Vaření

Tipy do kuchyně

Říká se, že dobrá rada je nad zlato. A v kuchyni to platí dvojnásob.
A tak přináším pár rad, které vám mohou být užitečné.

Používání tuků při přípravě pokrmů
Na trhu je spousta tuků, avšak každý se hodí na něco jiného. Tuky se používají při vaření, smažení, pečení,… Jaké tuky se však hodí na různé druhy vaření?

Krátkodobé smažení – oleje ( Lukana, Ceresol, Vegetol,…), sádlo, tuky ztužené ( Lukana, Omega,
                                           Ceres,…)
Delší smažení a pečení – oleje, sádlo, ztužené tuky
Jíšky do polévek – sádlo, máslo (i rostlinné )
Opékání – sádlo, olej
Dušená masa a zeleniny – máslo ( i rostlinné ), sádlo, olej
Kynutá těsta – máslo, rostlinné tuky ( Perla, Hera, Stella,…)
Křehká těsta – máslo, rostlinné tuky
Listová těsta – máslo, rostlinné tuky
Pomazánky, krémy, náplně – máslo, rostlinné tuky
Maštění hotových pokrmů – máslo, rostlinné tuky, sádlo

Vaření
Bez hrnců by se nám asi těžko vařilo. Je však hrnec a hrnec. Klasický hrnec je sice fajn, ale tlakový hrnec je ještě lepší.

Tlakový hrnec
V mnoha domácnostech se bez něho neobejdou. Je to skvělá věc. Pokrmy jsou v něm uvařeny o mnoho dříve, než v klasickém hrnci.

Doba varu jednotlivých potravin
Luštěniny 20-40 minut
Ryby 3-10 minut
Zelenina 2-6 minut

Maso
Drůbeží 30-35 minut
Hovězí 40-45 minut
Jehněčí 20-25
Telecí 30-35 minut

Uvedené časy jsou pouze orientační. Přesná doba vaření závisí na typu sporáku, druhu a kvalitě potravin.

I bez váhy a odměrky se dá vařit
Nemáte zrovna po ruce váhu a potřebujete vařit? Nezoufejte. Tato tabulka vám pomůže uvařit i bez váhy.

                                    Kávová lžička ( zarovnaná )          Polévková lžíce ( zarovnaná )

Tekutina ( voda )                                     3 ml                                         12 ml

Prášek do pečiva                                    3 g                                           10 g

Mouka ( hladká, hrubá, polohrubá )           3 g                                           10 g

Cukr moučka                                          3 g                                           10 g

Cukr krupice                                           5 g                                           15 g

Sůl                                                         2 g                                            6 g

Kakao                                                    2 g                                             6 g

Mleté ořechy                                           2 g                                             5 g

Med                                                        6 g                                           18 g

Olej                                                        4 g                                            12 g

Máslo ( jiné tuky )                                    5 g                                            14 g

Tyto tipy by vám měly usnadnit práci při vaření a pokud si návod přilepíte někam do kuchyně, budete ho mít po ruce pokaždé, když budete vařit.  

 

           
   
15.11.2004 - Sezona - autor: Jitka Vokurková

Komentáře:

  1. avatar
    [7] terezalah [*]

    Sml67

    superkarma: 0 16.06.2013, 22:37:14
  2. [6] jithule [*]

    dobré rady

    superkarma: 0 24.12.2012, 22:18:39
  3. avatar
    [5] ivory [*]

    dobrá pomůcka...ale závislá na velikosti lžíce Sml30

    superkarma: 0 14.11.2012, 12:40:48
  4. avatar
    [4] hubajda [*]

    papinak nechci Sml23Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 07.11.2012, 23:20:25
  5. avatar
    [3] Gabi [*]

    Měřit na lžičky a na lžíce, lze opravdu jen orientačně, mám doma cca tři typy lžic a šest typů lžiček a jejich objemy se výrazně liší.

    superkarma: 0 15.11.2004, 13:06:43
  6. avatar
    [1] gerda [*]

    ad tuky do kynutého těsta: velmi dobře se hodí i sádlo, a to dokonce a především sádlo slepičí - to pro ty, kdo někdy dostanou domácí drůbež, která má uvnitř spoustu sádla. Stačí rozpustit jako obyčejné škvarky a ten tuk použít třeba do těsta na buchty. Je pak nádherně žluťoučké a nadýchané. Kyprosti prospěje i to, když při zadělávání do těsta k jinému tuku dáte i pár lžic oleje.

    superkarma: 0 15.11.2004, 11:45:30

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme