vrch zasypu hořkým kakaem. Pro mé strávníky to byl kulinářský zážitek . Uvedené množství bylo na větší pekáč, jen s vyndáváním jsem měla trochu potíž, ale jinak musím říct, že super. Mňam

    superkarma: 0 02.08.2006, 08:41:33
  8. [126] bewuskar [*]

    nikol, já kremrole zásadně dělám z listového těsta, je to nejjednodušší a nejrychlejší honzina, většina lidí tvrdí, že mascarpone je sýr, když jsem ho poprvé otevřela připomínalo mi to pomazánkové máslo, ale ne na slano, ale s vanilkovou příchutí, podle slovníku taky tvaroh vyráběný ze smetany, tož si vyber, co se ti bude líbit nejvíc

    superkarma: 0 02.08.2006, 08:30:34
  9. avatar
    [120] sunnynka [*]

    Jaštěrička: ahaaaa...tak to jsem přehlídla

    superkarma: 0 05.06.2005, 20:46:56
  10. avatar
    [119] Jaštěrička [*]

    sunnynka: Vždyť to Sasa napsala -originál recept je ten,co tu napsal anonym.Dle konzultace s mojí kamarádkou provdanou v Itálii by to skutečně takhle mělo být,ostatní už jsou modifikace.

    superkarma: 0 05.06.2005, 19:59:25
  11. avatar
    [118] sunnynka [*]

    Sasa: no já jsem právě chtěla, aby jsi k tomu dodala, jak se dělá to originální

    superkarma: 0 05.06.2005, 19:51:59
  12. [117] Sasa [*]

    sunnynka: no já nevím, v Itálii se to tak fakt nedělá...víc k tomu nemám co dodat.

    superkarma: 0 05.06.2005, 18:59:06
  13. avatar
    [116] Jaštěrička [*]

    Kekka: Delvita, Tesco...to je český výrobce,dělá to podle italských receptů,čtvrtkilový balení stojí kolem 40 korun a není to vůbec zlý.Dělají třeba i mozzarelu.

    superkarma: 0 05.06.2005, 18:12:08
  14. avatar
    [115] Kekka [*]

    Ještěřička: teď jsem trochu mimo. Kde?

    superkarma: 0 05.06.2005, 18:04:30

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [114] Jaštěrička [*]

    sunnynka: Mrkni semhttp://dadala.hyperlinx.cz/hypsladkuch/ovodez/ovodezh.html , to jso u moc dobrý stránky, v tom originálním receptu opravdu není šlehačka. Je tam i odkaz na anglický stránky s receptama,můžeš si vybrat

    superkarma: 0 05.06.2005, 17:55:25
  2. avatar
    [113] Jaštěrička [*]

    Kekka: Když si kozupíš to od Italatu,tak se to dá.

    superkarma: 0 05.06.2005, 17:45:36
  3. avatar
    [112] Kekka [*]

    Miri: mascarpone mají skoro ve všech supermarketech. jedinou jeho nevýhodou je cena.

    superkarma: 0 05.06.2005, 17:26:25
  4. avatar
    [111] vládík [*]

    tak jsem udělala tiramisu ze šlehajdy a pom. másla (tu ramu jsem tam nakonec nedala, neb se ukázalo, že je s česnekem ) a ono mi to vůbec neztuhlo ač to šlehač šlehal dlouho. Dá se to jíst jedině lžičkou, no není to špatný, ale buchta s mákem je lepší . To teda nevím, kde udělali soudruzi z NDR chybu ...

    superkarma: 0 05.06.2005, 17:16:25
  5. avatar
    [110] evusche [*]

    já tiramisu udělala z tvarohu

    superkarma: 0 05.06.2005, 17:09:05
  6. avatar
    [109] sunnynka [*]

    právě jsem dotestovala tiramisu, do kterého jsem místo pomazánkového másla dala lučinu a připadá mi to úplně stejné

    superkarma: 0 04.06.2005, 22:53:28
  7. [108] bejby [*]

    Zbihají se mi sliny.Případaji mi všechni na stejno,co maš rád to tam dáš.

    superkarma: 0 04.06.2005, 22:41:06
  8. avatar
    [107] sunnynka [*]

    Sasa: tak jak je opravdu originální. Já tohle vypátrala na netu, v hodně zdrojích se shodovalo

    superkarma: 0 04.06.2005, 19:36:00
  9. [106] Sasa [*]

    Sunn: jak jsi pišla na to, že ten první recept je ten "jak má být"? Víš, já jsem zrovínka na tenhle recept docela vysazená, promiň. Já ho mám fakt ráda originální.... .

    superkarma: 0 04.06.2005, 18:58:48
  10. [105] Sasa [*]

    Nevím, kdo je anonym, ale tohle je jednoduchý pravý italský originál...není s tím žádná práce, je to "natošup".

    superkarma: 0 04.06.2005, 18:56:53
  11. [103] Rusalka [*]

    Ještě jsem tento dezert nezkoušela,ale chystám se k tomu. Měla jsem to jednou v cukrárně,ale moc mi to nechutnalo,protože tam bylo víc krému než piškotu a tudíž mě to,až tak moc nechutnalo.Ale doma si to mužeš udělat podle svého gusta.

    superkarma: 0 04.06.2005, 16:19:45
  12. avatar
    [101] risina [*]

    U nás v jedné restauraci dělají kromě klasického i tiramisu se skořicí a lesním ovocem a to je fakt skvělý.

    superkarma: 0 04.06.2005, 14:13:10
  13. avatar
    [98] sunnynka [*]

    miri: je to italský poměrně tučný sýr, který se na originální tiramisu používá. Určitě ho dostaneš v nějakém hypermarketu, kamarádka ho kupovala v Carrefouru

    superkarma: 0 04.06.2005, 12:02:12
  14. avatar
    [97] sunnynka [*]

    Jaštěrička: možná tam ten margarín cítím jenom já, stačí mi ten název Ladia: to taky....já právě nevím, jestli to Bystřické je k dostání všude

    superkarma: 0 04.06.2005, 12:00:57
  15. avatar
    [95] Jaštěrička [*]

    sunnynka:Rama krém bonjour není margarínová,to má úplně stejnou konzistenci jako pomazánkový maáslo,akorát je to o dost dražší

    superkarma: 0 04.06.2005, 09:42:12
  16. avatar
    [94] Ladia [*]

    vládík: Choceňské pomazánkové máslo

    superkarma: 0 04.06.2005, 09:26:31
  17. avatar
    [93] sunnynka [*]

    vládík: je to moc margarínové a myslím, že by to v tom tiramisu vadilo. Kup jakékoliv pomazánkové máslo. Já kupuju z Bystřice pod Hostýnem, myslím, že ho mají v obchodech po celé republice, ale nejsem si jistá, protože já bydlím kousek odtud. Ale vpodstatě je to jedno.... Já budu dnes tiramisu dělat taky a nechala jsem si poradit a pomazánkové máslo jsem zkusila vyměnit za lučinu.....už ho jdu chystat

    superkarma: 0 04.06.2005, 08:10:51
  18. avatar
    [92] vládík [*]

    sunnynka: já ani nevím, jak to chutná, hodila jsem to do lednice a je to tam a to je jedno, jaký pomazánkový máslo koupím? nemám s tím žádnou zkušenost, tyhle másla nekupuju

    superkarma: 0 04.06.2005, 08:04:22
  19. avatar
    [91] sunnynka [*]

    vládík: to bych asi nezkoušela

    superkarma: 0 04.06.2005, 08:00:04
  20. avatar
    [90] vládík [*]

    Prosím o radu: je možný dát jako to pomazánkový máslo Ramu Creme Bonjour??? Dostala jsem teď dvě, normálně to nejím (máslo je máslo ), tak že bych to sdělala na tuhle ňamku

    superkarma: 0 04.06.2005, 07:53:33
  21. avatar
    [89] Agátka [*]

    Pravé tiramisu jsem nikdy nejedla, ale teta dělá skvělou náhražku s pudinkem .

    superkarma: 0 03.06.2005, 22:20:51
  22. avatar
    [86] Kekka [*]

    Mimochodem, který tiramisu je ten pravý? Už jsem v časopisech viděla několik receptů na tuto dobrůtku a každý byl jiný.

    superkarma: 0 03.06.2005, 16:11:46
  23. avatar
    [85] Kekka [*]

    To je opravdická kalorická bomba!

    superkarma: 0 03.06.2005, 15:56:35
  24. avatar
    [84] stepka [*]

    Páni, to se mi sbíhají sliny, já můžu všechny zákusky a mám doma jedinou jistotu - pokud je něco s kávou, tak to oni neradi a vždy zbude! budu muset něco vyrobit, čeká mne návštěva

    superkarma: 0 03.06.2005, 15:42:28
  25. avatar
    [82] grice [*]

    Teď jsem ho šoupla do lednice tak doufám že to bude

    superkarma: 0 03.06.2005, 14:38:16
  26. avatar
    [81] Čárina [*]

    Na trimasu jen se tresu a pak nedopnu sukni v pasu

    superkarma: 0 03.06.2005, 14:05:47
  27. avatar
    [79] megrin [*]

    jeremisu je super U nás doma taky moc sladké nejede, takže jsem si odpírala. No, musím to zkusit s jednou porcí

    superkarma: 0 03.06.2005, 13:21:14
  28. avatar
    [78] violka [*]

    Pajinka: Děkuju, taky zkusím tu dortovou formu.

    superkarma: 0 03.06.2005, 13:21:13
  29. avatar
    [77] Pajinka [*]

    violka: Asi v originále to má takový tvar, já dělám běžně do dortové formy nebo do misek po jedné porci.

    superkarma: 0 03.06.2005, 13:18:55
  30. avatar
    [76] Lilinka [*]

    dadamac: A to ja bych vam pomohla!

    superkarma: 0 03.06.2005, 13:07:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme