Vepřová panenka je vděčný kus masa, se kterým můžete vykouzlit úžasná jídla. Když ji třeba naplníte, tak bude velice hezká na pohled, šťavnatá na chuť a neodolatelně dobrá.

plněná vepřová panenka

Náplň přitom může být pokaždé jiná. Jaká vás napadne a jakou máte rádi. Já jsem koupila čerstvý špenát, který jsem použila lehce podušený také jako přílohu k masu. Část jsem opravdu lehce podusila na kousíčku másla se solí a česnekem a nacpala do panenky. Protože jsme dlouho neměli brambory, vyhrály to tentokrát ony, jako příloha. Jen obyčejně upečené v troubě, nakrájené na plátky i se slupkou.

Suroviny

  • 1 vepřová panenka
  • pytel čerstvého špenátu
  • česnek
  • sůl
  • kousek másla
  • čerstvý pepř
  • parmezán

Postup

Vepřovou panenku si omyjeme, osušíme a opatrně ostrým nožem zbavíme silnějších blanek, do kterých může být obalené. Já jsem maso kupovala v Lidlu a bylo opravdu nádherné, nebylo potřeba ani nijak ořezávat. Dlouhým nožem uděláme dovnitř panenky díru.

Špenát lehce nasekáme nebo natrháme. V hrnci rozpustíme kousek másla a vsypeme špenát. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek (stačí třeba jen jeden stroužek) a můžeme opepřit. Mícháme, až špenát zavadne. Potom ihned stáhneme z plotny a necháme maličko vychladnout.

Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Do vychladlého špenátů nastrouháme trochu parmezánu. Promícháme a touto směsí plníme panenku. Na koncích můžeme díru lehce „spíchnout“ párátkem, aby náplň zbytečně nevytékala. Maso ze všech stran osolíme.

V pánvičce si rozehřejeme oleje a osmahneme panenku ze všech stran, pěkně dozlatova. Opečenou přesuneme do pekáčku a do rozehřáté trouby. Pečeme asi 12 minut. Vyndáme z trouby a přiklopíme druhým dílem pekáčku, ve kterém necháme asi deset minut odpočinout.

Ve výpeku, který nám zůstal na pánvičce, můžeme osmahnout cibulku, přidat zbylý špenát a také jen lehce podusit, ochucený česnekem. Budeme tak mít výbornou přílohu.

Čím ještě můžeme panenku naplnit?

  • sušenými švestkami nebo povidly
  • šunkou a sýrem
  • zeleninou
  • olivami
  • karamelizovanou cibulkou
  • směsí grilovaných paprik

Máte nějaký další nápad a tip?

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama