Chcete o víkendu potěšit rodinu či svého partnera nějakou sladkou dobrotou? Vyzkoušejte recept od Elly na báječný dezert Míša. Pochutnáte si vy, rodina i nečekaná návštěva.

Suroviny

spodní vrstva - kakaový piškot

  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce kvalitního kakaa

tvarohový krém

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 250 g másla změklého na pokojovou teplotu
  • 150 g cukru moučka

čokoládová poleva - ganache

  • 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 100 ml smetany ke šlehání

 Postup

Nejprve si upečeme kakaový piškot. Připravíme si plech, vymazaný tukem a vysypaný moukou nebo strouhankou. Kdo bude dezert péct jako řez, zvolí vyšší plech, aby tam pak v pohodě bylo místo na tvarohovou náplň a čokoládu. Kdo bude z piškotu vykrajovat kolečka a dělat dezerty za pomoci nerezového tvořítka, tak může zvolit plech nižší.

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej, kakao, mouku a důkladně prošleháme, aby byla směs hladká. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ten vmícháme opatrně do žloutkové směsi. Vylijeme těsto na plech a upečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi 10 minut.

\cdasf

Piškot necháme pořádně vychladnout. Kdo chce krásné kulaté dezerty jako já, připraví si deset nerezových tvořítek, o průměru 8 cm. Nebo více o menším průměru, záleží, jaké pomůcky máte k dispozici. Z vychladnutého piškotu vykrajujeme tvořítky kolečka a ta necháme na dně každého tvořítka.

Tvaroh ušleháme s cukrem, smetanou a změklým máslem do hladké, jemné směsi. Tu navrstvíme do tvořítek. Uhladíme povrch.

Poslední, co nám zbývá připravit, je čokoláda. Existuje více variant - křupavá čokoládová vrstva, čokoláda spíše v tekuté formě a také čokoláda extra čokoládová, hustější. Podle receptu připravíte tu poslední možnost. Pokud chcete čokoládu tekutější, což také doporučuji, tak použijte 200 ml smetany a 100 g čokolády.

ya\sfsyfv

Smetanu přivedeme k varu, odstavíme z plotny a přidáme do ní nalámanou čokoládu. Necháme asi pět minut stát, nemícháme. Poté vezmeme metličku a opatrně vymícháme hladkou, lesklou, čokoládovou směs. Tou zalijeme připravené dezerty.

Dáme chladit na několik hodin, nejlépe do druhé dne, do chladničky. Před servírováním opatrně objedeme nožem kolem tvořítka, aby se nám dezert oddělil. A tvořítko sundáme. Kdo chce, může před navrstvením jednotlivých částí dezertu dát do formičky potravinářskou folii nebo folii na semifreda. Dezert se tak bude vytahovat pohodlněji.

\cdscf

 

NÁVOD, JAK SI VYROBIT KRÁSNOU DEKORACI NA DEZERT.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama