Vaření

Tip na oběd: Pražská šunka s teplým čočkovým salátem

Luštěniny jsou zdravé a moc dobré. Čočka, fazole, hrách, sója. Můžete je přidat do chutných polévek nebo připravit saláty, které se dají jíst teplé i studené.

čočkový salát s pražskou šunkou

Nápad na dnešní jídlo vzniknul vlastně náhodou. V lednici jsme měli kus pražské šunky, která nám nejvíce chutnala teplá, lehce osmahnutá. Co jiného si k ní připravit než čočku? Původní plán byl čočka nakyselo, klasická verze s kapkou octa a smetanou, pěkně zahuštěná jíškou.

Jenže pár dní po vánočních svátcích neměl nikdo na klasiku chuť. Chtěli jsme něco „lehčího“, jen kus masa s příjemným teplým salátem.

A tak jsem čočku jen uvařila doměkka a následná úprava byla otázkou jen pár minut. Mezitím, co se dodělával teplý salát, tak se na pánvičce opražily plátky pražské šunky a za chvíli byl oběd na stole.

Suroviny

  • 400 g čočky
  • 250 g cherry rajčat (můžeme použít i velká rajčata nakrájená na drobnější kousky)
  • 2 cibule
  • trocha oleje
  • sůl a pepř
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • pražská šunka nebo uzené maso (třeba křížová kost)

Postup

Čočku den předem (nebo alespoň pár hodin předem) namočíme do vody. Na druhý den se nám rychleji uvaří. Kdo nechce složitě namáčet a čekat do druhého dne, tak si může koupit čočku předvařenou, která se namáčet nemusí a stačí ji krátce povařit.

Mezitím, co se čočka vaří, tak si ve větším hrnci zahřejeme olej, na kterém osmahneme nahrubo pokrájenou cibuli. Smažíme pěkně dozlatova. Poté k ní přidáme rajčata. Cherry rajčata stačí překrojit na polovinu, větší rajčata krájíme na kousky. Promícháme a necháme spolu prohřát asi pět minut. Dochutíme česnekem, případně oblíbenými bylinkami.

Do tohoto úžasně voňavého základu teď překlopíme okapanou uvařenou čočku. Dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.

Ihned podáváme, spolu s opečenými kousky uzeného masa.

Zbyl vám teplý čočkový salát? Nevadí. Je totiž výborný i studený. Kdo chce, může si do něj na druhý den nakrájet kousky uzeného masa, přidat trochu majonézy a doplnit salát vejcem vařeným natvrdo. Podávaný postudenu, v téhle variantě, je také výborný.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
16.01.2015 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [8] Suzanne [*]

    Jů, taky jsem dostala chuť na čočku Sml30

    superkarma: 0 17.01.2015, 15:42:44
  2. [7] KatkaHom [*]

    Přidávám tip na nenáročný oběd. Všechno jen naházíte do pekáčku a za +- 90 minut je hotovo: :-) http://www.katecuisine.blogspot.cz/2015/01/pecene-kureci-stehynko-na-vine.html

    superkarma: 0 17.01.2015, 15:40:05
  3. avatar
    [6] Eva_CZ [*]

    DanaD — #3namacim, co mam.

    superkarma: 0 16.01.2015, 14:39:48
  4. [5] IVECO [*]

    ještě, že jsem po obědě, ale i tak bych si takovou kombinaci dala hned....vypadá to moc pěkně Sml59

    superkarma: 0 16.01.2015, 14:05:01
  5. avatar
    [4] Eliana [*]

    Pražskou šunku jsme měli o Vánocích dělanou na medu s hřebíčkem, badyánem a s čerstvou br. kaší a křupavou zeleninou a luxus!

    superkarma: 0 16.01.2015, 06:40:49
  6. avatar
    [3] DanaD [*]

    udelejte si salat z cervene čočky, ta je hned hotová a anemusi se namáčet Sml16

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #6
    superkarma: 0 16.01.2015, 06:09:34
  7. avatar
    [2] margot [*]

    jdu si ji namočit takySml57

    superkarma: 0 16.01.2015, 00:35:07
  8. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Nas ten salat jsem ted dostala chut. Jdu namocit cocku!Sml54

    superkarma: 0 16.01.2015, 00:23:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme