Vaření

Tip na víkend: Vepřová panenka plněná špenátem

Vepřová panenka je vděčný kus masa, se kterým můžete vykouzlit úžasná jídla. Když ji třeba naplníte, tak bude velice hezká na pohled, šťavnatá na chuť a neodolatelně dobrá.

plněná vepřová panenka

Náplň přitom může být pokaždé jiná. Jaká vás napadne a jakou máte rádi. Já jsem koupila čerstvý špenát, který jsem použila lehce podušený také jako přílohu k masu. Část jsem opravdu lehce podusila na kousíčku másla se solí a česnekem a nacpala do panenky. Protože jsme dlouho neměli brambory, vyhrály to tentokrát ony, jako příloha. Jen obyčejně upečené v troubě, nakrájené na plátky i se slupkou.

Suroviny

  • 1 vepřová panenka
  • pytel čerstvého špenátu
  • česnek
  • sůl
  • kousek másla
  • čerstvý pepř
  • parmezán

Postup

Vepřovou panenku si omyjeme, osušíme a opatrně ostrým nožem zbavíme silnějších blanek, do kterých může být obalené. Já jsem maso kupovala v Lidlu a bylo opravdu nádherné, nebylo potřeba ani nijak ořezávat. Dlouhým nožem uděláme dovnitř panenky díru.

Špenát lehce nasekáme nebo natrháme. V hrnci rozpustíme kousek másla a vsypeme špenát. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek (stačí třeba jen jeden stroužek) a můžeme opepřit. Mícháme, až špenát zavadne. Potom ihned stáhneme z plotny a necháme maličko vychladnout.

Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Do vychladlého špenátů nastrouháme trochu parmezánu. Promícháme a touto směsí plníme panenku. Na koncích můžeme díru lehce „spíchnout“ párátkem, aby náplň zbytečně nevytékala. Maso ze všech stran osolíme.

V pánvičce si rozehřejeme oleje a osmahneme panenku ze všech stran, pěkně dozlatova. Opečenou přesuneme do pekáčku a do rozehřáté trouby. Pečeme asi 12 minut. Vyndáme z trouby a přiklopíme druhým dílem pekáčku, ve kterém necháme asi deset minut odpočinout.

Ve výpeku, který nám zůstal na pánvičce, můžeme osmahnout cibulku, přidat zbylý špenát a také jen lehce podusit, ochucený česnekem. Budeme tak mít výbornou přílohu.

Čím ještě můžeme panenku naplnit?

  • sušenými švestkami nebo povidly
  • šunkou a sýrem
  • zeleninou
  • olivami
  • karamelizovanou cibulkou
  • směsí grilovaných paprik

Máte nějaký další nápad a tip?

Dobrou chuť přeje Elly.

   
17.10.2014 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [22] Trefa [*]

    Trefa ráda si přečtu všechny recepty.

    superkarma: 0 20.10.2014, 17:56:10
  2. avatar
    [21] paníliška [*]

    elly — #19 Ok, budu teda věřit. I když raději byh použila krůtí prso, to by mohlo jít taky, že.

    superkarma: 0 20.10.2014, 16:46:16
  3. avatar
    [20] Eva_CZ [*]

    elly — #19diky.

    superkarma: 0 20.10.2014, 16:01:51
  4. avatar
    [19] elly [*]

    Eva_Fl — #11Evi, normálně rukou, prstama...jde to v pohodě...

    paníliška — #9 Je to akorát. Krásně šťavnaté, růžové, ale ne syrové.

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #20
    2. na komentář reaguje paníliška — #21
    superkarma: 0 20.10.2014, 08:17:45
  5. avatar
    [18] gerda [*]

    dudikovam — #14a já tomu vůbec nerozumím - jaký cukr? Patří ten komentář k dnešnímu receptu s panenkou a špenátem?

    superkarma: 0 19.10.2014, 16:03:31
  6. [17] mospika [*]

    s tím špenátem jsem ještě nedělala, dobrý nápad, určitě vyzkouším

    superkarma: 0 19.10.2014, 08:58:42
  7. avatar
    [16] Eva_CZ [*]

    dudikovam — #14Sml14 he ?

    superkarma: 0 19.10.2014, 03:36:07
  8. avatar
    [15] paníliška [*]

    dudikovam — #14 Sml2 Kde?

    superkarma: 0 18.10.2014, 18:18:06
  9. [14] dudikovam [*]

    může to být dobrý ale je tam dosti cukrSml31

    1. na komentář reaguje paníliška — #15
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #16
    3. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 18.10.2014, 14:49:02
  10. avatar
    [13] vladka321 [*]

    zwiki — #7Že bych toho uvařila rovnou hromadu Sml30?

    superkarma: 0 18.10.2014, 13:11:54
  11. avatar
    [12] paníliška [*]

    Eva_Fl — #10 Aha, no možné to je. Fakt je, že minutky se nedělají hodinu. Sml16

    superkarma: 0 18.10.2014, 12:59:43
  12. avatar
    [11] Eva_CZ [*]

    Ali, jak to tam nacpes, nejaky figl? Sml14

    1. na komentář reaguje elly — #19
    superkarma: 0 18.10.2014, 03:25:48
  13. avatar
    [10] Eva_CZ [*]

    paníliška — #9 ja myslim, ze ji v podstate staci uz i to opeceni, pak se jen trochu dodela, to maso je jemne, krehke, minutkove Sml22

    1. na komentář reaguje paníliška — #12
    superkarma: 0 18.10.2014, 03:24:43
  14. avatar
    [9] paníliška [*]

    Opravdu pečeme 12 minut? Vždyť to musí být syrové, ne?

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #10
    2. na komentář reaguje elly — #19
    superkarma: 0 17.10.2014, 18:24:23
  15. [8] Pavla_b [*]

    Moc pěkné.

    Panenka se dá naplnit čímkoli - já občas plním nivou a česnekem.

    superkarma: 0 17.10.2014, 11:05:10
  16. [7] zwiki [*]

    vladka321 nás všechny pozve na chutný oběd Sml22Sml16

    1. na komentář reaguje vladka321 — #13
    superkarma: 0 17.10.2014, 09:25:53
  17. avatar
    [6] Milala [*]

    Recept mě úplně nadchnul.Jestli seženu listový špenát,tak jdu do toho.

    superkarma: 0 17.10.2014, 08:42:24
  18. avatar
    [5] luneta [*]

    tohle mám ráda,jen ke špenátu jedině knedlu.Brambory nesnáším ještě z jídelen

    superkarma: 0 17.10.2014, 08:39:07
  19. [4] bobo23 [*]

    To může být ale dobrota.

    superkarma: 0 17.10.2014, 08:28:28
  20. avatar
    [3] buldok [*]

    Hned bych si dala.

    superkarma: 0 17.10.2014, 08:22:48
  21. [2] DCOlga [*]

    Vypadá to lákavě, hned bych se nechala pozvat.

    superkarma: 0 17.10.2014, 08:00:32
  22. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Mňam - vypadá to krásně a místo špenátu, kdybych použila čerstvý mangold, tak mám meny na neděli. Ano, zkusím to Sml67

    superkarma: 0 17.10.2014, 00:55:03

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme