Domácnost

Těstoviny - pokrm po kterém se netloustne

Právě touha zůstat štíhlá stojí na žebříčku našich „ženských“  přání velmi vysoko. Těžko bychom hledali ženu (nebereme–li v úvahu tu hrstku vyvolených, které mohou sníst cokoli a nepřiberou ani gram), která se nikdy nehlídala v jídle nebo nezkusila žádnou dietu. Vzpomeňme si na rady zkušených a moudrých, které říkaly: “Diety nemají smysl, jejich efekt je krátkodobý.“ Nebo na vtipné poznámky skeptických drahých poloviček: “Neblbni a pojď se najíst, už to s tebou není k vydržení. Už jsem si zvykl, že žiju s baculkou...“ 

 

Máme pro vás ideální řešení, při kterém se nebudete trápit hlady, pochutnáte si a přitom se budete stravovat zdravě. To řešení se jmenuje středomořská dieta. Ale nelekejte se - nejedná o dietu v zažitém slova smyslu, nýbrž o změnu stravovacích návyků – omezení konzumace knedlíků, omáček, smažených řízků a přejímání středomořského stylu stravování. Právě díky lahodné středomořské kuchyni se obyvatelé žijící v oblasti kolem Středozemního moře dožívají vysokého věku a na srdeční choroby a nádorová onemocnění umírají daleko méně než ostatní Evropané. Potravinami, které by se měly stát základem, nikoli pouze občasným doplňkem  vašeho jídelníčku, jsou těstoviny, olivový olej, zelenina (rajčata), ovoce (jablka, citrusy) a ryby (tuňák a další mořské ryby).

 

„Ale po těstovinách se přece tloustne!“ mají jistě mnohé z vás na jazyku. A v tom je právě zakopán pes. Nepleťme si pojmy výživnost a kalorická hodnota. Těstoviny jsou totiž výživné a zároveň mají nízkou energetickou hodnotu. Příčinou nadváhy není konzumace těstovin, ale vysoce kalorické a těžké omáčky, kterými si je tak rády zaléváme a rozhodně jimi nešetříme. Naopak rajčatovými a zeleninovými omáčkami rozhodně nic nezkazíme, ba právě naopak: pochutnáme si a navíc dodáme tělu životně důležité látky. Pouhým přidáním těstovin se zeleninový salát stane plnohodnotným hlavním chodem vynikající chuti - to žádná jiná ingredience nedokáže!

 

Každá žena ocení rychlost přípravy a rozmanitost delikates, jejichž základ tvoří právě těstoviny. Těstovinové pokrmy připravíte v mžiku. Navíc tyto zázraky z obilí nesoucí název těstoviny obsahují celou řadu vitaminů a zdraví prospěšných látek. Jsou přirozeným zdrojem vitaminů řady B (B2, B5, B12), ty nejkvalitnější – semolinové - těstoviny navíc obsahují pro organismus důležitý vitamin E -  zabraňující předčasnému stárnutí buněk a podporující krvetvorbu. Příjem potravin obsahujících vitamin B2 je nezbytný zejména v těhotenství a při kojení. Vitamin B5 má blahodárné účinky na naše vlasy a nehty a přítomnost vitaminu B12 v lidském organismu je nesmírně důležitá pro krvetvorbu a proti únavě.

 

Jak ale vybrat ty nejkvalitnější těstoviny, které se nelepí a výborně chutnají? Na našem trhu je běžně dostupná široká škála těstovin mnoha značek. V první řadě bychom se měli rozhodnout, zda dáme přednost bezvaječným, nebo vaječným těstovinám. Mezi nejoblíbenější a zároveň nejkvalitnější patří semolinové těstoviny vyráběné z tvrdozrnné pšenice. Vysoce kvalitní těstoviny bezpečně poznáme podle dvou základních kritérií - jasně žluté barvy bez teček a nečistot a podle zabarvení vody, ve které se těstoviny připravovaly. Voda, ve které se vařily vysoce kvalitní semolinové těstoviny, zůstává i po odstavení čirá.  

 

Nejkvalitnější těstoviny mohou dosahovat gigantické délky, aniž by se lámaly a lepily. Všechny tyto vlastnosti bezesporu splňují těstoviny Barilla, které jsou pro svou vysokou kvalitu a vynikající chuť v zemi svého původu - Itálii - synonymem pro tu pravou pastu!  Společnost Barilla - výrobce vysoce kvalitních těstovin - byla založena již roku 1877 v italském městě Parma jako rodinná firma. V současné době se jedná o největší výrobní a zpracovatelský potravinářský podnik v Itálii, v jehož čele stojí již čtvrtá generace rodiny Barilla.

 

Úspěch těstovin Barilla je založen na dlouholetých investicích do výzkumu, inovací a technologií. Vždyť i výrobní linky jsou zkonstruovány výhradně odborníky Barilla. Proto si můžete být jisti, že když se rozhodnete pro Barillu, dáváte sobě i své rodině skutečně kvalitní a zdravou stravu. Výroba potravin pod značkou Barilla vždy splňuje tři základní principy: prvotřídní kvalitu použitých surovin, nutriční vyváženost a samozřejmě delikátní chuť, která je puncem všech produktových řad.

 

Těstoviny Barilla se vždy uvaří „al dente“, to znamená „na skus“ (nerozvaří se), nikdy se nelepí a výtečně chutnají. Barilla nabízí těstoviny rozmanitých tvarů. Na českém trhu jsou běžně k dostání klasické Spaghetti (špagety), oblíbené Fusilli (vřetena), praktické Penne Rigate (trubky), lákavé Farfalle (motýli) a Gnocchi (ulity), jedinečné lasagne a konečně unikátní Canelloni (široké trubky). 

Široký sortiment těstovin Barilla doslova pro každou příležitost je doplněn pestrou nabídkou hotových rajčatových omáček. Ty jsou obohaceny o typické italské byliny, olivy, nebo pikantní papriku. Do sortimentu patří taktéž velmi populární a oblíbené bazalkové pesto, jehož stačí do těstovin přidat jen pár lžiček, a rázem máte na stole vynikající pochoutku. Všechny omáčky jsou vyrobeny na čistě přírodní bázi bez přidání konzervačních přísad, neobsahují žádná dochucovadla ani barviva, takže je můžete bez obav podávat i dětem. Ochutnejte pravou Itálii a začněte hubnout s Barillou!

 

   
16.09.2004 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [86] Vivian [*]

    když se řekne Barilla, vybavím si oříškovou čokoládu...

    superkarma: 0 23.09.2004, 15:10:45
  2. avatar
    [85] Mici [*]

    Těstoviny asi špatné nebudou, ale ten článek...

    superkarma: 0 23.09.2004, 11:03:24
  3. [80] Laurynka [*]

    superkarma: 0 16.09.2004, 17:33:44
  4. [79] Karolina* [*]

    Ja bych jenom k tem Italum a testovinam. Oni skutecne nejedi jenom testoviny, ale kdyz jsem takto kolem obeda chodila mestem (Rim) a z kancelari se vyritili urednici na obed, malokdo mel na taliri neco jineho nez testoviny, pizzu, ev. jeste jedli sendvice. Je pravda, ze k tomu mivali nejakou zeleninu.

    K te pohode a klidu tady. To je mytus. Myslim, ze po mesici normalniho kazdodenniho italskeho zivota, by vetsina zmenila nazor. V kazdem vetsim meste, rozumej prelidnenem a precpanem, je jakakoliv cinnost spojena se stresem.

    Mne, kdyz chci zarucene pribrat, staci, abych se zacala obirat stravovanim, dietami a resila co a kolik muzu, ci nemuzu. To se pak zradlo pro mne stane prioritou a nemyslim na nic jineho, nez kdy zas budu moci neco do ust vlozit.

    superkarma: 0 16.09.2004, 17:16:58
  5. avatar
    [76] emma [*]

    Žábina: jenže to je taky jeden velkej sacharid!

    superkarma: 0 16.09.2004, 15:29:01
  6. avatar
    [75] Žábina [*]

    emma: ...já si dám prosím chlebíček když mám hlad ...

    superkarma: 0 16.09.2004, 15:26:04
  7. avatar
    [74] emma [*]

    petruška 2: jenže vtip je právě v tom, že nejde jen o kalorie, ale i o to, že po těstovinách budeš mít hlad dřív než třeba po rýži. proč? protože glykemický index....blabla, jak už jsem psala tisíckrát! a když máš hlad, tak se co? NAJÍŠ!! a co dělá v těle hlad? nedostatek glukózy v krvi! takže si dáš co? něco sladkýho.... a už to jedeeeeeeee!

    superkarma: 0 16.09.2004, 15:11:35
  8. avatar
    [73] alko [*]

    Já včera vařila těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou (asi takovou jak píše gerda - 45). Jen jsem tam nedala ty žampiony a přitom jsem je doma měla - škoda. Ale i tak to bylo (

    superkarma: 0 16.09.2004, 14:28:48
  9. avatar
    [70] Žábina [*]

    já orestuju na cibulce hovězí mleté maso, ochutím ho jako na guláš,podusím,přidám trochu kečupu, zahustím a tím polévám špagety...je to výborné ...

    superkarma: 0 16.09.2004, 13:58:31
  10. [61] xenie [*]

    petruška: přečetla jsem si celou diskusi a nevidím nikoho křičet... to chce klid

    superkarma: 0 16.09.2004, 13:31:10
  11. avatar
    [60] Hannah01 [*]

    petruška 2: Jediná, kdo tu křičís, jsi ty. My se tu normálně bavíme o tom, co nám chutná

    superkarma: 0 16.09.2004, 13:17:50
  12. avatar
    [59] Hannah01 [*]

    gerda: V podstatě s tebou souhlasím, ale pro zjednodušení bych použila hotovou jíšku, proč se s tím patlat...

    superkarma: 0 16.09.2004, 13:15:21
  13. avatar
    [56] Hannah01 [*]

    Suzanne: Není nad vegetariánskou slaninu

    superkarma: 0 16.09.2004, 13:13:34
  14. avatar
    [51] anitech [*]

    mám pocit, že je vždycky moc zdravé právě to co leží ve skladech a je potřeba to prodat. Tak díky za reklamu, ale je nutno přidat ještě i poznýmku, že obyvatelé středozemí po těstovinách netloustnou jen díky lehkým olejům a zelenině. Ono taky milují přeslazené zákusky a přeslazenou kávu. Ale netloustnou možná i proto, že žijí ve velmi teplém pásmu a když je tělo zahřáté, zrychluje se i metabolismus a to znamená co? To znamená že vám v tom vedru ani moc nechutná a co sníte mnohem rychleji spálíte. A už jsem viděla i velmi mnoho obézních Italů a Řeků ,Turků a o jejich ženách ani nemluvě.

    superkarma: 0 16.09.2004, 12:15:29
  15. avatar
    [50] Suzanne [*]

    Tak už jste mě dostaly. Už papám. Dala jsem si vegetariánskou mísu - teplou zeleninku. Na chuť jsem tam přidala orestovanou slaninu a trošku jíšky, aby to tak neplavalo

    superkarma: 0 16.09.2004, 12:15:22
  16. avatar
    [49] Hannah01 [*]

    klara: Nech si chutnat

    superkarma: 0 16.09.2004, 11:50:10
  17. avatar
    [48] klara.kr [*]

    Hannah01: jdu na obed, normalne tady slinim na klavesnici

    superkarma: 0 16.09.2004, 11:48:49
  18. avatar
    [47] Hannah01 [*]

    klara: Quattro Formagi

    superkarma: 0 16.09.2004, 11:40:40

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [46] klara.kr [*]

    gnocchi s tučnou omáčkouuuu

    superkarma: 0 16.09.2004, 11:37:43
  2. avatar
    [43] Hannah01 [*]

    Pavluska: Jasňačka, ono to ani samotnýmu člověku tak nechutná . Manžel miluje už zmiňovaný rýžový nákyp , a chodí na něj taky k mojí mamince .

    superkarma: 0 16.09.2004, 11:17:46
  3. avatar
    [42] Hannah01 [*]

    marcellina*: Tak to se máš, a co cvičíš (kromě lidí )?

    superkarma: 0 16.09.2004, 11:14:01
  4. avatar
    [39] marcellina* [*]

    Hannah01: ja to mam jako druhej job, takze mne to musi bavit

    superkarma: 0 16.09.2004, 11:11:34
  5. avatar
    [38] Hannah01 [*]

    marcellina*: Mě by taky bavil, ale všechny kamarádky jsou doma s , nebo chodí do posilovny (ta mě nebaví) a samotné se mi nechce.

    superkarma: 0 16.09.2004, 11:04:52
  6. avatar
    [37] marcellina* [*]

    Hannah01: ja mam vyhodu v tom, ze mne sport strasne bavi .
    Ryzovej nakyp taky nemusim stejne jako zemlovku, testoviny a ryze na sladko atd...

    superkarma: 0 16.09.2004, 11:01:17
  7. avatar
    [36] klara.kr [*]

    A co se týká omáček atěstovin miluju penne a smetanovo nivovou omáčku se šunkou a žampionama toho bych se mohla užrat!

    superkarma: 0 16.09.2004, 10:55:07
  8. avatar
    [35] klara.kr [*]

    Zovna včera jsem četla v receptech recept na lasagne, ktery si urcičitě uvařím. en jestli ti italove nejsou tlusti proto, ze jsou velmi lini

    superkarma: 0 16.09.2004, 10:53:15
  9. avatar
    [34] Hannah01 [*]

    marcellina*: Tak já sním všechno, kromě rýžového nákypu , problémy s váhou nastávají jenom v případě, že jsem líná cvičit (přitom mám vyzkoušeno, že stačí 2x týdně 1/2 hoďky).

    superkarma: 0 16.09.2004, 10:48:26
  10. avatar
    [33] Hannah01 [*]

    Pavluska: Je rozleželý od včerejška - pohádka...opravuji "byl" . A proč přemlouvat tchýni? Je to rychlovka

    superkarma: 0 16.09.2004, 10:44:45
  11. avatar
    [32] marcellina* [*]

    Dašenka: ale italove se taky porad neladuji jenom testovinama viz Emma (15)
    Hannah01: no ja prave omackova moc nejsem a kdyz testoviny tak spis s tou zeleninou a nebo jako salatek s oliv. olejem a zadny problemy s vahou mam a propos a piju k tomu vinko

    superkarma: 0 16.09.2004, 10:44:26
  12. avatar
    [29] Hannah01 [*]

    marcellina*: Právě jsem posnídala těstoviny v podobě segedínu a 4 knedlíků a můžu zodpovědně prohlásit, že žádnou kalorickou, ani těžkou omáčku jsem na něj nelila ...

    superkarma: 0 16.09.2004, 10:35:14
  13. avatar
    [28] Dašenka [*]

    marcellina*: budeš se divit, ale Italové moc omáčky na těstoviny nedělají, spíš pesco nebo mořské potvory a zeleninu a stejně jsou otylí

    superkarma: 0 16.09.2004, 10:34:34
  14. avatar
    [27] marcellina* [*]

    dneska ste tu asi malinko natvrdli, ne? Citace z clanku: "Příčinou nadváhy není konzumace těstovin, ale vysoce kalorické a těžké omáčky, kterými si je tak rády zaléváme a rozhodně jimi nešetříme"

    superkarma: 0 16.09.2004, 10:22:05
  15. avatar
    [26] Hannah01 [*]

    nebyli, samozřejmě

    superkarma: 0 16.09.2004, 10:06:51
  16. avatar
    [25] Hannah01 [*]

    Dašenka: Jojo, v Itálii si člověk spraví sebevědomí, kdyby nebili tak uřvaní , tak tam jedu zase

    superkarma: 0 16.09.2004, 10:05:49
  17. avatar
    [24] Ladia [*]

    Nechápu proč se reklama na těstoviny schovává za středomořskou stravu
    Jen pro opravu a objasnění - Středomořská strava obsahuje hodně ovoce, zeleniny, chleba, cereálií, brambor, fazolí a ořechů. Potraviny jsou čerstvé a minimálně upravované. Z masa jsou hlavně konzumovány ryby a drůbež a strava je doplněna střídmou konzumací vína. Hlavním zdrojem tuků je olivový olej. Strava má sice bohatý obsah tuků, ale těch živočišných se konzumuje mnohem méně než u nás. To znamená, že u lidí s normální tělesnou hmotností nezáleží tolik na množství konzumovaného tuku, ale na jeho složení.

    superkarma: 0 16.09.2004, 10:02:57
  18. avatar
    [23] Žábina [*]

    těstoviny a omáčky k nim bych si nikdy neodepřela...jo a ještě posypat spoustou sýra ....

    superkarma: 0 16.09.2004, 09:54:03
  19. avatar
    [20] Dašenka [*]

    Středomořská dieta? Tak proč jsou Italky, Italové a hlavně jejich děti z 90% obézní?! Šokovalo mě to na pláži a musím přiznat,že jsem rázem stratila mindráky. Že by nejedli těstoviny, ale knedle?

    superkarma: 0 16.09.2004, 09:30:37
  20. avatar
    [19] emma [*]

    Hannah01: jenže tam je to národnostní dispozice
    nejde ale přece jen o nějaké to kilo navíc nebo namíň, jde i o zdraví! a jak známo, přímořské národy mají mnohem menší výskyt kardiovaskulárních onemocnění než my. a to je právě dáno jejich životním stylem: žádný stresy, siesta, z tuků pouze rybí, olivový, ořechy, telecí, drůbeží atd., spousta čerstvé zeleniny, ovoce, sklenka vína, žádné smažení nebo dlouhé vaření...

    superkarma: 0 16.09.2004, 09:27:11
  21. avatar
    [18] emma [*]

    Hanule: moje články o tomto tématu zde:
    http://www.zena-in.cz/rubrika.asp?idc=8552&id=3
    http://www.zena-in.cz/rubrika.asp?idc=8553&id=3
    http://www.zena-in.cz/rubrika.asp?idc=8912&id=3
    tabulky najdeš také na www.stob.cz

    superkarma: 0 16.09.2004, 09:23:32
  22. avatar
    [17] Hannah01 [*]

    emma: No, Italové a hlavně Italky mi zrovna hubení nepřijdou

    superkarma: 0 16.09.2004, 09:13:26
  23. [16] Hanule [*]

    emma: jsou někde k mání glykemické indexy potravin?
    Můj strýc krásně zhubl při dodržování glykemických indexů a já neznám ani pravidla při této dietě.

    superkarma: 0 16.09.2004, 09:08:45
  24. avatar
    [15] Kelly [*]

    Pěkný článek. Děkuji za tip.
    Omáčky neznám , ale zkusím .

    superkarma: 0 16.09.2004, 09:07:17
  25. avatar
    [14] Acinka [*]

    Já myslela, že tu budou recepty . Taky těstoviny miluju

    superkarma: 0 16.09.2004, 08:43:01
  26. avatar
    [11] emma [*]

    Ano, hlásí se opět prudička emma s glykemickým indexem
    Těstoviny ano, ale vařené na skus a hlavně kombinovat s masem (kuře, krůta) a zeleninou!
    GI špaget vařených 20min je 60
    vařených 10-15min 41
    A středomořská dieta? Ta je založena hlavně na rybách, mořských plodech, zelenině, olivách, víně a rýži! Italové také jedí polentu, telecí maso, kuře, houby, sýry. Těstoviny jsou jen malou částí této "diety".

    superkarma: 0 16.09.2004, 08:36:22
  27. avatar
    [10] Pajinka [*]

    Nejhorší na špagetách jsou právě ty omáčky, ty jim dodávají bombastičnost. Ale taková sýrová omáčka za to stojí.

    superkarma: 0 16.09.2004, 08:29:07
  28. avatar
    [5] Kacule [*]

    Taky si myslím, že to nebude až tak růžové, jak nám tady popisují.. Možná to zasytí na dýl,ale pochybuju, že po nich zhubnu. Když vezmete ještě nějakou omáčku, která taky nebude určitě bez tuku ... no nevím

    superkarma: 0 16.09.2004, 07:48:20
  29. avatar
    [2] trdlo [*]

    Podle mne se po skrobu tloustne, a ne ze ne

    superkarma: 0 16.09.2004, 04:06:06
  30. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Špagety bezvaječné vařené 550 kJ

    Těstoviny vaječné vařené 600 kJ

    Takze kaloricka hodnota srovnatelna s ryzi a porce spaget ma stejnou kalor.hodnotu jako porce knedliku.
    Ted nemluvim o glykemickem indexu, o vhodnosti ci nevhodnosti knedliku ( prazdne kalorie ).
    Jen nemam rada, kdyz se v reklamach vedome lze.

    superkarma: 0 16.09.2004, 01:07:55

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme