Vaření

Tipy a triky a vánoční pečení od Lindy Vláskové

Linda Vlásková je dáma, která stojí za sladkými delikatesami Pizzy Coloseum. S Lindou jsme se podívali na téma pro někoho možná otřepaná, ale nutná základní pravidla pečení. Jak mít co nejkřehčí rohlíčky a co s lineckým těstem, které se lepí? Možná banální otázka, ale řada z vás jistě ocení několik rad od mistryně oboru.

Pro síť Pizzerie Coloseum je již čtyři roky šéf cukrářkou stále ji baví sledovat rozdílnost chutí u Čechů a cizinců. Zatímco cizinci miluji makronky a cheese cake, čeští zákazníci téměř vždy sáhnou po čoko dortu, jahodách s mascarpone nebo tiramisu.

Linda Vlasáková

S Lindou jsme se podívali na téma pro někoho možná otřepaná, ale nutná základní pravidla pečení. Jak mít co nejkřehčí rohlíčky a co dělat, aby linecké těsto nelepilo? Možná banální otázka, ale řada z vás jistě ocení několik rad od mistryně oboru.

  • Aby vaše vanilkové rohlíčky zůstaly vždy čerstvé, nedávejte do nich vejce; pokud je to pro vás nepředstavitelné, použijte maximálně jedno
  • Vánoční cukroví nepečte na pečicím papíru, ale pomažte plech tukem na pečení
  • Lepí se vám linecké těsto? Hlavně nepřidávejte stále mouku, pak máte dočista jiné těsto. V případě, že se vám těsto lepí, dejte ho na chvíli do lednice a vychlaďte
  • Cukroví vždy zabalte do papíru a ideálně papírové krabice, ponechejte ho v suchu a chladu a bude dlouho vynikající
  • Jste začátečník v pečení? Trénujte na bábovkách a jednoduchých buchtách. Pamatujte, že ta nejlepší cukrářská díla jsou nejsložitější
  • U kynuté vánočky jedna velmi speciální rada – nechte ji až 4x nakynout a bude delikatesní (cyklus hnětat, kynout zopakujte vždy po jedné hodině a výsledek bude k nezaplacení)
  • Chystáte se na čoko polevu? Bohatě vám postačí čokoláda na vaření, více procentní čokolády nejsou na vaření nutné. Na 100g čokolády dejte 30g 100% tuku a úplně čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. S tukem je lesklá a hodí se i na cukroví. Pozor – čokoládu nikdy neředit vodou! 
  • Došel vám cukr krupice? Z 90% jej lze nahradit moučkou. Ale např. při šlehání piškotových těst ho zaměnit nelze.  A naopak -moučku nemůžete nahradit krupicí.
  • Když nebudete mít dostatečně nakynuté těsto, bude vám při pečení praskat, stejně tak i příliš vysoká teplota pečení zapříčiní prasknutí

vánočka

VÁNOČNÍ TIPY NY PEČENÍ OD LINDY VLÁSKOVÉ

Vánočka

1 kg hladké mouky

250 g másla – hodně změklé

250 g cukr krupice

4 žloutky

500 ml mléka

60 g droždí

vanilkový cukr

Do vlažného mléka dáme droždí, trochu cukru a trochu mouky a uděláme kvásek- necháme vykynout. Smícháme všechny suroviny+ kvásek a důkladně promícháme, vymícháme v hladké těsto. Necháme vykynout, pak promícháme a necháme opět vykynout, opakujeme to ještě 2x pak uděláme vánočku a necháme vykynout. Pomašlujeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme na 160°C cca 45-60minut.

Vanilkové rohlíčky

440 g hladká mouka

280 g másla

140 g mletých ořechů (nejlépe 80g lískových a 60g vlašských)

140 g cukr moučka

1 vanilkový cukr

Máslo + cukr + vanilkový cukr důkladně promícháme, přidáme ořechy a nakonec vmícháme mouku. Propracujeme v hladké těsto a necháme v lednici odpočinout cca 1hodinu.

Rada: pokud by se těsto příliš drobilo, přidáme trochu másla

Košíčky Isidor

Těsto:

400g hladké mouky

200g cukr moučka

1vejce

140 g mletých vlašských ořechů

2 lžíce kakaa

250 g másla

Trošku skořice a hřebíčku

Máslo + cukr důkladně promícháme + přidáme vejce, ořechy, kakao, skořici, hřebíček a nakonec vmícháme mouku. Propracujeme v hladké těsto a necháme v lednici odpočinout cca 1hodinu. Těsto vymačkáme do formiček na košíčky a upečeme na 180°C  cca 10-15minut. Upečené a vychladlé košíčky vyklopíme a pomažeme rybízovou marmeládou.

Ořechová náplň

300 g mletých vlašských ořechů

100 g cukr moučka

1 vanilkový cukr

1 dcl rumu

Všechno důkladně promícháme a hmotou plníme upečené a marmeládou pomazané košíčky (do každého košíčku dáme cca 1 kávovou lžičku)

Čokoládový krém

3 vejce

150 g cukr krupice

1 vanilkový cukr

300 g másla

2 lžíce kakaa

Vejce + cukr + vanilkový cukr se na vodní lázni vyšlehá do husté pěny, po vyšlehání sundáme z vodní lázně a šleháme do chladna. Do vychladlé vaječné hmoty zašleháme změklé máslo a kakao. Hotový krém stříkáme cukrářským sáčkem s ozdobnou trubičkou na připravené košíčky a necháme zatuhnout…po zatuhnutí potahujeme v čokoládě a zdobíme oříškem.

Jsou sice trochu pracnější, ale stojí za to. :)

Vosí hnízda

Těsto:

180 g nastrouhaných dětských piškotů

120 g cukr moučka

60 g másla

30 g rozpuštěné čokolády

20 g kakaa

3 lžíce rumu

 mléko dle potřeby

Všechno důkladně promícháme v hladké těsto, necháme cca 1h vychladnout v lednici a uděláme vosí hnízda, naplníme krémem a postavíme na piškot.

Náplň:

80 g másla

50 g cukr moučka

3 lžíce rumu

2 lžíce salka

Máslo + cukr vyšleháme do pěny + přidáme salko a rum.

Brabanské dortíčky

Těsto:

300 g hladké mouky

100 g cukr moučka

1 žloutek

100 g mletých vlašských ořechů

200 g másla

Máslo + cukr důkladně promícháme + přidáme žloutek, ořechy a nakonec vmícháme mouku. Propracujeme v hladké těsto a necháme v lednici odpočinout cca 1hodinu.

Těsto rozválíme na cca 3mm a vykrájíme požadovaný tvar (hvězdička, kolečko) dáme na vymazaný plech a pečeme na 180°C cca 8-10 minut. Upečená kolečka necháme vychladit a slepíme jednu vrstvu marmeládou a druhou krémem (skládá se tedy ze 3 koleček) a necháme zatuhnout, z půlky namočíme v čokoládě.

Krém:

150 g másla

150 g cukr moučka

rum

Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a dochutíme rumem.

Zdroj: tisková zpráva

   
09.12.2014 - Gastronomie - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [5] Allma [*]

    gerda — #2 nějak se jim ztratilo písmenkoSml30 znám jednu, co nemá na klávesnici Y Sml30 to je potom čteníSml24

    superkarma: 0 09.12.2014, 23:14:27
  2. [4] janavys [*]

    Perfektní recepty Sml67

    superkarma: 0 09.12.2014, 21:25:00
  3. avatar
    [3] datura [*]

    Vánočku dělám s kypřícím práškem a tvarohovou, ta je hotová hned a není suchá, s kynutou bych se nepatlala Sml16 jo a sůl v ní taky nechybí.

    superkarma: 0 09.12.2014, 07:18:42
  4. avatar
    [2] gerda [*]

    šmarjá, já snad přestanu číst - jaké Brabanské dortíčky?? Snad Brabantské.Sml15

    1. na komentář reaguje Allma — #5
    superkarma: 1 09.12.2014, 06:37:33
  5. avatar
    [1] gerda [*]

    A v receptu na vánočku opravdu není sůl? Do kynutého těsta z kila mouky přece patří aspoň dvě čajové lžičky, jinak tomu bude pořád "něco chybět".Sml58

    superkarma: 0 09.12.2014, 06:36:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme