Domácnost

Tip: Co s podzimními plody

Čtenářka Samík7 mi poslala příspěvek k tématu, které jsem editoval minulý týden. Rozhodl jsem se ho (mimo soutěž o dnešní dárky) uveřejnit. Podzim je na krku a každá rada, co se zpracování a skladování podzimních plodů týče, se hodí...

Tento příspěvek od čtenářky Samík není k dnešnímu tématu, ale k tématu: Podzimní plody. To jsem pro vás, milé čtenářky, editoval minulý týden.

Rozhodl jsem se příspěvek uveřejnit bez šance na získání dnešního dárku, ale jak tip se jistě některým z vás sejde!


Vyloupané ořechy nemusí být v mrazáku, stačí je dát v igelitovém sáčku na dno ledničky.Vydrží i déle než rok a jsou při ruce.Letos jich moc nenarostlo,i když máme 5 ořešáků,nebude jich víc než košík.Loňské právě vylupuji, byly v síťových pytlích v kotelně, jen pár jich navštívili červíci, ale ty jsem nechala sýkorkám , už je odteďka konzumují do posledního drobečku. Zdravá jádra dám znova do ledničky.

Jablek taky letos není příliš, ale několik metráků syn odvezl na mošt, sterilizovali jsme do doma 20minut na 80°C v hrnci, pak horké do igelit. sáčků a krabic po cca 5 l, jako se prodává někde na tržnicích víno(pytlík má kohoutek-výrobce MODEL).Mošt je kvalitnější než z moštárny a vyjde levněji. Zatím drží a průběžně ho testujeme. Loni jsem taky jablka sušila na sítích co máme proti mouchám + papír.Šlo to dost rychle poblíž radiátorů.Co se nesnědlo, rozdrtila jsem a dala na chvíli namočit a na koláč anebo do perníku.

Květák lehce povařím a dám do mrazáku, nebo taky do nálevu jako kyselé okurky a sterilizuji- to máme radši.

Švestky vyloupu a z mrazáku se hodí na knedlíky nebo na koláč. Tchýně s úspěchem dávala celé švestky(nepřezrálé) do 5l sklenice, upevnila dřevěnou oválnou dýhou, co se dříve dávala na okurky bez sterilování, láhev obrátila dnem vzhůru a hrdlo láhve poklopila do misky se silnějším octovým roztokem,aby k tomu nemohl vzduch. Švestky pak sice byly trochu octem cítit, ale na koláči už pak ne. I knedlíky se daly udělat.

Do mrazáku dávám taky několik pytlíků s okurkovým salátem, ochuceným jako ke spotřebě. Sice není jako čerstvý, ale tu vůni okurky kupované v zimě nemají.

Pokusy s česnekem jsem dělala sušením i naložením do oleje či soli(to až ke konci jeho skladovatelnosti), ale není přes uchovaný na lísce v suchém sklepě.

Zdraví,
Samík7

   
13.10.2010 - Zahrada a květiny - autor: Jakub D. Kočí

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme