Vaření

Tip na oběd: Pomalu pečený bůček a cibulové brambory

Pojďme spolu na chvilku zapomenout na to, že tučné maso není zdravé. Když vyberete pěkný vepřový bok, ve kterém bude dost libového masa, tak si určitě pochutnáte.

Pomalu pečený bůček

V obchodě vybírejte vepřový bok s kůží a kostí. Kůže je v tomto případě hodně důležitá a také velice chutná. Další suroviny, které budete potřebovat, jsou velice jednoduché a určitě je máte doma. Dobré brambory, cibuli, česnek, sůl, pepř a kmín. Snadné že?

A víte co je velká výhoda dnešního receptu? Bůček dáte péct do trouby a čtyři hodiny se o něj nestaráte. Po třech hodinách vytáhnete voňavý a výborný oběd, který jen rozdělíte na talíře a pochutnáváte si.

Suroviny

  • 1200 g vepřového boku s kostí a kůží
  • sůl a pepř na maso
  • kmín
  • 6 stroužků česneku
  • 1 kg brambor
  • 4 velké cibule
  • sůl a pepř na brambory

Postup

Bůček vcelku si omyjeme, osušíme a ideálně den předem potřeme solí, opepříme a ochutíme kmínem. Česnek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky.

Kůži bůčku nakrájíme na tenké proužky a do vzniklých mezer zastrčíme česnekové plátky. Pokud máme česnek rádi, tak klidně ještě dva stroužky rozmačkáme a potřeme bůček i z boku. Takto připravené maso necháme uležet, alespoň hodinu, ideálně přes noc.

Troubu předehřejeme na 150 °C. Do středu trouby dáme pečící rošt a hned pod něj plech. Na rošt dáme bůček, kůži nahoru, nebo položíme, je to jedno. Ale pokud budeme pokládat na bok, tak po hodině pečení přetočíme na druhý bok a po další hodině už kůží nahoru až do konce pečení.

Na plech dáme brambory - oloupané a nakrájené, cibuli na půlkolečka, které osolíme a opepříme. Brambory zalijeme půl litrem vody, nebo vývarem, jestli máme.

Takto připravené maso a brambory pečeme v troubě celkem čtyři hodiny. Když teplotu zvýšíme na 170 °C, tak zkrátíme dobu pečení na tři hodiny, ale doporučuji raději menší teplotu a delší dobu pečení. Maso pak lépe chutná.

Asi dvacet minut před koncem pečení zvýšíme teplotu, aby se kůže připekla pěkně dokřupava. Ale nezapomínáme troubu hlídat, aby se nám maso nepřipálilo.

Vyndáme z trouby, maso naporcujeme a ihned podáváme. Kdo má rád zelí, tak si připraví i zelí, které je k bůčku výtečné.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Červené zelí nejen k pečené huse
Kološvárské zelí - NAPROSTÁ PECKA!
Červená řepa se zelím
Zelňačka - sytá polévka na zima

   
30.01.2015 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [32] hyenka [*]

    Protože se mi při čtení receptu sbíhaly sliny, toto jídlo jsem včera uvařila. Velké poděkování EllySml67. Postupovala jsem přesně podle receptu, pekla jsem 4 hodiny, a všichni jsme se shodli, že lepší bůček nikdo z nás nejedl. Doporučuju všem vyzkoušet, vážně to stojí za to!

    superkarma: 0 06.02.2015, 08:19:38
  2. [31] Simi10 [*]

    Z prasátka jím vše, kromě chlupů.

    A jedni zmála, kteří dělají pravou zabíjačku.

    Před vánocemi dělali. (Prasátko kupujeme živé.)

    superkarma: 1 01.02.2015, 08:23:27

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] theplana [*]

    Dobrůtka Sml67

    superkarma: 0 30.01.2015, 20:24:02
  2. [29] hermionagranger [*]

    Miluše3 — #25 řepa je výborná věc a taky strašně zdravá! mám jí ráda i syrovou

    superkarma: 0 30.01.2015, 20:23:02
  3. avatar
    [28] Léthé [*]

    enka1 — #15 tebe jsem tu čekala Sml30 Já ti ten fujtajblák bůček budu muset koupit k narozeninámSml52

    Já vepřové maso nejím Sml23 Takže pro mě tohle neníSml80

    superkarma: 0 30.01.2015, 16:06:56
  4. [27] Vendi [*]

    Lákavé.

    Přidala bych pečená jablka a nastrouhaný křen. Sml16

    superkarma: 3 30.01.2015, 13:32:33
  5. avatar
    [26] elly [*]

    pajda — #24myslím, že BBC GoodFood od českého Apetitu neopisuje Sml52

    superkarma: 0 30.01.2015, 13:25:05
  6. [25] Miluše3 [*]

    A ještě jako přílohu doporučuji - na kolečka červenou

    řepu - pokapat olejem + osolit.

    Zabalit do alobalu. Stačí půl hodinka pouhá. Sml16

    1. na komentář reaguje hermionagranger — #29
    superkarma: 2 30.01.2015, 13:06:30
  7. avatar
    [24] pajda [*]

    elly — #12ten odkaz je víceméně recept, který byl před třemi roky v Apetitu. Netuším a nemám chuť řešit, co z toho je "původnější".

    Jinak ale pokud už něco peču, taky to vrazím do trouby na co nejmíň stupňů a co nejvíc minut - už proto, abych nestála u plotny jako to pako. Akorát rodina se mi směje, že kačenu dávám na talíř tak, že chytnu kost z nohy, zaklepu a oklepané maso nandám lžící...

    1. na komentář reaguje elly — #26
    superkarma: 0 30.01.2015, 12:40:51
  8. avatar
    [23] Mickey Mouse [*]

    Rikina — #6 Tak on je to velký rozdíl v chuti, jestli bůček:

    - pečeš pomalu 4 hodiny, nebo

    - zprudka 20 minut, nebo

    - napřed povaříš a pak dopečeš, nebo

    - nakrájíš na tenké plátky a poškvaříš na pánvi.

    Každé má něco do sebe. A jak bylo níže doporučeno, zbytek od oběda se dá ještě uložit s kořením do lednice a dojíst studený. Sml8

    superkarma: 0 30.01.2015, 12:22:09
  9. avatar
    [22] elly [*]

    magic11 — #18kachnu jinak než po "dlouhém týrání" v troubě nepečeme...je úžasná!Sml67

    superkarma: 0 30.01.2015, 11:01:06
  10. avatar
    [21] hubajda [*]

    magic11 — #18mohu souhlasit

    superkarma: 0 30.01.2015, 11:00:22
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    jéžiš, teď jsem se pořádně podívala na fotku hotového bůčku a napadl mi VetřelecSml52

    superkarma: 0 30.01.2015, 10:08:20
  12. avatar
    [19] gerda [*]

    Rikina — #10naprosto chápu, pro tebe je lepší si to v dobrém řeznictví koupit udělané. A že se teď všude musí snažitSml58

    superkarma: 0 30.01.2015, 10:07:49
  13. [18] magic11 [*]

    miluju takhle pomalu pečená masa, je to úlně jiná chuť, například kachnička pečená 5-6 hodin na 110° je parádní Sml67

    1. na komentář reaguje hubajda — #21
    2. na komentář reaguje elly — #22
    superkarma: 0 30.01.2015, 10:06:51
  14. avatar
    [17] Jitullinka [*]

    hmmm. dala bych si hned!

    superkarma: 1 30.01.2015, 09:20:26
  15. [16] Radi1 [*]

    Já zase používám pečící rukávec - a půl hodiny před

    koncem pečení ho rozstřihnu , přidám na čtvrtky jablka.

    Cibulou nešetřím.

    A ať si mne nepletou s žádnou dietou ! Sml59

    superkarma: 3 30.01.2015, 08:56:51
  16. avatar
    [15] enka1 [*]

    Ha, dlabanec pro mě, jen též volím kratší přípravu

    1. na komentář reaguje Léthé — #28
    superkarma: 1 30.01.2015, 08:50:42
  17. [14] Leni2 [*]

    Peču také - ale balím do alobalu a je šťavnatý. Sml67

    Na pečení mně stačí asi dvě hodiny.

    superkarma: 3 30.01.2015, 08:46:30
  18. [13] laurethtka1 [*]

    vypadá to báječně!!! dala bych si Sml16

    superkarma: 0 30.01.2015, 08:36:53
  19. avatar
    [12] elly [*]

    pajda — #8Netuším jaký je "původní" recept v Apetitu, ale mě k téhle pečeni inspiroval úžasný nový Gurmet, kde s takhle nařezanou kůžičkou pekli vepřovou pečeni. Tu jsem bohužel nikde v řeznictví s kůži nesehnala, tak jsem se spokojila s bůčkem a inspirovala tady: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/slowroastedporkbelly_92948 Sml58

    1. na komentář reaguje pajda — #24
    superkarma: 0 30.01.2015, 08:10:28
  20. avatar
    [11] elly [*]

    luda1 — #5Záleží jakou teplotu zvolíte, peče se někde mezi třemi až čtyřmi hodinami...

    superkarma: 0 30.01.2015, 08:08:20
  21. [10] Rikina [*]

    gerda — #9 Nemám papiňák Sml80 a vaření mě nebaví. Takže mu hodlám věnovat co nejméně svého času, lépe žádný. Což se mi úspěšně daří už asi pět let, nemám žádné strávníky, ideální stav. A hospod je dostatek, můžu si vybírat. Sml80

    Půl kila bůčku bych jedla asi tak 14 dnů, to není u mě "menší porce", probůh. Sml57

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    superkarma: 0 30.01.2015, 08:01:37
  22. avatar
    [9] gerda [*]

    Rikina — #7hele, ty rychlokuchařkoSml52 - když chceš rychlý bůček, tak ho rychle vcelku uvař v papiňáku - ale musí to být menší porce, tak do půl kila - a uvařený poválej v paprice, česneku (případně si dej co máš ráda), zabal do alobalu a nech odležet v lednici. Postudenu je to lahoda na chlebu.

    1. na komentář reaguje Rikina — #10
    superkarma: 0 30.01.2015, 07:55:23
  23. avatar
    [8] pajda [*]

    luda1 — #5nepíše se tam, na jakém.

    Jinak recept používám, když vím, že sice budu doma, ale nebudu mít čas něco hlídat. Ovšem beru ten původní z Apetitu.

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 30.01.2015, 07:32:15
  24. [7] Rikina [*]

    Jinak ale chválím - tohle je totiž dneska jediný článek z celého vydání, který se dá přečíst, a není škoda k němu napsat komentář. Sml80 Ostatní články jsou balast, naprosto o ničem. No a jelikož jde o bůček, a žádné zdravé zrní nebo zeleninu, má to u mě malé bezvýznamné plus. Sml67 Sml57

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 30.01.2015, 07:31:57
  25. [6] Rikina [*]

    Ani náhodou. Odmítám péct cokoli déle než 20 minut. Když už něco vařím, tak to dělám proto, že mám hlad. Teď, ne až za čtyři hodiny. Za čtyři hodiny obvykle už chci být někde jinde a daleko od trouby. Sml57 Kromě toho elektrický proud není zrovna levný a já nekradu, nechat troubu žhavit 4 hodiny je luxus, to jsem se nezbláznila. Bůček může být upečen i za těch 20 minut. Osobně vyzkoušeno. Brambory ještě rychleji. Sml80

    1. na komentář reaguje Mickey Mouse — #23
    superkarma: 1 30.01.2015, 07:26:49
  26. avatar
    [5] luda1 [*]

    Vypadá to jedle, jen nevím 4 hodiny si toho nevšímám a za 3 hodiny si pochutnám na jídle Sml80.

    1. na komentář reaguje pajda — #8
    2. na komentář reaguje elly — #11
    superkarma: 2 30.01.2015, 07:17:47
  27. avatar
    [4] kaba [*]

    tak to vypadá dost jedle Sml67

    superkarma: 0 30.01.2015, 07:04:16
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    mňam!!Sml67

    superkarma: 0 30.01.2015, 06:29:09
  29. [2] Maria28 [*]

    Teda Elly, tak jsem měla předsevzetí dietního víkendu - losos + špenát, no ale nakráčím do řeznictví pro bůček, neodolám.

    superkarma: 0 30.01.2015, 05:52:01
  30. avatar
    [1] margot [*]

    škoda, že mi to nikdo neuvařil, dala bych si na dobrou nocSml16

    superkarma: 0 30.01.2015, 00:32:26

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme