Reklama

Lehce pikantní, s rajčaty a paprikou. Kapr totiž nemusí být jen smažený v trojobalu, s bramborovým salátem a na štědrovečerním menu. Dá se připravit lehce, se zeleninou a výbornou přílohou, tarhoňou. Podle použitých surovin je tak trochu maďarský...

maďarský kapr

Autorství tohoto receptu je ryze mužské. Můj muž dostal do ruky rozmražené podkovy z kapra a volnou ruku. Nevím, jestli na něj mělo vliv to, že se chystáme do Maďarska na krátkou dovolenou nebo to, že v lednici bylo celkem dost červené papriky a rajčat. Každopádně výsledek byl na jedničku s několika hvězdičkami.

Přitom v kuchyni nestrávil vůbec moc času. Za půlhodinku byla večeře na stole. Taková, za kterou bych byla klidně ochotná zaplatit v restauraci a byla bych velice spokojená. Jasný důkaz toho, že není potřeba ani spousta času a ani velký rozpočet. K tomu česká ryba a spokojenost je maximální.

Suroviny

  • 4 podkovy z kapra
  • 2 cibule
  • 3 červené papriky
  • 4 rajčata (nebo více cherry rajčátek)
  • sůl a pepř
  • sladká nebo pálivá paprika
  • chilli paprička
  • kousek másla nebo trochu oleje
  • tarhoňa jako příloha

Postup

Kousky kapra omyjeme, osušíme a okořeníme solí, pepřem a paprikou. Záleží jestli chceme jídlo pikantnější, tak zvolíme pálivou papriku, jestli jemnější, tak sladkou papriku. Ve větší pánvi rozehřejeme olej nebo máslo, případně mix obou. Osmahneme kousky kapra z obou stran, z každé strany asi tři minuty.

Teď je ideální čas dát vařit tarhoňu. Postupujte podle našeho návodu, který najdete TADY.

Osmahnuté kousky masa dáme stranou na talíř. Do rozehřátého výpeku dáme osmahnou nadrobno nakrájenou cibuli, ke které asi po třech minutách přidáme papriku nakrájenou na menší kousky. Opékáme až začne paprika měknout. Mezitím si nakrájíme na menší kousky rajčata. Komu by mohly vadit slupky, tak rajčatům nejdříve na vrchu nařízne slupku (co nejméně zaříznout dovnitř rajčete) a potom rajčata přelije vřelou vodou a oloupe. Nám slupky v jídle vůbec nevadily, práce tak byla mnohem rychlejší.

Další variantou, co se rajčat týče, jsou rajčata loupaná z plechovky. Ty jsou taky super! Navíc je v plechovce skvělá rajská šťáva, která bude v jídle výborná. Takže do pánve můžeme přidat klidně celý obsah malé plechovky.

Připravená rajčata vhodíme do pánve k lehce změklým paprikám. Přidáme také nadrobno nasekanou chilli papričku. Kdo vaří pro děti, tak ji samozřejmě může vynechat.

Zeleninu pořádně promícháme, lehce osolíme a podlijeme asi hrnkem vody. Teď vrátíme do pánve kousky ryby, ztlumíme na nižší teplotu, ať se nám obsah pánve nepřipaluje. Necháme asi deset minut, to by mělo stačit jak kaprovi, tak zelenině. Chutě se krásně prolnou, provoní. Když se nám zdá, že je v pánvi málo šťávy, tak můžeme přilít ještě trochu vody.

Podáváme s uvařenou tarhoňou, přelitou šťávou z pánve, se zeleninou.

Chuť je naprosto exkluzivní a já chválím svého úžasného manžela, jaký je skvělý kuchař!

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Víkendový oběd: Pečené kuře a houbová tarhoňa
Risotto s lososem a sušenými rajčaty
Jak udělat: Slaná omeleta s lososem