Zdraví

Tichý zabiják se ukrývá v mrazáku!

Myslíte si, že na způsobu přípravy jídla z hlediska zdraví příliš nezáleží? Omyl! Právě v něm lze spatřovat tichého zabijáka zdraví našeho srdce. Když jde takové smažení ruku v ruce s polotovary, které dávno neplní mrazáky jen Američanům, ohroženo není jen srdce, ale i hmotnost a chuťové pohárky.

Polotovary do zdravého jídelníčku nepatří

foodÚnor 2010 byl měsícem srdce v USA. To byla pro známého kardiologa velká příležitost, aby ukázal, co tomuto důležitému orgánu prospívá. Nemoci srdce totiž sice závisí především na genetických vlivech, které nemůžeme nijak ovlivnit, ale také na životosprávě - a tu máme zcela ve svých rukou.

Dr. Dolan sestavil deset rad pro jídelníček, který našemu srdce zaručeně prospěje:

1. Nakupujte suroviny v potravinách ve svém okolí, kde je bohatá nabídka čerstvých produktů, mořských plodů a masa.
2. Zcela vyřaďte zmrazená a konzervovaná jídla. Ta často obsahují velké množství sodíku a jednoduché sacharidy, které nejsou zdravé.
3. Užívejte k ochucení a k obarvení pokrmů čerstvé bylinky místo soli a sáčkových koření. Čerstvá bazalka, máta, rozmarýn a česnek jsou pro zdraví úplně ideální.
4. Typická snídaně - chléb s máslem - se dá připravit zdravěji: máslo zkuste nahradit olivovým olejem s čerstvým tymiánem nebo bazalkou.
5. Samozřejmostí by mělo být vynechání smažených jídel, pečených pochoutek a také grilování - existují zdravější způsoby přípravy jídla.
6. Jako vhodná příprava pokrmů je doporučena pomalejší tepelná příprava, abychom zajistili lepší aroma zeleniny, drůbeže a ryb.
7. Jezte více ryb a drůbeže. Obě masa obsahují málo tuku, ryby navíc obsahují tzv. omega mastné kyseliny, které jsou důležité pro metabolismus tuků.
8. Omezujte červené maso a vepřové maso. Ta naopak obsahují více tuků a urychlují proces kornatění tepen, což vede k onemocnění srdce.
9. Místo dezertů, jako jsou vysokokalorické dorty, krémy a zmrzliny, ochutnejte čerstvé ovoce.
10. Když pijete alkohol, žádné drama, ale omezte se na jeden drink za den! Červené víno v malém množství obsahuje srdce chránící látky, ale při větším množství může vést k alkoholismu, vysokému tlaku, nadměrné hmotnosti a mozkovým příhodám.

Na první pohled se může zdát, že budete muset předělat celý svůj dosavadní jídelníček. Když se ale podíváte blíže, zjistíte, že pravidla jsou velmi jednoduchá a vše je jen otázkou zvyku.

Zdroj: www.ulekare.cz

   
10.09.2012 - Zdraví - autor: U lékaře

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [63] cibulicka [*]

    Dobře se najíst,je pro mě vše,proč jinak bych tu měla být..

    superkarma: 0 21.09.2012, 23:22:23
  2. avatar
    [62] delfi.na [*]

    U nás polotovary nemají místo. Manžel vždycky tvrdí, že chemii "nežere" a proto vaří z čerstvého. Sml16

    superkarma: 0 21.09.2012, 08:48:57
  3. [61] jithule [*]

    jím různorodovou stravu

    superkarma: 0 15.09.2012, 17:51:39

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] Krupová [*]

    jak to tak čtu a skoro bych nic jíst nemohla. Tělo si samo řekne na co má chuť a co mu chybíSml24

    superkarma: 0 12.09.2012, 10:35:58
  2. avatar
    [59] dajrin [*]

    Své zvyky nemám důvod měnit, jsem takto spokojená Sml16. Od všeho trochu, jíst pestře, nic nepřehánět Sml22.

    superkarma: 0 12.09.2012, 08:44:08
  3. avatar
    [58] makahi [*]

    Dezertům nikdy neodolám, i když se snažím jíst zdravěSml23

    superkarma: 0 10.09.2012, 22:35:49
  4. [57] Lydia001 [*]

    Já osobně zeleninu a ovoce miluji. Pochutinky jím jen v malém množství apod.

    superkarma: 0 10.09.2012, 20:55:24
  5. avatar
    [56] SNÍŽEK [*]

    polotovary nekupuju a másla se nevzdám,ani grilování Sml23

    superkarma: 0 10.09.2012, 20:50:00
  6. avatar
    [55] Dudlajlama [*]

    Kytinkak — #38 pokud nemas rada tu hutnou chut panenskeho olivoveho oleje, lepsi jsou odlehcene verze, ktere nemaji tu typickou vyraznou chut. Vyzkumatori porad neco vyzkumujiSml57, tyhle poznatky by rekla drive kazda vesnicka babka. Ted se hodne pouziva na salaty avokadovy olej, na smazeni zase z vinnych hroznu, ryze, proste porad necoSml31

    Na chleba s maslem(sadlo nemusim)nedam dopusti, zvlast, kdyz si na nej nakrajim na kolecka kyselou okurku(s koprem a cesnekem), ta vysledna chut mi prijde jako mana nebeska.

    superkarma: 0 10.09.2012, 18:26:57
  7. avatar
    [54] ekleinovka [*]

    Tak másla se v žádném případě zříkat nehodlám,můžu toho jíst už takhle málo a ještě další omezení? To neakpceptujiSml32Sml32Sml32

    superkarma: 0 10.09.2012, 17:38:33
  8. avatar
    [53] daska59 [*]

    Já si radši pochutnám, než abych tu strašila do sta let.

    superkarma: 0 10.09.2012, 17:29:59
  9. [52] PEPI11 [*]

    Takové rady jsou každý týden v ženských časopisech. Divím se, že to redaktory ještě napřestalo bavit. Čeho je moc, toho je příliš.Unás na vesnici jsme vždy vařili všechno  co se kolébalo po dvorku nebo v chlívku a co právě uzrálo na zahradě A nebyli jsme tlustí. Ovšem na starší roky taky přibrali, i já taky. Je to asi v tom, že už nemám tolik pohybu.Sml80

    superkarma: 0 10.09.2012, 17:23:11
  10. avatar
    [51] margot [*]

    Kytinkak — #38 mám to podobně, ale pak jsem si začala kupovat ty jemnější, třeba Delicato od Monini a s tím si tedy hodně rozumím, mňam

    superkarma: 0 10.09.2012, 17:18:33
  11. avatar
    [50] tajnostii [*]

    Polotovary néSml23

    superkarma: 0 10.09.2012, 17:14:11
  12. [49] jithule [*]

    dobré rady

    superkarma: 0 10.09.2012, 17:10:28
  13. avatar
    [48] capkova [*]

    Pokud někdo nemusí dodržovat nějakou dietu ze zdravotních důvodů, tak by měl jíst vše, samozřejmě hodně zeleniny a ovoce. Nevyhýbat se ničemu a poslouchat tělo - to si samo řekne co mu chybí.

    superkarma: 0 10.09.2012, 16:04:32
  14. [47] cilani [*]

    Lednice jako na obrázku by mě vůbec nepotěšila..

    superkarma: 0 10.09.2012, 15:51:47
  15. avatar
    [46] pajda [*]

    Tatínek jedl celkem hrozně - kus špeku s chlebem bylo jeho nejoblíbenější jídlo a to často ten chleba "zapomněl", jedl smažené, jedl sladké, prostě každého doktora by z něj šlahlo. A umřel na vrozenou srdeční vadu...všechny ostatní orgány byly v naprostém pořádku a tuk taky jaksi neměl. Tak nevím...podle těch moudrých článků by se neměl dožít ani pěti letSml57Sml57Sml57Sml57Sml57

    superkarma: 0 10.09.2012, 15:47:23
  16. avatar
    [45] Altamora [*]

    Maminka celý život jedla hodně nezdravě. Mívala problém se žlučníkem. Pak se ukázalo, že spouštěčem nebyly řízky, ale stres. Je jí osmdesát, nebýt nádoru na mozku tak se pohybuje svižně. Cholesterol má zvýšený méně než moje hubená kamarádka, cukr taky jen nepatrně vyšší. A to celý život byla obézní. Jenže taky celý život pracovala a hodně chodila. Ne na páse v posilovně, ale v práci, cestou do práce a z ní,  na nákupech, v přírodě. Samý přirozený pohyb. Jídlo je určitě důležité, ale přiměřený pohyb a životní optimismus je důležitější.

    superkarma: 1 10.09.2012, 15:32:07
  17. [44] dadma [*]

    Já si myslím, že se s mírou může jíst všechno.My jsme na sádle a na másle,na buchtách a koláčích vyrostli a nikdo z dětí nebyl obézní.Jenže jsme měli pohyb.Přišla jsem ze školy napsala úkoly a do večera jsme běhali venku.

    superkarma: 0 10.09.2012, 15:09:03
  18. [43] zzandaa [*]

    Furt jsou všichni chytří. Jednou se píše to, pak se to zase vyvrátí a píše se něco jiného... To nemá pak cenu ani číst. Jenom lidem motají hlavu.

    superkarma: 0 10.09.2012, 15:00:11
  19. avatar
    [42] Vetinari [*]

    arminka — #36 No a já jsem zase v poslední době několikrát četla, že než celý slavný olivový olej je mnohem zdravější slunečnicový olej Sml80 Tak si má pak člověk vybrat.

    superkarma: 0 10.09.2012, 14:30:06
  20. [41] Rikina [*]

    haluška — #37 Sml52 a nebylo to tou českou houskou? Sml57 Některé housky jsou naprosto hnusné s čímkoliv. Sml80 Ale chleba se sádlem, škvarkama, řádně posolený, lehce jarní cibulky na povrchu, to je jiná liga, to uznávám, taky to můžu. Sml20

    superkarma: 0 10.09.2012, 14:29:18
  21. avatar
    [40] ToraToraTora [*]

    haluška — #37 Sml52 Kdyby taliáni znali náš chleba se sádlem, tak by přestali vymýšlet hovadinySml52

    superkarma: 0 10.09.2012, 14:16:47
  22. [39] Trefa [*]

    Trefa:je konec leta a grilovani u nas skoncilo.salaty ze zeleniny mame moc radi.stale mame na zahrade svoji zeleninu.tak si ji uzivame.

    superkarma: 0 10.09.2012, 14:03:49
  23. avatar
    [38] Kytinkak [*]

    já začla používat olivový olej až ted, ale stejně v malém, moc mi nechutná

    1. na komentář reaguje margot — #51
    2. na komentář reaguje Dudlajlama — #55
    superkarma: 0 10.09.2012, 14:00:57
  24. avatar
    [37] haluška [*]

    tak dámy. Aby som nikoho neurazila svojím fuj, tak som si bola zakúpiť ocot balsamiko , olej extra virgin mi doniesol syn z Korfu a houska česká z COOP-u a po ochutnaní musím skonštatovať, že ostanem verná chlebu s maslom, poprípade masťou a cibuľou. Holt, nemám ten správne mlsný jazyk. Alebo mám?

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #40
    2. na komentář reaguje Rikina — #41
    superkarma: 0 10.09.2012, 13:57:33
  25. avatar
    [36] arminka [*]

    V řecku jsme ochutnali chléb, který se namáčel do olivového oleje nebylo na tom nic špatného. V kuchyni používám výhradně olivový olej,kamarádka zastává názor - lepší nejhorší olivový olej ,než ty naše sr.../výrobky/Sml16

    ---------------------

    a jinak Dr. Dolan si asi myslí, že svým jídelníčkem objevil ameriku  několik století po Kolumbovi Sml30

    1. na komentář reaguje Vetinari — #42
    superkarma: 0 10.09.2012, 12:55:44
  26. avatar
    [35] saruz [*]

    Olivový olej používám v kuchyni hodně, ovšem na chleba si jej nemažu. Ty rady už byly známé určitě i před Dr. Dolanem. Sml57

    superkarma: 0 10.09.2012, 12:04:00
  27. [34] free [*]

    Já nemůžu být bez masa.... ryby se snažím dělat, ale navykla jsem rodinu na čerstvé (to leze hodně do peněz) a jinak přece nebudeme pořád jíst vyhoněný kuřata,  to je snad lepší i kousek vepřového.

    superkarma: 0 10.09.2012, 12:00:08
  28. avatar
    [33] ToraToraTora [*]

    Altamora — #30 Mě olivový olej chutná a klidně bych si bílý chléb s olejem dala, ale jako představa moderní snídaně je to eklózní a pan doktor by se měl nad sebou patrně zamyslet, co doporučuje za hovadiny a kterou skupiny strávníků měl na mysli. Tohle by totiž nevytrhlo ani děti, natož manžela.

    superkarma: 0 10.09.2012, 11:41:23
  29. [32] babočka12 [*]

    tetička25 — #31 Sml16.taky miluju chleba se sádlem,pěkně osolený,nebo jen s máslem...pro mě pochoutka.chleba si upeču čerstvý doma...mňam hned bych si dala.Sml22Sml16

    jinak k článku,pro mě nic nového.

    superkarma: 0 10.09.2012, 11:15:53
  30. [31] tetička25 [*]

    Ještě, že mám raději chleba se sádlem a českem, mňam, ale jenom v sobotu nebo v neděli, když nejdu mezi lidi.

    1. na komentář reaguje Juričková — #32
    superkarma: 0 10.09.2012, 11:00:32

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme