Vaření

Tipy na Valentýnské dezerty od Mlékárny Valašské Meziříčí

Pro zamilované páry, ale nejen pro ně, Mlékárna Valašské Meziříčí připravila tipy na dezerty, které se k valentýnským oslavám mohou hodit.

Svátek svatého Valentýna  - Valentýn se slaví v anglosaských zemích každoročně 14. února jako svátek lásky a náklonnosti mezi partnery. V tento den si partneři posílají dárky s tématikou srdce jako symbolu lásky. Tento svátek je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne byly do „urny lásky“ vloženy lístečky se jmény dívek. Každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce.

Valmez

Legenda také říká, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Claudius II., vládce Říma, zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje. Valentýn vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry. Byl zatčen a později popraven 14. února. Svátek Luprecalia splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který je nyní 14. února slaven.

„Výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí mají své uplatnění ve studené i teplé kuchyni, proto jsme pro naše zákazníky připravili tipy na dezerty ke Svatému Valentýnu, za použití právě jich,“ říká Zdeněk Bukovjan, Sales&Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Mezi běžně používané výrobky v kuchyni patří především Kysaná smetana z Valašska a Smetanový jogurt z Valašska. Tyto výrobky patří ke stálicím našeho sortimentu,“ dodává Zdeněk Bukovjan.

Valentýnský cheesecake

Valmez

Použité suroviny:

Na korpus:

  • 250g suchých keksů typu bebe
  • 120g másla

Na náplň:

  • 600 g krémového sýru typu Lučina, Philadelpia
  • 200 ml Kysané smetany z Valašska
  • 3 ks vejce
  • 250 g cukru moučka
  • 1,5 lžičky citrónové šťávy
  • 1,5 lžičky vanilkové esence
  • 1ks žloutek
  • Na potření
  • 250ml Kysané smetany
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce citrónové šťávy

Postup přípravy

Základem každého cheescaku jsou sušenky. Ty si nejprve rozdrtíme v mikrotenovém sáčku válečkem nebo v mixeru. Poté si rozpustíme máslo a smícháme ho s rozdrcenými sušenkami. Formu na dort vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Na dno formy vtlačíme sušenky s máslem, co nejvíce to jde.

Formu si utěsníme alobalem. Smetanový sýr utřeme do hladka s cukrem, Kysanou smetanou z Valašska, citrónovou šťávou a vanilkovou esencí. Nakonec zamícháme po jednom vejci a samostatný žloutek až nám vznikne docela řídký krém. Do formy s drtí opatrně nalijeme krém a necháme ho pár minut odpočinout. Troubu si předehřejeme na 160 °C a na střední mřížku umístíme nádobu s horkou vodou, do které ponoříme formu obalenou alobalem tak, aby voda sahala asi do poloviny výšky formy. Pečeme cca 30 minut, pak necháme dort vychladnout v otevřené troubě. Dáme ještě na 8hodin do lednice. Před podáváním potřeme dort s Kysanou smetanou z Valašska, kterou jsme si smíchali s cukrem a citrónovou šťávou.

Valmez

Palačinkový dort

Použité suroviny:

  • 2 ks vejce
  • 0,5 l Čerstvého mléka z Valašska (lze použít i jiné)
  • 350 g hladké mouky
  • špetka soli

Postup přípravy:

Smícháme všechny suroviny. Těsto by mělo mít tekutější  konzistenci, ale ne úplně vodovou. Pokud máte moc husté, přidejte mléko. Pokud naopak řídké, přisypte mouku. Palačinky opékejte na pánvi, záleží jen na Vás, jakou velikost zvolíte.

Palačinky skládejte na sebe a promazávejte například marmeládou, Smetanovým jogurtem z Valašska, čokoládou, oslazeným tvarohem. Vrch dortu posypte ovocem, v tomto období klidně použijte mražené, které si ohřejte v hrnci.

Valmez

______________________________________________________________________________________

Privatizací Beskydských mlékáren v roce 1992 vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí. Současný výrobní program tvoří tyto výrobky: smetanové jogurty, polotučné ovocné jogurty, nízkotučné ovocné jogurty, kysané výrobky, BIO jogurty a čerstvé tekuté výrobky. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků České republiky. Zákazníci si je oblíbili především pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chuť. Prvotřídní kvalita výrobků je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění. Za těmito úspěchy stojí především zaměstnanci společnosti, kteří ke kvalitě výrobků přispívají svým nadšením a obětavostí. Její výrobky jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen. Co se týče exportních aktivit, mlékárna se soustředí na slovenské trhy. Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz.

   
04.02.2016 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [7] Kašparka [*]

    To je tipSml67

    superkarma: 0 05.02.2016, 10:12:08
  2. avatar
    [6] Babca.p [*]

    Tak ten palačinkový dort je bomba, dostala jsem na něj chuť

    superkarma: 0 04.02.2016, 21:31:15
  3. [5] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 04.02.2016, 12:42:03
  4. avatar
    [4] AmeA [*]

    Palačinkový dort dělávám s tvarohem a do formy zaliji oslazenými rozšlehanými vajíčky a to je labůůůžo Sml59

    superkarma: 0 04.02.2016, 12:06:50
  5. [3] Ferdicek [*]

    To se bude hodit.

    superkarma: 0 04.02.2016, 11:46:38
  6. [2] bouzina [*]

    Dcera dela palacinkovy dort ale dava tam tvaroh

    superkarma: 0 04.02.2016, 11:24:05
  7. [1] Wercik.W [*]

    Sml67

    superkarma: 0 04.02.2016, 08:11:11

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme