Vaření

Tip na oběd: Kapr, tak trochu maďarský

Lehce pikantní, s rajčaty a paprikou. Kapr totiž nemusí být jen smažený v trojobalu, s bramborovým salátem a na štědrovečerním menu. Dá se připravit lehce, se zeleninou a výbornou přílohou, tarhoňou. Podle použitých surovin je tak trochu maďarský...

maďarský kapr

Autorství tohoto receptu je ryze mužské. Můj muž dostal do ruky rozmražené podkovy z kapra a volnou ruku. Nevím, jestli na něj mělo vliv to, že se chystáme do Maďarska na krátkou dovolenou nebo to, že v lednici bylo celkem dost červené papriky a rajčat. Každopádně výsledek byl na jedničku s několika hvězdičkami.

Přitom v kuchyni nestrávil vůbec moc času. Za půlhodinku byla večeře na stole. Taková, za kterou bych byla klidně ochotná zaplatit v restauraci a byla bych velice spokojená. Jasný důkaz toho, že není potřeba ani spousta času a ani velký rozpočet. K tomu česká ryba a spokojenost je maximální.

Suroviny

  • 4 podkovy z kapra
  • 2 cibule
  • 3 červené papriky
  • 4 rajčata (nebo více cherry rajčátek)
  • sůl a pepř
  • sladká nebo pálivá paprika
  • chilli paprička
  • kousek másla nebo trochu oleje
  • tarhoňa jako příloha

Postup

Kousky kapra omyjeme, osušíme a okořeníme solí, pepřem a paprikou. Záleží jestli chceme jídlo pikantnější, tak zvolíme pálivou papriku, jestli jemnější, tak sladkou papriku. Ve větší pánvi rozehřejeme olej nebo máslo, případně mix obou. Osmahneme kousky kapra z obou stran, z každé strany asi tři minuty.

Teď je ideální čas dát vařit tarhoňu. Postupujte podle našeho návodu, který najdete TADY.

Osmahnuté kousky masa dáme stranou na talíř. Do rozehřátého výpeku dáme osmahnou nadrobno nakrájenou cibuli, ke které asi po třech minutách přidáme papriku nakrájenou na menší kousky. Opékáme až začne paprika měknout. Mezitím si nakrájíme na menší kousky rajčata. Komu by mohly vadit slupky, tak rajčatům nejdříve na vrchu nařízne slupku (co nejméně zaříznout dovnitř rajčete) a potom rajčata přelije vřelou vodou a oloupe. Nám slupky v jídle vůbec nevadily, práce tak byla mnohem rychlejší.

Další variantou, co se rajčat týče, jsou rajčata loupaná z plechovky. Ty jsou taky super! Navíc je v plechovce skvělá rajská šťáva, která bude v jídle výborná. Takže do pánve můžeme přidat klidně celý obsah malé plechovky.

Připravená rajčata vhodíme do pánve k lehce změklým paprikám. Přidáme také nadrobno nasekanou chilli papričku. Kdo vaří pro děti, tak ji samozřejmě může vynechat.

Zeleninu pořádně promícháme, lehce osolíme a podlijeme asi hrnkem vody. Teď vrátíme do pánve kousky ryby, ztlumíme na nižší teplotu, ať se nám obsah pánve nepřipaluje. Necháme asi deset minut, to by mělo stačit jak kaprovi, tak zelenině. Chutě se krásně prolnou, provoní. Když se nám zdá, že je v pánvi málo šťávy, tak můžeme přilít ještě trochu vody.

Podáváme s uvařenou tarhoňou, přelitou šťávou z pánve, se zeleninou.

Chuť je naprosto exkluzivní a já chválím svého úžasného manžela, jaký je skvělý kuchař!

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Víkendový oběd: Pečené kuře a houbová tarhoňa
Risotto s lososem a sušenými rajčaty
Jak udělat: Slaná omeleta s lososem

   
20.02.2015 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [26] Berus77 [*]

    ňami ňam

    superkarma: 0 02.07.2015, 08:38:11
  2. avatar
    [25] paníliška [*]

    denkas — #24 Koupíš ji v Lidlu, jak už píšou přede mnou. Je opravdu dobrá, buď ji uvaříš klasicky jako těstoviny nebo ji můžeš dusit jako rýži, receptů na netu je hodně.

    superkarma: 0 22.02.2015, 19:12:35
  3. avatar
    [24] denkas [*]

    paníliška — #23aha, tak ji někdy vyzkoušim. Těstoviny mám ráda.

    1. na komentář reaguje paníliška — #25
    superkarma: 0 22.02.2015, 18:56:38
  4. avatar
    [23] paníliška [*]

    denkas — #22 Tarhoňa je těstovina, chutná podle toho, jak ji upravíš. Sml16

    1. na komentář reaguje denkas — #24
    superkarma: 0 22.02.2015, 18:28:37
  5. avatar
    [22] denkas [*]

    Rikina — #20taky v jídle nemám ráda ty Šlupky. A ta tarhoňa se mi moc nelíbí. Jakou to má chuť?

    1. na komentář reaguje paníliška — #23
    superkarma: 0 22.02.2015, 18:18:42
  6. avatar
    [21] risina [*]

    Rikina — #20 Může se to udělat z loupaných rajčat (buď si je oloupeš sama, nebo použiješ loupaná z plechovky), mně ale slupky z rajčat nevadí, krájím je nadrobnou a sní se to vždycky Sml16. A tyhe zeleninové směsi jsou s rybou moc dobré Sml22.

    superkarma: 0 22.02.2015, 09:23:08
  7. [20] Rikina [*]

    Taky nevím, co je tarhoňa... a když vidím na obrázku ty šlupky z rajčat... asi by mě to nenadchlo. Sml80 Možná by se to dalo udělat i bez rajčat... ale zas proč si teda rovnou neudělat něco jiného. Sml57

    1. na komentář reaguje risina — #21
    2. na komentář reaguje denkas — #22
    superkarma: 1 21.02.2015, 14:32:50
  8. avatar
    [19] Danila [*]

    mňam tarhoňa!!!milujem. moc mi chutí v studenom šaláte z Panerie. doporučujem vyskúšať!:)

    superkarma: 0 21.02.2015, 11:11:09
  9. [18] Breberka456 [*]

    kapra já nemuset, ale vypadá to pěkně - takové barevné Sml58

    superkarma: 0 20.02.2015, 16:31:25
  10. avatar
    [17] Kadla [*]

    To, co je na obrázku vůbec nevypadá jako pravá maďarská tarhonya... Teda, aspoň, co jsem tarhonyu jedla a viděla připravovat (polovina mé rodiny jsou Maďaři)...

    superkarma: 0 20.02.2015, 15:43:53
  11. avatar
    [16] chanahd [*]

    Vůbec jsem nevěděla, co je tarhoňa. Ale už je mi to jasné. To bych si dala. A kapra mám taky moc ráda.

    superkarma: 0 20.02.2015, 13:12:48
  12. avatar
    [15] elly [*]

    Léthé — #13prošla jsem si povídání o tamní kuchyni a už teď jsem si jistá, že se líbit bude :-D

    superkarma: 1 20.02.2015, 13:00:57
  13. avatar
    [14] Hanyna [*]

    Tarhoňu jsem v životě nejedla. Kouknu se po ní, když říkáte, že je k mání i v Lidlu...Sml58

    superkarma: 0 20.02.2015, 12:59:19
  14. avatar
    [13] Léthé [*]

    elly — #12aha...takže se to dá koupit i u nás. Díky za tipSml67 Tak ať se vám v Maďarsku líbíSml37.

    1. na komentář reaguje elly — #15
    superkarma: 0 20.02.2015, 12:47:23
  15. avatar
    [12] elly [*]

    Léthé — #8my máme mega pytel z Makra, ale když nám dojde, tak kupujeme v tarhoňu v Lidlu. Ta je taky moc dobrá. Do Maďarska jedeme příští sobotu, tak se těším až tam ochutnám opravdická maďarská jídla :-)

    1. na komentář reaguje Léthé — #13
    superkarma: 0 20.02.2015, 12:34:01
  16. avatar
    [11] vladka321 [*]

    Vypadá to fantasticky, hned bych si dala Sml67

    superkarma: 0 20.02.2015, 12:02:45
  17. avatar
    [10] moula [*]

    Neco velice podobneho vari muj zetak, dava tam jakekoliv sladkovodni ryby a kdyz ma, tak jeste prida kyselou smetanu. s tarhonou, s ryzi, s nudlemi, s kuskusem, co zorvna popadne. Naucil ho to slovensky bratranec.

    superkarma: 0 20.02.2015, 11:20:20
  18. avatar
    [9] delfi.na [*]

    Vypadá to skvěle, tarhoňa je dobrá a dá se koupit. Akorát, že mému chlapovi tarhoňa moc nejede a mi zase jo, takže pro něj bych musela vymyslet jinou přílohu.

    superkarma: 0 20.02.2015, 10:38:07
  19. avatar
    [8] Léthé [*]

    Sml15...tak vyrobit si tarhoňu se mi dvakrát nechce. Na to měla náladu ještě tak matka a že ta si s tím vyhrála. Lze někde koupit hotovou ? Myslím že v Maďarsku ano, ale mám to z cestySml80.

    A kapra nemusímSml23. Možná že bych ho nahradila s lososem...takže mohu nahradit nakonec i tu tarhonyu s něčím a vůbec nakonec celé jídloSml30

    Ale na tom talíři to vypadá lákavě, jen mě zaskočila ta tarhonya.

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 20.02.2015, 10:35:20
  20. avatar
    [7] elly [*]

    luneta — #6To mi přijde vtipný Sml52 Nevím sice co to je, ale to by mi doma nejedli...

    Proč na chlapa divný recept?

    superkarma: 0 20.02.2015, 09:39:53
  21. avatar
    [6] luneta [*]

    na chlapa divnej recept,ten by mi teda tarhoňu nejedl.A to ani nevím co to je

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 20.02.2015, 08:26:52
  22. [5] ZdenaZ [*]

    nejlepší je klasický-obalovaný kapr s bramborovým salátem

    zdena

    superkarma: 0 20.02.2015, 08:21:57
  23. [4] janavys [*]

    Nějak mně to neoslovilo. Sml16

    superkarma: 0 20.02.2015, 07:51:33
  24. [3] kimil [*]

    Máme rádi ryby i našeho kapra, ale tady mě zaujala spíš příloha. Vyzkouším.

    superkarma: 0 20.02.2015, 07:11:43
  25. [2] manislava [*]

    Sml80

    superkarma: 0 20.02.2015, 06:36:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme