Vaření

Tip na víkendovou sladkost: Dezert Míša, který je výborný

Chcete o víkendu potěšit rodinu či svého partnera nějakou sladkou dobrotou? Vyzkoušejte recept od Elly na báječný dezert Míša. Pochutnáte si vy, rodina i nečekaná návštěva.

Suroviny

spodní vrstva - kakaový piškot

  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce kvalitního kakaa

tvarohový krém

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 250 g másla změklého na pokojovou teplotu
  • 150 g cukru moučka

čokoládová poleva - ganache

  • 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 100 ml smetany ke šlehání

 Postup

Nejprve si upečeme kakaový piškot. Připravíme si plech, vymazaný tukem a vysypaný moukou nebo strouhankou. Kdo bude dezert péct jako řez, zvolí vyšší plech, aby tam pak v pohodě bylo místo na tvarohovou náplň a čokoládu. Kdo bude z piškotu vykrajovat kolečka a dělat dezerty za pomoci nerezového tvořítka, tak může zvolit plech nižší.

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej, kakao, mouku a důkladně prošleháme, aby byla směs hladká. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ten vmícháme opatrně do žloutkové směsi. Vylijeme těsto na plech a upečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi 10 minut.

\cdasf

Piškot necháme pořádně vychladnout. Kdo chce krásné kulaté dezerty jako já, připraví si deset nerezových tvořítek, o průměru 8 cm. Nebo více o menším průměru, záleží, jaké pomůcky máte k dispozici. Z vychladnutého piškotu vykrajujeme tvořítky kolečka a ta necháme na dně každého tvořítka.

Tvaroh ušleháme s cukrem, smetanou a změklým máslem do hladké, jemné směsi. Tu navrstvíme do tvořítek. Uhladíme povrch.

Poslední, co nám zbývá připravit, je čokoláda. Existuje více variant - křupavá čokoládová vrstva, čokoláda spíše v tekuté formě a také čokoláda extra čokoládová, hustější. Podle receptu připravíte tu poslední možnost. Pokud chcete čokoládu tekutější, což také doporučuji, tak použijte 200 ml smetany a 100 g čokolády.

ya\sfsyfv

Smetanu přivedeme k varu, odstavíme z plotny a přidáme do ní nalámanou čokoládu. Necháme asi pět minut stát, nemícháme. Poté vezmeme metličku a opatrně vymícháme hladkou, lesklou, čokoládovou směs. Tou zalijeme připravené dezerty.

Dáme chladit na několik hodin, nejlépe do druhé dne, do chladničky. Před servírováním opatrně objedeme nožem kolem tvořítka, aby se nám dezert oddělil. A tvořítko sundáme. Kdo chce, může před navrstvením jednotlivých částí dezertu dát do formičky potravinářskou folii nebo folii na semifreda. Dezert se tak bude vytahovat pohodlněji.

\cdscf

 

NÁVOD, JAK SI VYROBIT KRÁSNOU DEKORACI NA DEZERT.

Dobrou chuť přeje elly.

   
30.01.2015 - Mlsání - autor: (red)

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [34] Oska [*]

    ganache mi nikdy neztuhl - čokoláda byla furt lepkavá, i kdybych to dala do mrazákuSml80

    superkarma: 0 17.03.2017, 09:49:13
  2. avatar
    [33] KatenkaSemJa [*]

    dezert Míša miluji .. hned ten recept přepošlu dceři ... přeci jen .. víkend se blíží ;)

    superkarma: 1 04.02.2015, 12:31:36
  3. avatar
    [32] *Lefff* [*]

    Ježkovy voči, a pak mám hubnout... Sml27 Vypadají nádherně a zítra to vidím na nákup smetany a tvarohu. Děti určitě protestovat nebudou Sml16

    superkarma: 1 01.02.2015, 17:19:47
  4. avatar
    [31] malvina [*]

    To vypadá nádherně...

    superkarma: 0 01.02.2015, 12:01:12

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] libuno [*]

    Já je také dělávala, ale na plech. Tvarohu tam samozřejmě nebylo tolik jako na těchto fotkách.

    gerda — #8 Ty samozřejmě nemají chybu. Já je dělám také 2 krát měsíčně. Jaképak co dům dá. Kdo z dnešních mladých dovede kynuté těsto bez vážení na váze jen tak od oka.

    superkarma: 0 31.01.2015, 21:28:00
  2. avatar
    [29] vladka321 [*]

    datura — #25 Eva_Fl — #24 Moc děkuji za rady, příště vyzkouším Sml16, snad jsem to pochopila.

    superkarma: 0 31.01.2015, 20:16:09
  3. [28] inside [*]

    Míša řezy, to je u nás klasika, děláme je často a máme je všichni rádi Sml22

    superkarma: 0 31.01.2015, 19:53:32
  4. avatar
    [27] jazuzinka [*]

    Věrulinka — #6tak a už mám zase o kilo víc... Sml31

    superkarma: 0 31.01.2015, 19:34:59
  5. avatar
    [26] Jandywoman [*]

    Míšu znám, často dělám, jen ten design nemám takhle vychytaný, u nás se dělá míša na plechSml16

    superkarma: 0 31.01.2015, 19:16:27
  6. avatar
    [25] datura [*]

    vladka321 — #16no kdyby ses mě zeptala, tak ti to povím. Klikneš si na to zelenomodré okno pod smajlíkama, otevře se ti Správce souborů, a tam si vybereš fotku buď přímo z foťáku nebo z PC a klikneš na kopírovat. Fotka by neměla být moc veliká, já ji změnšuju asi tak na 900x900, klidně i na míň ona se ti zkopíruje a pak na ni už jen klikneš a je to.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #29
    superkarma: 0 31.01.2015, 17:00:21
  7. avatar
    [24] Eva_CZ [*]

    vladka321 — #16 bud nejdou proto, ze jsou moc velky, nebo maji stejne jmeno jako nejaka predesla. Takze fotku musis zmensit a pripadne prejmenovat.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #29
    superkarma: 0 31.01.2015, 16:01:55
  8. avatar
    [23] lalica [*]

    Přikládám dort Samojed, který dostala neteř k padesátinám. Byl skvělý, hlavně packy neměly chybu!

    superkarma: 1 31.01.2015, 14:11:54
  9. [22] Jarek9 [*]

    Ještě se nestalo - že by někomu nechutnal. Sml67

    Ať žije Míša!

    superkarma: 0 31.01.2015, 12:55:56
  10. [21] patricia077 [*]

    Míša řezy jsou skvělé, moje mamka dělá světlý piškot a tchýně tmavý :-)..

    superkarma: 0 31.01.2015, 12:32:50
  11. [20] assaly [*]

    šmarjá a já dneska místo pečení jen ustrouhala mísu mrkve s jablky, teď abych šla stejně péct, když všechny ty mňamky vidím. a ty věnečky dole, jééééé Sml67

    superkarma: 0 31.01.2015, 12:08:34
  12. [19] magic11 [*]

    super, zkusím místo normální mouky použít mandlovou a hned z toho bude dietní paleo primal Sml67

    superkarma: 0 31.01.2015, 09:02:34
  13. avatar
    [18] kutliki [*]

    Sml67 Míša dezert dělávám často, tvarohové mňamky u nás doma jednoznačně vedou. Sml22Ach jo, už mě zase honí mlsná.

    superkarma: 0 31.01.2015, 08:47:25
  14. [17] prototype [*]

    úžasný dortík Sml67

    superkarma: 0 31.01.2015, 07:38:23
  15. avatar
    [16] vladka321 [*]

    Nikar — #9Tak to jsme na tom stejně. Také mi nejdou vkládat fotky!Sml15Už jsem žádala o radu, ale bohužel - nikdo nepomohl.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #24
    2. na komentář reaguje datura — #25
    superkarma: 0 31.01.2015, 07:35:37
  16. avatar
    [15] Eva_CZ [*]

    Sml31 jezisi, holky moje zlate, co mi to delate? Venecky, buchticky, rezy..... Sml6Sml29

    superkarma: 0 31.01.2015, 04:18:06
  17. [14] Annacvak [*]

    Tak díky za inspiraci. Už se chladí v lednici. Bohužel se mi nějak zdrcl krém ach jo, kde se stala chyba? No na chuť to snad mít vliv nebude.

    superkarma: 0 30.01.2015, 19:20:56
  18. avatar
    [13] Kahomar [*]

    Míša řezy jsem právě dala chladit na balkon. Byly na víkend v plánu ještě dříve, než zde vyšel článek.

    superkarma: 0 30.01.2015, 16:20:26
  19. [12] slávenka [*]

    já dělávám Míša řezy.Sml16

    superkarma: 0 30.01.2015, 15:59:36
  20. avatar
    [11] datura [*]

    Pekla jsem včera, vnoučata se přišla pochlubit studijními úspěchy, tak aby bylo něco k zakousnutí, moc toho nezbylo Sml16

    superkarma: 0 30.01.2015, 14:52:57
  21. [10] Nikar [*]

    Dámy, koukám, všechny dneska pečeme, že? No, nějak si ta obydlí vytopit musíme, co? Tak nech Vám chutná. Sml16

    superkarma: 0 30.01.2015, 14:37:21
  22. [9] Nikar [*]

    Já mám dnes upečený tvarohový koláč s želé, ale foto sem nedám, nejdou mi sem vkládat fotky. A potom sýrové pečivo. Přijede návštěva na víkend, tak doufám, že to bude stačit.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #16
    superkarma: 0 30.01.2015, 14:36:43
  23. avatar
    [8] gerda [*]

    no, a protože se mi nechce do obchodu, vařím z toho, co dům dá a už mi kyne těsto na makové záviny.

    1. na komentář reaguje libuno — #30
    superkarma: 0 30.01.2015, 14:36:16
  24. avatar
    [7] hyenka [*]

    Věrulinka — #6 Ty bych si dala! Já dnes pekla jablečné muffiny, jakože na víkend, ale mám obavy, že soboty se nedožijí

    superkarma: 0 30.01.2015, 14:30:07
  25. avatar
    [6] Věrulinka [*]

    Sml67 krásný, taky už mám napečeno, věnečky Sml30

    1. na komentář reaguje hyenka — #7
    2. na komentář reaguje jazuzinka — #27
    superkarma: 2 30.01.2015, 14:24:16
  26. [5] firus [*]

    Sml67Sml67 krásnéSml67Sml67 a už vím, co si přát upéct k narozkam

    superkarma: 0 30.01.2015, 14:05:45
  27. avatar
    [4] datura [*]

    u nás musí být Míša řezy přes celý plech, aby to stálo zato Sml16

    superkarma: 0 30.01.2015, 13:56:42
  28. [3] Nikar [*]

    Ty jo, to už jsem tu viděla nebo ne? ...nepekla tento dezert elly v prostřeno? To nic nemění na tom, že je to od pohledu mňam mňam.

    superkarma: 0 30.01.2015, 13:52:40
  29. [2] gabuna [*]

    dělám Míša řezy, vždy se po nich jen zapráší Sml22

    superkarma: 0 30.01.2015, 13:27:49
  30. avatar
    [1] gerda [*]

    další věc, co mám ráda! Jak je v něčem tvaroh a čokoláda, to je moje.

    superkarma: 2 30.01.2015, 13:15:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme