Cestování

Tip na výlet

Chystáte se do Paříže?
Neberte s sebou žádné jídlo, stačí platební karta. Tou můžete platit skoro všude, sledujte nálepky na dveřích. O bezpečnost se nemusíte bát, číšník má přenosný terminál, se kterým přijde přímo ke stolu, takže svoji kartu nespustíte s očí.
Než vstoupíte, podívejte se na ceny jídelního lístku, podle vzhledu se totiž někdy nepozná cenová úroveň.
U menu je dobré se zeptat na plat de jour = denní specialita.
A další dobrá rada – podívejte se, kde opravdu sedí Francouzi, tam klidně zajděte také.

Bohužel, i v Paříži se rozmáhají restaurace fast food, ve čtvrti St. Michel jsou restaurace řecké, čínské, thajské, vietnamské, italské. Nově otevírané bary jsou většinou španělské tapas. Objevují se irské puby.
Počet autentických kaváren a bister neustále klesá.

Jediná z tradičních institucí přetrvává – brasserie, někdy překládaná jako pivnice. Otevírá v časných ranních hodinách – ke kávě si tu kromě obvyklých croissantů můžete dát i vajíčka na tvrdo. Pravý croissant se krásně drobí a nááádherně křupe.
Můžete si dát i quiche – slané koláče se smetanovo-vajíčkovou našlehanou náplní - Poireau (pórkový), Lorrain (se šunkou), Fromage (sýr) .
Nikdo tu nic nemodernizoval, neničil, dokonce i jídelní lístky se od roku 1900 příliš nezměnily.

K obědu si můžete dát legendární cibulačku zapečenou se sýrem a bílým chlebem.
Po obědě třeba tartelettes – ovocné košíčky s čerstvými jahodami či malinami a krémem.

Odpoledne se zastavíte na studené pivo – na výběr i z 20 značek, našli jsme i Budvar a Pilsen Urquell.
Pokud budete v Paříži v měsících, které obsahují písmeno – r, budete mít i čerstvé ústřice.
A do brasserie se můžete vrátit po divadle na druhou večeři.
Zavírá se až v časných ranních hodinách, chvilku se uklízí – a už tu jsou první zákazníci na snídani.
Nejedna brasserie se pyšní tím, že od války neměla ani den zavřeno.

Jak vlastně tato tradice vznikla?
Německá anexe Alsaska na konci francouzsko-pruské války v r. 1871 způsobila hromadný odchod Alsasanů do Paříže.
Mnozí otevřeli lidové restaurace s typickým jídlem – choucroute (klobásy s kyselým zelím) a foie gras (husí játra), munsterský sýr podávaný s vařeným bramborem obaleným v kmínu, s dary moře – ústřicemi, ráčky, kraby, mušlemi.
Většina brasserie je zařízená ve stylu secese z přelomu století, dnes je většina označená za historické památky.

Každá čtvrť má nějakou specialitku – La Coupole je na rue Montparnasse, Charlot na Place Pigale. ..
A pár řádků historie

Bofinger na Place de la Bastille 
– majitel přijel z Alsaska v r. 1864 a otevřel si maličkou restauraci v bývalém skladu uhlí. Prodával klobásy, zelí a točené pivo.
Dnes je to nádherná restaurace, skoro muzeum, se skleněnou kupolí v místech, kde se dříve pálilo uhlí.

Lipp na St. Germain
Zdi a stropy pokrývají zrcadla. Patři rodině Caze. Chodili sem intelektuálové i politici, během oběda se sestavovaly a rozpadaly vlády.

Balzar na rive gauche
= levém břehu Seiny, vedle Sorbonny.
Zařízení je ze 30. let. Rád se chodil třeba Yves St. Laurent.

U obchodního centra Les Halles, dříve slavné „břicho Paříže“, je
Au pied Cochon
= u prasečí nožky. Říká se, že z prasete Francouzi spotřebují i kvičení – zde je specialita tzv. Pokušení sv. Antonína – prasečí ocásky, uši, kopýtka a rypáky – odvahu na to jsem, pravda, neměla. Stejně jako na nadívané kohoutí hřebínky.

Poblíž nádraží Gare St. Lazare je Mollard s nádhernými freskami s venkovskými náměty ve stylu Alfonse Muchy.

Tak co, pojedete to ochutnat a poznat?  

        
   
30.01.2004 - Zahraničí - autor: Jitka Kubíková

Komentáře:

  1. avatar
    [30] kubikm [*]

    Lenra: pro mě existuje je naše rep. a potom Francie....deja vu...určitě jsem tam kdysi žila...nakoukni zítra...alespoň doufám

    superkarma: 0 01.02.2004, 19:06:33
  2. avatar
    [28] Jeremi [*]

    Lenra: V Anglii je zima a blbě tam vařej.

    superkarma: 0 01.02.2004, 17:06:30
  3. avatar
    [26] Jeremi [*]

    kubikm: My zas byli vloni v květnu v Albi v museu Toulouse-Lautreca. Taky doporučuju.

    superkarma: 0 01.02.2004, 12:00:45
  4. avatar
    [25] kubikm [*]

    Jeremi: asi v pondělí to vyjde
    není to z paříže, ale něco úžasného v dosahu RER + busu nebo autem
    a je tam i museum van Gogha...

    superkarma: 0 01.02.2004, 11:35:40
  5. avatar
    [24] Jeremi [*]

    kubikm: V postranní uličce. Bohužel vizitku jsem vyhodila v rámci předvánočního úklidu (pod heslem "tam trefím"). Lenra práskla, že chystáš něco o impresionistech. Už se nemůžu dočkat. Taky jsem schopná v museu d´Orsey strávit hodiny.

    superkarma: 0 01.02.2004, 10:35:02
  6. avatar
    [21] kubikm [*]

    Jeremi: na Place de Tertre? nebo v nějakých těch postranních uličkách?

    superkarma: 0 31.01.2004, 23:33:14
  7. avatar
    [20] Jeremi [*]

    kubikm: Safryš, já si nevzpomenu, jak se jmenuje. Ale určitě ji zas najdu - je to na rohu, mají tam klavír (a živého klavíristu) a blonďatou servírku, co vypadá jak čarodějnice.

    superkarma: 0 31.01.2004, 21:15:33
  8. avatar
    [19] kubikm [*]

    Jeremi: do které chodíš?

    superkarma: 0 31.01.2004, 21:02:22
  9. avatar
    [18] Jeremi [*]

    kubikm: Tyhle byly taky francouzské, oni už to loví z moře v průběhu celého roku. To původní pravidlo o tom, že ústřice se dají jíst jenom v měsících, které mají v názvu R bylo velmi rozumné opatření - otrava zkaženou ústřicí není nic moc (to máš salmonelu ani nemrkneš, jak se to jí syrové). Ale se současnými možnostmi chlazení... Není problém.

    Na Montmartre já si jezdím dávat cibulačku. Každé tři roky, do té samé kavárničky. Pořád je tam ta samá servírka.

    superkarma: 0 31.01.2004, 20:26:08
  10. avatar
    [17] kubikm [*]

    Jeremi: ti naši známí, ale říkají, že dávají přednost francouzským a ty se loví, nebo sbírají, či co se...v ty měsíce, tak proto jsem to tak napsala

    naposledy jsem je měla na Place de Tertre na Montmartru...super

    superkarma: 0 31.01.2004, 17:20:43
  11. avatar
    [16] Jeremi [*]

    kosmokosmo: My tam taky nikdy neměli problém s placením kreditkou. A stejně jako Kubik - koukáme na dveře a jdem tam, kde je berou (pokud zrovna nemáme hotovost). A koukáme dovnitř a jdem tam, kde sedí domorodci. Prázdný podnik není dobrá vizitka pro kuchaře.

    Capelucita: Je pravda, že při platbě kartou obchodník něco tratí na poplatcích bance, ale na druhou stranu si je většina obchodníků velmi dobře vědoma toho, že kdyby karty nebrali, tak u nich utratíš daleko míň. Karta svádí k rozhazovačnosti. Takže ty poplatky bance se jim bohatě vyplatí.

    Kubik - to ústřicové pravidlo už se taky opouští. Dneska není problém uchovat ústřice čerstvé a dobré i v nejparnějším létě, takže nějaké R sem, R tam... Měla jsem famózní ústřice v květnu v Paříži i v Toulouse a cpali se jimi v tu dobu i domorodci. Nikdo se nebál, že bude považován za negramotného barbara.

    superkarma: 0 31.01.2004, 11:36:32
  12. avatar
    [14] Minda [*]

    Lenra: Jasne, hned jak budu mit letenku rezervovanou, dam vedet...

    superkarma: 0 31.01.2004, 04:36:13
  13. avatar
    [13] kubikm [*]

    Lenra: a kde jinde? v Café Louvre....

    superkarma: 0 31.01.2004, 00:38:08
  14. avatar
    [12] kubikm [*]

    : anionyme, řekni mi, prosím, co je kde špatně? jezdím tam každým rokem, ale je možné, že pokud tam žiješ, něco se od loňského roku změnilo
    neurazím se, pokud mě opravíš

    superkarma: 0 30.01.2004, 20:49:40
  15. avatar
    [10] Minda [*]

    Ja v Parizi jeste nebyla, ale raaada bych se tam podivala...

    Anonym: Nemuzes byt, prosim, trochu presnejsi? Jaké chyby? At se poucime, nez tam vyrazime...

    superkarma: 0 30.01.2004, 17:59:12
  16. avatar
    [6] Dašenka [*]

    Simba:nemůžeš mi hodít receptík? Moc dík.

    superkarma: 0 30.01.2004, 12:54:25
  17. avatar
    [5] Simba [*]

    Jitko, pěkný článek a přehled zajímavých míst. Tu cibulačku se sýrem miluji, dělám si ji i doma.

    superkarma: 0 30.01.2004, 10:06:34
  18. avatar
    [4] kubikm [*]

    kosmokosmo: S kreditkami nevím, koukám na dveře, mám Visa, jdu jen tam, kde je označená, žádný problém jsem neměla, účtovat přijde až ke stolu, takže se nemusíš bát o bezpečnost karty...
    Ale v některých zámcích a museích, co patří soukromníkům, karty neberou, tam se musí platit hotově.

    superkarma: 0 30.01.2004, 09:40:09
  19. avatar
    [3] kubikm [*]

    Dašenka: No to právě nejsou jen tak obyčejné brasserie, tyto jsou vyhlášené.
    Cenové relace - u vchodu do každého podniku je jídelní lístek, který si prohlédnu a buď vejdu a nebo jsou na mě ceny vysoké..
    I v drahém podniku mají lacinější jídla.
    Tyto vyhlášené brasserie jsou obvykle plné cizinců, hlavně Japonců.

    superkarma: 0 30.01.2004, 09:37:53
  20. avatar
    [2] Dašenka [*]

    Pokud je to tip na výlet a popisované místní dobrůtky, tak mi tu chybí také cenové relace.Věřím, že i v Paříži existují předražené kavárny a brasserie.A taky mě zaráží,že by SYL chodil jen tak do obyčejné.emůžeš to Jitko nějak doplnit? Jinak dobrý.

    superkarma: 0 30.01.2004, 08:01:33
  21. avatar
    [1] kosmokosmo [*]

    Jito, zajimave jako vzdycky, ale v praxi jsem zazila rozhodne neco uplne jineho.....mame tri druhy kreditek....a nikde zadne kreditky nechteli....byl to des bes vubec najit restauraci, kde bychom s ni mohli zaplatit a byla to neskutecna otrava......

    superkarma: 0 30.01.2004, 07:47:38

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme