Vaření

Tiramisu cupcaky

tiramisu cupacaky

Oblíbený italský dezert zná snad každý. Našlehané mascarpone, silná káva a kvalitní kakao. Dnes si můžete vyzkoušet tiramisu ve formě cupcaku. Je hezké, praktické a moc dobré!

Jsou dny, kdy vám jde všechno od ruky. Dny, kdy na co sáhnete, to se podaří. V těchto dnech vznikají v mé kuchyni opravdové skvosty! Jako tyhle tiramisu dortíčky. Ochutnáte a neodoláte.

Nápad a chuť na tiramisu v malém dortíčku ve mě klíčil dlouho. Pořád nějak nebyla příležitost vyzkoušet si tuto kombinaci, až teď.

Suroviny

TĚSTO

  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 130 g změklého másla
  • 2/3 hrnku cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

KÁVOVÁ SMĚS NA POLITÍ

  • 4 lžíce velice silné a dobré kávy
  • 1 – 2 lžíce likéru Amaretto 
  • 2 lžíce cukru krupice

KRÉM

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 sáčku ztužovače do šlehačky
  • cukr podle chuti
  • 1 lžíce silné kávy

NA POSYPÁNÍ

  • kvalitní holandské kakao

Postup

Pečení cupcakes začíná u výběru toho správného a nejkrásnějšího papírového košíčku. Mám vybráno a jdu na to!

Výhodou tohoto receptu je, že všechny suroviny na těsto dáme do robota a prošleháme. Kdo si chce pohrát, smíchá sypké suroviny (mouku, prášek do pečiva a cukr) a vyšlehá máslo, vejce a vanilkový extrakt. Obě části pak smísíme. Ale je to opravdu zbytečný krok navíc. Jen mouku promíchejte s práškem do pečiva a šup s tím do robota.

Mezitím, co mísíme těsto, předehřejeme si troubu na 180 °C, mřížku umístíme doprostřed.

Krásně prošlehané těsto nalijeme do košíčků, asi do 3/4 výšky. Šup s plechem do trouby. U klasické velikosti košíčků vám vyjde tato dávka na 12 kousků. Těsto je vcelku dost hutné, takže papírové košíčky používejte vložené do plechové nebo silikonové formy.

Na upečení potřebujeme přesně dvacet minut. Jste-li nejistí, použijte klasický test se zapíchnutím špejle do těsta. Musí vyjít ven čistá, případně s několika drobty upečeného moučníku.

Za dvacet minut si stihnete připravit jak kávovou směs na polití upečených cupcaků, tak krém z mascarpone.

Uvaříme si silnou kávu, kterou osladíme a přilijeme do ní Amaretto. Kdo má chuť alkoholu v tiramisu rád, přidá dvě lžíce. Kdo méně, stačí jedna. Necháme vychladnout.

Smetanu ke šlehání smícháme se ztužovačem. Důkladně rozmícháme, aby nám nezůstaly hrudky. Ušleháme šlehačem. Poté přidáme mascarpone, lžíci uvařeného a vychlazené kafe a podle chuti cukru. Ještě lehce prošleháme, ale už ne moc, aby se nám šlehačka ani mascarpone nesrazily. Dáme na chvíli vychladit do lednice.

Košíčky jsou upečeny, takže je vyndáme z trouby a ihned na několika místech propícháme špejlí. Tohle děláme proto, aby nám kávová směs pronikla do celého košíčku. Teď můžeme začít polévat připravenou kávou s Amarettem. Poléváme lžičkou, po celém povrchu košíčku.

Vychlazený krém si dáme do zdobícího sáčku a nazdobíme kávové základní košíčky. Posypeme kvalitním holandským kakaem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Mascarpone je výborný základ pro dokonalé dezerty...

grilovaný ananas

tartaletky s limetou

nepečený dortík

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
26.09.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [6] babos [*]

    Sml67vyzkouším

    superkarma: 0 26.09.2016, 15:03:41
  2. [5] Andreadornova [*]

    Vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 26.09.2016, 12:20:44
  3. avatar
    [4] sanvean [*]

    Dobrý nápad, pochutnala bych si. Na muffinech a cupcakes mě trochu štve, že všechny ty krásné košíčky po upečení kvůli tuku a vlhkosti částečně zprůsvitní a ztrácí se tak dekor, obzvlášť v případě kakaových. A když dám dva, ten svrchní odstává.

    Jinak padlo mi oko na tu krásnou plechovku Ladurée! To se podívám, jestli je u nás k dostání, dobré kakao miluju.

    superkarma: 0 26.09.2016, 09:32:18
  4. [3] nea [*]

    hned bych si dala

    superkarma: 0 26.09.2016, 09:07:45
  5. [2] bobani [*]

    gerda — #1 gerdo , dík za tip. za dlouhých sychravých dnů vyzkouším !

    superkarma: 0 26.09.2016, 09:05:30
  6. avatar
    [1] gerda [*]

    Kávové věci mám rádaSml20. Na nějaké košíčky bych ale asi neměla trpělivost. Recept se mi zdá moc dobrý, až teda na tu pracnost. Já bych ve své lenosti těsto natáhla na plech, po upečení nandala ostatní a nadělala řezy. Mám podobné oblíbené řezy z kávového těsta - jednoduché a taky opravdu dobré.

    1 (0.3l) hrnek polohrubé mouky smíchaný s 1 práškem do pečiva, do toho 1/2 hrnku třtinového cukru (objevila jsem Ameriku, že je opravdu lepší než bílý, neb obsahuje navíc melasu, tudíž beru zpět své pomlouvačné řečiSml54), špetinku soli, 1 vrchovatou lžíci kakaa, 1 vrchovatou lžíci instantní kávy typu Nescafé - tady opravdu nenahrazovat nějakou meltouSml30, 1/2 hrnku oleje, mléko na rozředění do kašovité konzistence - necelý 1 hrnek toho mléka - a nakonec 2 celá vajíčka. Toto všecko dobře vařečkou rozmíchat, natřít na plech s pečícím papírem a upéct. Po vychladnutí nahoru namazat pikantní džem, na to nandat 3 husté kvalitní zakysané smetany (už bez cukru). Nahoru nastrouhat čokoládu. Pak krájet na řezy. Sachr dort nedělávám, ale myslím, že je to docela srovnatelné.Sml30

    1. na komentář reaguje bobani — #2
    superkarma: 0 26.09.2016, 05:19:52

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme