Vaření

Tipy na silvestrovské občerstvení

jednohubka

Máme pro vás další nápady na chutné a originální silvestrovské pochoutky. Když se vám osvědčí, tak i během roku s nimi uděláte parádu na každé oslavě. Každý z receptů je snadný a jeho příprava vám nezabere příliš mnoho času.

Inspiraci jsem čerpala z vlastních vyzkoušených receptů a také z vševědoucího chytrého internetu. Stačí totiž chvíli projíždět můj oblíbený Pinterest.com a nevíte co připravit dříve.

bruschetta

Bruschetta je nápad z Itálie, který jsme si na dovolené úplně zamilovali. Připravit ji můžete kdykoliv po celý rok, výborná je třeba v létě z čerstvých rajčat. A na Silvestra se vám určitě bude také hodit. V základní verzi na bruschettu patří rajčata, olivový olej, bazalka, česnek, sůl a pepř. Jako u všech italských jídel je na prvním místě kvalita a čerstvost surovin, ne jejich zbytečně velké množství.

V zimě u nás bohužel čerstvá, voňavá rajčata neseženete. Ty patří k létu. Proto máme na zimní bruschetty rádi směs listových salátů, sušená rajčata v oleji, dokřupava opečenou slaninu.

crostini

Česky jednohubky, italsky crostini. Nevím proč, ale italský název se mi líbí více. Vy klidně zůstaňte u jednohubek. Výsledek je stejný. Malé plátky bagety - bílé nebo celozrnné, kupované nebo domácí - na tom nesejde. Pečivo můžete, ale nemusíte opéct. Na připravené pečivo mázněte trochu pomazánky, pomazánkového másla nebo měkkého sýra.

Dále dozdobte a dolaďte podle svých chutí. Samozřejmě vždycky tak, aby spolu jednotlivé kousky chuťově ladily. Kombinací je nekonečně mnoho. Doporučuji připravit si domácí pomazánky. Inspirací najdete hodně jak na našem magazínu, tak určitě ve svých domácích kuchařkách.

  • česneková pomazánka + šunka + sýr typu brie
  • prosciutto + jemná sýrová pomazánka + lístky polníčku
  • kozí sýr + uzený losos + snítka kopru
  • pomazánka z pečených paprik + kozí sýr
  • paštika z jater + brusinky
  • foie gras + karamelizované plátky hrušek nebo jablek
  • avokádová pěna + losos
  • slané máslo + tenké plátky ředkviček + pár kapek rozpuštěnéh omásla
  • mozzarella + cherry rajčata + lístek bazalky

caprese

Perfektní nápad, který si vaši hosté zamilují, je mini caprese, ve formě jednohubek. No, možná dvojhubek :-) Jak budete chtít a jak si jídlo připravíte. Stačí si připravit jen mini jehly nebo párátká. Na každé nabodnout rozpůlené cherry rajče, půl kuličky minimozzarelly. Do olivového oleje dejte nasekanou bazalku, lehce osolte a opepřete a touto směsí polijte připravené caprese jehly. Nechejte chvíli marinovat, můžete i několikrát obrátit.

marinované olivy

Poslední tip je na marinované olivy, které jsem našla právě přes Pinterest.com. Pochází ze stránek Tammilee Tips.com. Pro milovníky oliv bude bezkonkurenčně nejlepší a pro nás, co chystáme pohoštění, bude velice rychlý.

Marinované olivy

  • 2 plechovky velkých černých oliv bez pecek (1 plechovka cca 200 g)
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 1/4 hrnku nasekané čerstvé bazalky
  • 4 najemno nasekané stroužky česneku
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička růžového pepře, nadrceného
  • 1/2 lžičky soli

Suroviny na marinádu smíchejte v misce. Olivy vylijte do síta a nechejte okapat. Osušte v papírové utěrce.

Olivy i marinádu dejte do uzavíratelné misky a důkladně promíchejte. Nechejte před podáváním dvě hodiny v lednici.

Krásné silvestrovské oslavy přeje Elly.

Čtěte také

Uzený losos s avokádovým krémem
Nejlepší domácí bagety
Paštičky z listového těsta

 

 

 

 

 

   
29.12.2015 - Předkrmy - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [4] helmar [*]

    bobani — #3 Sml67 já jen celer, jablko, sůl, pepř, b. jogurt někdy trochu majolky - mňam! /i trochu křenu/

    sýrovo-česneková, ta je jasná kdykoliv ;)

    taky jen tvaroh s pažitkou nebo tvaroh s cibulkou a paprikou

    krabí tyčinky, pomazánkové máslo, grep vylouplý z "bílé blány", na jemno nakrájenou nebo nastrouhanou cibulku ..

    Tak všem krásný Silvestr a šťastné vykročení do nového roku!

    superkarma: 0 29.12.2015, 17:59:51
  2. [3] bobani [*]

    glady — #1 já dělám ze strouhaného celeru , sýr a tatarku Sml67

    1. na komentář reaguje helmar — #4
    superkarma: 0 29.12.2015, 09:56:09
  3. avatar
    [2] Hanula [*]

    Sml16výborný nápad - cukrovi zmizelo a tříposchoďový talíř je prázdný - dám tam jednohubky.....Sml67

    superkarma: 0 29.12.2015, 08:51:25
  4. avatar
    [1] glady [*]

    určitě výborné tipy.....určitě letos vyzkouším něco nového, nejen klasickou česnekovou pomazánku se sýrem a tatarkou Sml16

    1. na komentář reaguje bobani — #3
    superkarma: 0 29.12.2015, 08:45:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme