Novinky

Tip pro rodiče: Jak naservírovat dětem rybu, aby jim chutnala

Mnoho dětí v Česku stále nemá ve svém jídelníčku zařazené ryby. I přesto, že podle odborníků tuky mořských ryb obsahují mastné kyseliny, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Jaké jsou tedy důvody? Ryba podle některých dětem nevoní a nebaví je vybírat drobné kosti.

V následujících odstavcích vám představíme, kdy začít rybu dětem podávat či třeba jak rybu připravit, aby si na ní děti pochutnaly. A na závěr vám přinášíme tip na chutný recept, který není náročný na přípravu.

Kdy dětem začít rybu servírovat

Podle odborníků by měly děti začít jíst mořské ryby nejpozději v půl roce života. Včasné zavedení rybích pokrmů totiž snižuje riziko alergie i na ostatní potraviny. Pokud děti poprvé ochutnají ryby příliš pozdě, podle odborníků na výživu je pak mnohdy odmítají i v dospělosti. Přitom ryby jsou důležitou částí stravy i v období těhotenství. Jejich maso je zdrojem omega-3 esenciálních mastných kyselin, a ty jsou podstatné pro správný růst a vývoj dětí již od početí. Podle vědců z londýnské Imperial College existují studie, které potvrzují pozitivní účinky rybího tuku i na dětský mozek.

ryby

Mořské nebo sladkovodní ryby? A jak často?

Jak mořské, tak sladkovodní ryby jsou bohaté na bílkoviny. Ty mořské však mají více nenasycených mastných kyselin. „Dětem i jejich rodičům doporučujeme jíst rybu dvakrát až třikrát týdně. Rybí maso totiž obsahuje prvky, které jsou pro děti i dospělé nepostradatelné. Jód a selen jsou důležité pro metabolismus hormonů štítné žlázy, vitaminy B6 a B12 zase pomáhají udržovat normální funkci nervů, imunitního systému či třeba krevního oběhu,“ objasnilMarek Sedlák z restaurace Nordsee. Podle něj je také nutné dbát na pestrou stravu, která musí být pravidelná. Právě s tím přitom mají Češi problém. Podle Zprávy o zdraví obyvatel ČR z roku 2014 například více než 30 % jedenáctiletých dětí nesnídá, patnáctiletých dokonce až 55 %.

Naservírovat rybu tak, aby dětem voněla

Existuje mnoho způsobů, jak lze ryby připravit. Jádrem celé přípravy však je, aby ryba byla čerstvá. Pozor si dejte zejména na mražené rybí produkty, u nichž se podle odborníků mohou vyskytovat látky zvýrazňující chuť, konzervanty či třeba škrob. Když už zvolíte tento typ, vždy pečlivě projděte složení na obalu a pak nechte maso přirozeně rozmrazit. Pokud dětem vadí kostičky, které jsou u ryby přirozenou součástí, lze jim zakoupit i plátky, které kosti nemají. Dalším stěžejním krokem je správná volba úpravy pokrmu. „Proces přípravy rybího pokrmu pro děti by měl být co nejpřirozenější. Optimální úpravou ryby je její dušení, při kterém se v masu zachová nejvíce požadovaných látek. Dobrou alternativou je pak také mírné grilování, které je dnes velmi populární a vyhledávané. Pro potlačení rybí vůně, která některým dětem nevyhovuje, je vhodné zvolit bylinky či zeleninu. Chuťově pak lze ryby doladit marinováním,“ doporučil Marek Sedlák. K marinování lze použít citrónovou šťávu či ocet a jemně rozsekané bylinky, například zelenou petržel, kopr nebo pažitku. Marinujte asi hodinu před samotnou přípravou ryby. Při servírování na talíř je pak vhodné si s pokrmem trošku pohrát. Zeleninu lze například dětem vykrájet do tvarů kytiček či srdíček, z plátku ryby pak můžete jednoduchým ořezem vytvořit třeba auto.

Recept do vaší kuchařky – Dušená ryba se smetanou a houbami

Upravenou rybu osolíme a pokapeme citrónem. Rozehřejeme na pánvi máslo, asi dvě lžíce. Vložíme rybu a přikryjeme. Poté dusíme pět minut. Dušené ryby udržíme v teplotě. Na pánev vložíme na drobno nakrájenou cibuli, houby a petrželovou nať. Můžeme dochutit kořením, poté dusíme do měkka. Na závěr přilijeme zakysanou smetanou a převaříme. Dušenou rybu na talíři polijeme smetanovou omáčkou.

O Nordsee

Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.

Zdroj: Tisková zpráva

   
09.09.2014 - Redakční novinky - autor: Hana Novotná

Komentáře:

  1. [11] Rikina [*]

    To dítě na fotce má lososa! Sml20 To by mě přemlouvat nemuseli, lososa můžu vždy a všude. Tuňáka taky. Uzená makrela, taky dobrý, a úhoř, no to ani nemluvím. Pstruha, no, k tomu mám výhrady, nebyl by špatnej, ale už je nutno se zabývat kostmi, a u kapra teprve. To jediné mi na rybách vadí, ty přehršle malých a zákeřných kostiček, co je nutno vybírat. Piplačka. Sml15

    superkarma: 0 09.09.2014, 17:02:11
  2. [10] MaVy [*]

    celá rodina ryby milujem, syn je jí v pohodě od malinka, akorát kapra nemusíme a pangrease toho jako jediného nejíme vůbec, krom toho mi hrozně chutnají raci, ty v čr ale neseženuSml15

    superkarma: 0 09.09.2014, 16:48:21
  3. avatar
    [9] gerda [*]

    Ryby mi prostě smrdí. Navíc mají kosti. Navíc jsou drahé. Když si dám pozitiva na jednu stranu a na druhou to, co mi vadí, tak ta druhá strana velice převažuje. U mě je to reakce na rybí tuk, který jsem v předškolním věku musela polykat ze lžíce. Větší hnus jsem nezažila. Možná tak leda tuňáka...to už mám lepší koupit si Omegu.

    superkarma: 0 09.09.2014, 15:54:24
  4. [8] anina4 [*]

    ToraToraTora — #6 u nás je taky oblíbená

    superkarma: 0 09.09.2014, 15:35:44
  5. avatar
    [7] kareta [*]

    U nás se ryba jí min. 1x týdně, všem chutná. V jakékoliv úpravě. na páře, dušená, pečená, grilovaná, v sushi, v pomazánce...kromě smaženýho kapra nebo pangase.

    superkarma: 0 09.09.2014, 15:01:19
  6. avatar
    [6] ToraToraTora [*]

    Uplně nejlepší je rybičková pomazánka z uzených makrel v konzervě. to jím lžičkou bez pečiva. Synové to milují.

    1. na komentář reaguje anina4 — #8
    superkarma: 0 09.09.2014, 14:17:42
  7. avatar
    [5] Hanula [*]

    Sml16ryby kdykoliv a kdekoliv - prostě je miluju.....Sml22

    superkarma: 0 09.09.2014, 13:05:05
  8. avatar
    [4] Pentlička [*]

    Dcera ryby miluje, syn je snáší a já je ráda nemám. Vadí mi ta rybí chuť, zvedá se mi po ní žaludek. Ale občas je jím, jsou zdravé, tak se zapřu. Ale nechutnají mi.

    superkarma: 0 09.09.2014, 12:55:09
  9. avatar
    [3] gerda [*]

    To je reklama na Nordsee?Sml58

    superkarma: 0 09.09.2014, 12:15:09
  10. avatar
    [2] ToraToraTora [*]

    Moje děti ryby mají rády. Dávám jim je odmala a nikdo nefrfňá.

    superkarma: 0 09.09.2014, 12:12:38
  11. avatar
    [1] glady [*]

    moje matka mi v dětství rybu nedávala ,protože sama ryby nejí (no, leda tak filety), a já dneska ryby miluju jak mořské tak naše...Sml58

    superkarma: 0 09.09.2014, 11:52:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme