Sezóna chřestu je tady! Proto máme pro vás tip na skvělý recept – vyzkoušejte chřestovou polévku. Čerstvý zelený chřest teď koupíte v hypermarketech nebo na farmářských trzích. Krémová polévka z chřestu od Elly.

chrestova

Suroviny

  • balíček bílého chřestu
  • sůl a bílý pepř, kousek citronu, lžička cukru
  • 200 ml smetany
  • kousek másla
  • trocha hladké mouky
  • den starý rohlík

psotu

Postup

Chřest oloupeme škrabkou na brambory až po hlavičku a dáme ho do vysokého úzkého hrnce tak, aby byl ponořený po hlavičky. Do vody přidáme sůl, plátek citronu a lžičku cukru. Vaříme asi 10 minut. Pak chřest vyjmeme a odřízneme hlavičky. Ty můžeme použít vcelku do polévky nebo třeba k masu nebo do chřestového koláče. Zbytek chřestu rozmixujeme úplně dohladka s chřestovým vývarem. Dochutíme bílý pepřem.

Mezitím rozpustíme máslo, můžeme (ale nemusíme) ho trochu zasypat hladkou moukou, aby byla polévka hustší, a přilijeme smetanu. Vmícháme do polévky. Provaříme (s moukou trochu déle) a servírujeme posypané křupavými krutony z rohlíku.

Reklama