Reklama

Nepečený dort ze zakysané smetany, s čerstvým ovocem a piškoty. To je dezert mého dětství. Milovala jsem tu svěží chuť vychlazeného ovoce a jen maličko nasládlé smetany. S jahodami ze zahrádky nebo sladkým černým rybízem, s banánem, s kiwi a mandarinkami. Jakkoliv. Ovoce si každý zvolí podle své obliby.

n

Minulý týden se mi dostaly do ruky mražené maliny z Lidlu. Za krásnou ceny půlkilový balík malin. Velkých sladkých a hlavně celých plodů. Žádná nechutná drť, žádná nakyslá chuť. Mňam. Připravila jsem dětem hned vanilkové mascarpone, které se u nás stalo zamilovaným dezertem. A na víkend výtečný nepečený dort.

Do krémů můžete použít, co se vám líbí, chutná nebo co máte v lednici. Můj poslední dort je kombinace mascarpone, smetany a zakysané smetany. Někdo dává jen zakysanou smetanu. Sladíme podle chuti, důležité je to nepřehnat. Dezert je lepší lehce kyselkavý.

n

Suroviny

1 malý balíček piškotů
ovoce podle chuti a možností – nejlépe čerstvé, ale může být i mražené či kompotované
450 g mascarpone
400 ml smetany ke šlehání
150 ml zakysané smetany
cukr podle chuti

Postup

Ušleháme si dotuha šlehačku. Ochutíme ji trochou cukru, ale opravdu to nepřeháníme, abychom dezert nepřesladili. Kdo má chytrého kuchyňského pomocníka jako já, tak má výhodu – další dvě ruce v kuchyni. Takže šlehačku šlehá robot a my si mezitím můžeme připravit rozvírací plechovou formu, kterou vyložíme potravinářskou fólií. Dno  zaskládáme piškoty – jeden vedle druhého.

m

Do ušlehané šlehačky přidáme zakysanou smetanu a mascarpone a už jen na nízké otáčky šleháme, než se nám směs spojí. Nepřešlehat, nezpracovávat dlouho, aby se nám v krému neutvořily hrudky.

Asi polovinu směsi naneseme na piškoty ve formě a rozetřeme, aby byly pěkně zakryté. Krém zaskládáme další vrstvou piškotů, na které dáme ovoce a zatřeme druhou polovinou krému. Kdo si chce rozdělit krém na tři díly, tak dá vrstvu piškotů – krém – ovoce – krém – piškoty – krém. Taky výborné.

Povrch dortu můžeme posypat ovocem nebo rozdrcenými sušenkami. Doporučuji druhou variantu, je neodolatelná!

Hotový dezert necháme v lednici vychladit, nejlépe celých 24 hodin, aby krásně ztuhnul a dobře se krájel.

Jako pomyslnou sladkou tečku jsem každou porci dortu přelila malinovou šťávou. Dvě hrsti malin jsem dala do hrnce, zasypala trochou cukru a dusila až do rozpadnutí. Tuto směs jsem scedila hustým cedníkem a lehce v ní prohřála celé kusy malin.

Sladké mlsání přeje elly.