Vaření

Tip na Halloweenské recepty

Halloween a dýně patří k sobě jako Velikonoce a vejce. Podívejte se, co můžete z dýní připravit rodině do volátka :-).

polévka z dýně

POLÉVKA Z DÝNĚ A ZÁZVORU

Přísady na 4-6 porcí:                         

  • 1 cibule
  • 1 ks zázvoru (cca 20 g)
  • 5 malých dýní (à cca 650 g)
  • 2 lžíce másla
  • 700 ml vývaru z bujónu
  • 300 ml jablečné šťávy
  • sůl s jódem
  • pepř
  • 2 jablka (à cca 125 g)
  • 100 g kysané smetany

Příprava:                                                                                                 

Cibuli a zázvor oloupejte a najemno nakrájejte. Ze 4 dýní odkrojte vršek, vyndejte semena, dužinu vydlabejte, nechejte asi 0,5 cm silné okraje. Zbylou dýni oloupejte, zbavte semen. Dužinu nakrájejte na kostky a cca 800 g odvažte.

Cibuli a zázvor poduste na másle. Přidejte dužinu z dýní a 5 minut opékejte. Přilijte vývar a šťávu, dochuťte solí a pepřem, přiveďte k varu a povařte asi 10-12 minut.

Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jader a nakrájejte na kostky. Přidejte k polévce a vařte asi 5 minut do měkka. Jednu naběračku rozkrájených jablek a dužiny dýně dejte stranou. Zbytek polévky rozmixujte, zjemněte smetanou a dochuťte. Polévku plňte do vydlabaných dýní a ozdobte rozkrájenými jablky a dužinou dýně.

Tip:

Na polévku můžete samozřejmě použít také jednu velkou dýni, vydlabat ji a vytvořit z ní tak polévkovou mísu. Pokud zbude více dužiny, můžete ji použít např. na výrobu marmelády nebo ji přidat k zeleninové pánvi.

Malé dýně budou ještě hezčí, pokud je před servírováním ozdobně nožem nařežete. Můžete na ně nakreslit šeredné obličejíčky a kůru pak opatrně ostrým nožem na zeleninu odřezat, aby se  do dýně neudělala díra.

Doba přípravy: cca 85 minut

očíčka

OČNÍ BULVY

Přísady na 4 porce:

  • 2 malé cibule
  • 2 lžíce italského olivového oleje
  • 1 plechovka pasírovaných rajčat (425 ml)
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • sůl s jódem
  • černý mletý pepř
  • 0,5-1 lžičky cukru
  • 1 kostka bujónu
  • 4 mozzarelly (à 125 g)
  • 8 zelených oliv

Příprava:

Cibuli oloupejte, nakrájejte a nechte zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidejte rajčata a rajčatový protlak. Osolte, opepřete, oslaďte a přidejte bujón. Nechte asi  8-10 minut povařit. Omáčku rozmixujte a dejte chladit.

Mozzarellu nechte okapat a pomocí porcovače zmrzliny vytvořte 8 nepravidelných kuliček. Uprostřed každé kuličky udělejte pomocí čajové lžičky nebo vykrajovače melounových kuliček malou prohlubeň a do ní vložte olivu. Rajčatovou omáčku rozdělte na 4 malé kulaté talířky a vložte vždy po 2 očních bulvách.  

Doba přípravy: cca 30 minut plus doba chlazení


Pro přípravu jídel byly použity produkty společnosti Lidl.

   
29.10.2010 - Vaření - autor: Linda Wimmerová

Komentáře:

  1. avatar
    [5] hubajda [*]

    dyni nebrat

    superkarma: 0 16.11.2012, 09:51:38
  2. avatar
    [4] Myškomedvídek [*]

    Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 03.11.2010, 16:16:18
  3. avatar
    [3] selinka [*]

    DanaD — #2 jo, vypadá to luxusně Sml54

    superkarma: 0 29.10.2010, 12:26:39
  4. avatar
    [2] DanaD [*]

    me se libi ty oci... jak ta polivka zalibne mrka z talireSml30

    1. na komentář reaguje selinka — #3
    superkarma: 0 29.10.2010, 11:25:28
  5. avatar
    [1] Eliana [*]

    šmankote, to jsou mi věci..tak dýňová polévka je prý exelentní, kamarádka jí vaří obří kotel pro jejich rodinu a pak mrazí a zavařuje do sklenic....

    superkarma: 0 29.10.2010, 11:23:40

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme