Reklama

masové koule s václavkami

Na dnešní recept jsme použili čerstvě natrhané václavky. Ty však už v lese nenajdete. Použít můžete však jakékoliv jiné lesní houby, třeba jejich směs.

Václavky v dnešní úpravě můžete použít i samostatně, bez masa. Třeba s bramborovou kaší nebo chlebem. Je nutné je dlouho podusit, aby pořádně změkly.

Suroviny

na masové koule

  • 600 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • trochu mletého kmínu
  • olej na smažení

václavková omáčka

  • 800 g václavek
  • 1 cibule
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky sladké papriky
  • kmín
  • sůl
  • pepř

václavky s masovými koulemi

Postup

Ze všech surovin na masové koule vypracujte směs. Z té tvarujte kuličky.

Ve velké pánvi rozehřejte olej a kuličky na něm osmahněte. Pěkně ze všech stran. Kuličky vyndejte z pánve.

Cibuli nakrájejte na hrubé kostičky. Větší václavky nakrájejte na kousky, menší nechejte vcelku.

Cibuli dejte opékat na olej na pánvi. Opékejte pět minut a přidejte václavky. Promíchejte a opékejte společně.

Zasypejte paprikou, přidejte koření a sůl. Promíchejte. Nalijte do pánve asi dvě deci vody, přiklopte a duste 20 minut.

Přidejte smetanu, promíchejte a přidejte masové koule. Ještě deset minut nechejte vařit odkryté, na mírnější teplotu.

Podávejte s těstovinami.

Dobrou chuť přeje Elly.  

Masové koule na mnoho způsobů

masové koule

masové koule s cuketovými nudlemi

masové koule

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková