Vaření

Tip na letní sladké pečení

Připravte si v létě vynikající koláče s čerstvým letním ovocem natrhaným přímo ze zahrádky. Přinášíme vám několik tipů na osvědčené recepty.

RYCHLÉ KOLÁČKY

koláčky

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g rostlinného tuku Hera
  • 2 žloutky
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 200 ml plnotučného mléka
  • špetka soli

drobenka

  • 100 g hrubé mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 80 g rostlinného tuku Hera

náplň

  • tvaroh, povidla, mák, ovoce, džem, pečená jablka, ořechy
  • 1 vejce na potření

Ve vlažném mléce rozmíchejte lžící cukru a lžíci mouky. Rozdrobte do něj droždí a nechejte stát asi deset minut na teplém místě. Až budou na povrchu bubliny, kvásek je připravený. Heru si rozpusťte v malém hrnci na plotně.

Do mísy kuchyňského robota dejte mouku, vyklepněte do ní dva žloutky a přidejte zbylý cukr a špetku soli. Vlijte mléko s kváskem a rozpuštěnou, mírně vychlazenou Heru. Nasaďte na robota hnětací nástavec a umíchejte hladké, nelepivé těsto.

Těsto nechejte kynout, pod utěrkou, na teplém místě, hodinu.

Mezitím, co těsto kyne, připravte si náplně a drobenku.

Náplně si zvolte podle sebe. Výborný je tvaroh s cukrem, maková náplň, povidla, mleté sušené hrušky, ořechy, marmeláda. Cokoliv máte doma po ruce a máte rádi.

Smíchejte cukr, mouku a Heru. Míchejte tak dlouho, až bude směs sypká a drobivá.

Z vykynutého těsta oddělte 300 g. Zbytek těsta vyválejte na pomoučeném válu. Plát těsta dejte na plech vyložený pečícím papírem a ještě menším válečkem rozválejte až do krajů. Z odděleného těsta uválejte tenké válečky, kterými rozdělíte těsto na plechu, na jednotlivé čtverečky.

Povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem.

Do jednotlivých čtverečků dejte připravené náplně. Posypejte drobenkou. Nechejte ještě 15 minut kynout a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 30 minut.

koláčky

BUBLANINA S LESNÍM OVOCEM A KŘUPAVOU DROBENKOU

bublanina

těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • ovoce

drobenka

  • 100 g cukru krupice
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 100 g Hery máslová příchuť
  • 20 g mandlových plátků
  • Hera máslová příchuť a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

forma na koláč o průměru 28 – 30 cm

Vejce dejte vyšlehat do robota se šlehací metlou, spolu s třtinovým cukrem. Šlehejte tak dlouho, až směs zhoustne a bude hodně světlá, nadýchaná.

Přidejte rozpuštěnou Heru a mléko. Opět společně šlehejte, až se všechny suroviny spojí.

Prášek do pečiva promíchejte důkladně s moukou. Vsypejte do připravené směsi v kuchyňském robotu. Opět míchejte, až vznikne hladké těsto

Formu na koláč vymažte Herou a vysypejte polohrubou moukou. Pracujte pečlivě, aby nezůstal ani kousek formy suchý. Jinak by se vám bublanina mohla přilepit.

Do formy vylijte těsto a uhlaďte povrch. Nahoru nasypejte ovoce. Čerstvé nebo mražené.

Smíchejte drobenku. Cukr, vločky a Heru prohněťte, ideálně ručně, až vznikne sypká směs. Přidejte větší část mandlových plátků. Opět promíchejte. Drobenku navrstvěte na ovoce. Povrch posypejte zbylými mandlovými lupínky.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 45 minut. Nechejte vychladnout.

 

TVAROH S ČOKOLÁDOVOU HLÍNOU A KYTIČKAMI (bezlepkový)

tvaroh

čokoládový tvaroh

  • 500 g měkkého polotučného tvarohu
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 150 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa

čokoládová hlína

  • 125 g cukru krupice
  • 125 g mandlové mouky
  • 125 g rýžových vloček
  • 80 g Hery máslová příchuť
  • 50 g kakaa

Troubu si předehřejte na 140 °C. Heru rozpusťte. Rýžové vločky dejte do výkonného mixéru a rozmixujte na hladkou směs. V míse smíchejte rozmixované vločky, mandlovou mouku, cukr krupici a kakao. Až je směs promíchaná, přidejte rozpuštěnou Heru. Důkladně promíchejte.

Na plech rozložte pečící papír. Připravenou „hlínu“ vysypejte na plech a roztáhněte na stejnoměrně vysokou vrstvu. Pečte v troubě 10 minut. Po vytažení z trouby nechejte úplně vychladnout a opět promíchejte. „Hlína“ je hotová.

V malém hrnečku přiveďte k varu smetanu. Odstavte z plotny a do smetany rozlámejte čokoládu. Nechejte pět minut stát. Rozmíchejte malou metličkou dohladka. Nechejte chvilku vychladnout. Směs může být vlažná, nesmí být horká.

Do kuchyňského robota se šlehací metlou dejte tvaroh a přidejte k němu čokoládovo smetanovou směs. Společně šlehejte, až vznikne hladký, nadýchaný krém. Přimíchejte do něj 10 lžic čokoládové hlíny.

Připravte si skelničky, v těch tento dezert nejlépe vynikne. Na dno skleniček dejte trochu hlíny, na ni vrstvu tvarohového krému a nahoru opět hlínu. Klidně můžete přidat ještě vrstvu ovoce.

A co jiného do hlíny než kytičky? Skvěle vypadají i lesní jahody. Pohrajte si, udělejte jedlou zahrádku co nejveselejší.

www.pecenijeradost.cz

   
30.06.2017 - Mlsání - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [3] babinka [*]

    To vypadá skvěle...mňam...Sml59

    superkarma: 0 30.06.2017, 15:21:14
  2. [2] MARIE MATEJKOVA [*]

    Napřed prima letní saláty a teď něco na zubSml59

    superkarma: 0 30.06.2017, 10:52:34
  3. [1] bobani [*]

    vypadá hezky

    superkarma: 0 30.06.2017, 09:56:48

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme