hovězí karbenátky s červenou řepou

Víkend je před námi a vy můžete nažhavit gril a připravit si dobrý a zajímavý oběd. Oblíbené karbanátky z hovězího masa oživí červená řepa. Dodá jim zajímavou chuť, krásnou barvu a skvělou vůni. K tomu ještě tip na chutnou a snadnou přílohu.

Nápad přidat do hovězího masa červenou řepu vznikl, když jsem přemýšlela nad tím, jak zužitkovat poslední dvě bulvy řepy, které se krčily v rohu lednice. A protože jsem zrovna vymýšlela a chystala maso na grilování, tak jsem syrovou řepu pokrájela k naloženému masu.

hovězí karbenátky

Naložené maso s řepou jsem na druhý den pomlela a vytvořila z něj karbanátky, které jsme grilovali a podávali s grilovanými bramborami a česnekovo-koprovým dipem. Kombinace byla ještě lepší, než jsem čekala, a tak se s vámi o recept rozdělím.

grilování

Suroviny

  • 1 kg hovězího masa nakrájeného na kostky
  • 2 ks syrové červené řepy
  • 3 stroužky česneku
  • slunečnicový olej
  • sůl a pepř
  • trocha oblíbeného grilovacího koření

pečené brambory

  • 1 kg brambor
  • trocha oleje
  • česnek
  • sladká paprika

česnekovo-koprový dip

  • 400 g kysané smetany
  • sůl a pepř
  • 3 stroužky česneku
  • několik stonků čerstvého kopru

grilování

Postup

Den před grilováním si naložte maso. Kostky hovězího masa dejte do větší mísy a přidejte k nim oloupanou, na kousky nakrájenou červenou řepu. Přilijte asi tři lžíce oleje, na plátky nakrájený česnek a ochuťte solí, pepřem a oblíbeným grilovacím kořením. Já jsem použila směs indického koření, ale opravdu jen lehce.

Směs velice dobře promíchejte a nechejte v lednici do druhého dne. Ochucené maso umelte v mlýnku na maso a ihned z něj vytvarujte malé karbanátky.

hovězí maso s červenou řepou

Na přílohu si připravte dobře omyté brambory ve slupce. Rozkrojte je podélně na čtvrtiny a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Ne úplně doměkka, protože je budete ještě grilovat, takže se dopečou.

Uvařené brambory sceďte. Ve velké míse rozmíchejte olej s kořením - paprikou a pepřem. Přidejte brambory a promíchejte, aby se kousky brambor obalily ve směsi.

Takto připravené brambory dejte na gril upéct, až budou mít křupavou kůrku.

grilování

Poslední, co si musíte připravit, je dip - hustá omáčka, do kterého budete namáčet brambory i karbanátky. Je to snadné, za pár minut máte hotovo.

Kysanou smetanu rozmíchejte s prolisovaným česnekem, koprem a trochou soli.

česnekovo-koprový dip

Grilujte, pochutnávejte si, užívejte!

Krásné víkendové dny přeje Elly.

hovězí karbenátky s červenou řepou

Čtěte také

Reklama