Domácnost

Tip: Vitrážové perníčky

Vyzkoušeli jsme výrobu vitrážových perníčků. Možná nevíte, ale třeba tušíte, o co se jedná - chcete-li mít krásné vánoční cukroví plné barev, zkuste také tento zajímavý nápad! Nebojte, „sklo“ uvnitř je jedlé a rozhodně se o něj vy ani vaše děti nepořežete...

pernicky

„Není to můj originální recept, objevila jsem ho někde na internetu,“ řekla mi kamarádka Katka, když jsme se poprvé bavili o vitrážových perníčcích. „To se koupí Bonpari, rozdrtí se v hmoždíři a potom se sypou do vykrojených perníčků.“

Nebyl bych to duše zvídavá, kdybych výrobu vitrážových perníčků nevyzkoušel. Nakoupil jsem Bonpari různých barev a vrhl se do dobrodružství.

Jak vyrobit vitrážové perníčky

Bonpari jsem si rozdrtil v hmoždíři, ale můžete je drtit třeba v pytlíku válečkem. Nedrťte je na úplný prach a nenechávejte je v příliš vlhkém prostředí - docela rychle se na sebe lepí.

perníčky

Perníkové těsto jsem měl již připravené. U perníčků platí, co rodina, to jiný recept. Vitrážové perníčky můžete dělat z libovolného perníkového těsta.

Vyválel jsem těsto a vykrájel perníčky tak, jak jsem chtěl (ano, důležité jsou dírky pro vitráž).

Pozor! Perníčky klaďte na plech s pečicím papírem, jinak z něj neporušené vitráže nedostanete. Po nakladení perníčků na plech, nasypte do dírek podrcené Bonpari - množství musí být tak akorát, aby vitráž nevytékala, ale zároveň, aby jí bylo v dírce dostatek - řídit se můžete následující fotkou...

perníčky

Takto připravený plech šoupnete do trouby vyhřáté na 160 °C. Jak níže uvidíte, ve velkých dírkách se dají udělat i různobarevné vitráže. Po vyndání plechu ale nastává nejtěžší úkol - sundat perníčky z pečicího papíru tak, aby se vitráž nepoškodila. To není vůbec triviální a chce to docela zručné prstíky; nechte perníčky trochu vychladnout a ve správnou chvíli je opatrně odlepujte.

perníčky

Dobrá rada: Vajíčkem pomažte perníčky těsně po dopečení, kdybyste je namazali před pečením, vytvoří se na povrchu nehezké mapy. Teplo z čerstvě vytažených perníčků z trouby stačí na likvidaci všech možných salmonel a jiných nepěkností.

Tip: Aby perník změkl do Vánoc

Asi byste řekla, že na pečení perníčků je již pozdě. Není! Chcete-li, aby vám perník změkl během několika dnů, uzavřete ho (bez přístupu vzduchu) do nádoby s krajícem chleba a rozkrojeným jablíčkem. U vitrážových perníčků ale musíte vychytat umístění, aby se rozměklá vitráž nepřilepila k podložce.

   
20.12.2010 - Dům a byt - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [10] manki [*]

    Docela se mi tyto perníčky líbí a je to změna i pro děti, vypadají pěkně. Peču každý rok to nejoblíbenější cukroví a vždycky přidám něco nového. V jednom časopise byl i recept na vitrážové perníčky, ale místo tvrdých bonpari se tam dával kousek želatinového bonbonu, myslím, že je to jednodušší než drtit tvrdé bonbony a efekt je stejný.

    superkarma: 0 01.12.2014, 13:08:08
  2. avatar
    [9] El Greco [*]

    sedesatka — #7 Neboj, je to jen tenoučká sladká vrstvička, která je křehoučká, ale opravdu neřeže...

    superkarma: 0 20.12.2010, 16:58:06
  3. avatar
    [8] SNÍŽEK [*]

    vypadají hezky.Sml59

    superkarma: 0 20.12.2010, 13:40:12
  4. avatar
    [7] sedesatka [*]

    Jsou krásné,ale nebud to křupat v zubech opravdu jako sklo ?Sml15

    1. na komentář reaguje El Greco — #9
    superkarma: 0 20.12.2010, 13:25:35
  5. [6] orangutan [*]

    moc pěkné a leskléSml67

    superkarma: 0 20.12.2010, 12:54:29
  6. avatar
    [5] řeřicha [*]

    vypadá to pěkně Sml67

    superkarma: 0 20.12.2010, 10:31:38
  7. avatar
    [4] El Greco [*]

    Jéé ty jsou krásné - ochutnala jsem je loni na jedné oslavě a moc mi chutnaly - voňavé perníčky a k tomu sladká a křupavá vrstvička z bonparů. Mňam. Teď, když mám recept, zkusím je upéct rodině...Sml16

    superkarma: 0 20.12.2010, 09:04:00
  8. [3] Rikina [*]

    Juana — #1 Sml22 Jo, na dekoraci možná, kdyby nevyšly moc tlusté. Sml80 na jídlo nebrat.

    superkarma: 0 20.12.2010, 01:28:09
  9. avatar
    [2] Eva_CZ [*]

    Je to hezky, ale nepecu, cukr nezeru.Sml23

    superkarma: 0 20.12.2010, 01:14:33
  10. avatar
    [1] Juana [*]

    Vypadá to zajímavě, ale jíst bych to nechtěla. Možná jako ozdoby, to by šlo.

    1. na komentář reaguje Rikina — #3
    superkarma: 0 20.12.2010, 01:04:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme